Politik

Opbakningen til Kristian Jensen som Venstres næste formand smuldrer

Lars Løkke Rasmussen bør også være Venstres statsministerkandidat ved næste valg. Det mener et bredt flertal af Venstres lokal- og kredsformænd.

Kristian Jensens chancer for at blive Venstres næste formand svinder ind.

Det viser en rundspørge, som vi har lavet på TV 2.

Over de seneste to dage har vi talt med 42 lokal- og kredsformænd i Venstre, og kun seks melder klart ud, at Kristian Jensen er den bedst mulige arvtager efter Lars Løkke Rasmussen, den dag han stopper som formand.

Til sammenligning peger otte på politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, fire på tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og en enkelt på forhenværende skatteminister Karsten Lauritzen, mens hele 23 lokalformænd enten ikke har besluttet sig endnu, eller holder deres valg hemmeligt.

Formænd savner karisma

Kristian Jensen er næstformand i Venstre og blev mandag valgt til formand for partiets folketingsgruppe. Han ser dermed ud til at have sikret sig god opbakning dér, men i baglandet forholder tingene sig anderledes.

- Når man er valgt til næstformand, så er man valgt til næstformand. Så er man ikke samtidig valgt som kommende formand, er tonen, som blandt andre kommuneforeningsformand i Gribskov, Bjarne Pedersen, slår an.

Kredsformand i Favrskov, Michael Jensen, foretrækker Jakob Ellemann-Jensen som ny formand, fordi han mener, at den politiske ordfører er bedre til at samle partiet:

- Kristian Jensen er god til rigtig mange ting. Jeg tror bare ikke, at han har egenskaberne til at være leder på samme måde som Jakob Ellemann. Ellemann har nogle af de samme træk som Lars Løkke. Han kan samle fløjene og bevare roen og overblikket og få os til at arbejde i samme retning i stedet for at skændes.

Flere af de medvirkende i rundspørgen, der ønsker at være anonyme, peger desuden på, at Ellemann i højere grad end Kristian Jensen har den udstråling og karisma, der skal til for at kunne vinde magten som leder af højrefløjen.

Ingen naturlov

Som politisk ordfører og dermed repræsentant for Venstres ledelse fastslår Jakob Ellemann-Jensen, at det selvfølgelig er partiets næstformand, der overtager formandsposten, hvis formand Lars Løkke Rasmussen pludselig skulle blive ude af stand til at passe sit job:

- Men det er altså ikke sådan i Venstres historie, at man per automatik bliver formand, fordi man har været næstformand. Det betyder ikke, at Kristians chancer er hverken større eller mindre. Det betyder, at vi har en formand, og det er Lars, og det er vi dødglade for alle sammen, siger han.

Han kalder det "smigrende, glimrende og udmærket", men dog "fuldstændig uaktuelt", at flere lokal- og kredsformænd foretrækker ham som arvtager for Lars Løkke Rasmussen frem for Kristian Jensen.

Flertal vil have Løkke

At spørgsmålet for en stund i hvert fald er sparket til hjørne internt i Venstre, vidner TV 2's rundspørge også om. Således mener hele 36 lokal- og kredsformænd, at Lars Løkke Rasmussen også ved næste valg skal være Venstres statsministerkandidat.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Kristian Jensen.