KOMMENTAR: Trump opfordrede Obama til at træde tilbage efter terrorangreb – nu begår han samme fejl

KOMMENTAR: Præsidenten famler for at finde de rette ord i kølvandet på terrorangrebet i El Paso.

- Vil præsident Obama endelig nævne ordene radikal islamistisk terrorisme? Hvis ikke, bør han øjeblikkelig træde tilbage i vanære!

Sådan skrev daværende præsidentkandidat Donald Trump på Twitter, i kølvandet på at 49 mennesker 12. juni 2016 blev dræbt på en natklub i Orlando, Florida.

I den republikanske præsidentkandidats udlægning fejlede forgængeren i Det Hvide Hus kolossalt ved ikke at bruge den 'rigtige' betegnelse om massemordene på natklubben. Ligeledes mente Trump, at Hillary Clinton burde opgive sit præsidentkandidatur, hvis hun ikke sagde ”radikal islam”. På daværende tidspunkt var motivet for terrorangrebet ikke fastslået af politiet endnu, men terrorgruppen Islamisk Stat havde taget skylden på sig.

I en tale i kølvandet på terrorangrebet sagde Trump dengang, at der var behov for en præsident, der ikke bukkede under for den påståede politiske korrekthed, men i stedet var klar og kontant i både ord og handling, når USA blev angrebet af terrorister.

- For at løse et problem bliver du nødt til at fremføre, hvad problemet er, som præsidentkandidaten Trump formulerede det fire måneder senere under en af tv-debatterne mod sin demokratiske modstander.

Trump begår samme fejl som sin forgænger

Tre år senere må man foreløbig konstatere, at Trump er ved at begå samme fejl, som han krævede sin forgængers afgang for. Selvom anklagemyndigheden i Texas efterforsker masseskyderiet i El Paso som terrorisme begået af en hvid mand og muligvis motiveret af et stort had til etniske minoriteter, har præsidenten i skrivende stund fortsat ikke omtalt angrebet som en terrorhandling. I stedet valgte præsidenten på Twitter først at omtale terrorangrebet som ”fejt” og sidenhen overfor pressen som ”hadefuldt og kujonagtigt”.

Det er bemærkelsesværdigt afdæmpede ord fra en mand, der for tre år siden i så skarpe vendinger langede ud efter sin forgængers tilbageholdenhed. Særligt når nu en central del af Trumps argument har været, at man ikke kan løse problemet, før man sætter de rigtige ord på det.

Trump skal finde de rigtige ord

Det bliver spændende at se, om den ellers så kontante Trump finder de rette ord i dag. Det Hvide Hus har nemlig meddelt, at præsidenten kommer til at kommentere masseskyderierne i en udtalelse senere på dagen. Sker det ikke, vil det blive diskuteret, hvorfor den ellers så bramfrie forretningsmand tier, hvor andre tør fortsætte. Også her vil der i så fald være en oplagt reference til et gammelt Trump-tweet.

Det er mildest talt ironisk, at manden, som anklagede Obama for at bukke under for politisk korrekthed, nu ikke mestrer at sætte de rigtige ord på en forfærdelig terrorhandling begået af en hvid nationalist, rettet mod latinamerikanere.

Hvis baggrunden for denne diskussion ikke var så tragisk, kunne man trække på smilebåndet over Trumps hykleri. Men desværre er det alvorligt og en gåde, at USA's præsident ikke vælger at udvise lederskab ved at positionere sig tydeligt. Det burde ikke være svært. Her er eksempelvis, hvordan det konservative tidsskrift National Review valgte at omtale terrorangrebet i en leder i går:

- De mønstre, vi har set i de seneste år, har afsløret, at vi ikke kæmper mod endnu en "ensom ulv", men mod en morderisk og genopstået ideologi - hvidt overherredømme - som fortjener at blive behandlet af myndighederne på samme måde som truslen fra militant islam.

I samme leder opfordrer tidsskriftet også præsidenten til at ”fordømme disse handlinger gentagne gange, utvetydigt, både i generelle og specifikke vendinger".

Men det store spørgsmål er, hvornår USA's præsident mon vælger at gå lige så hårdt i rette med hvide nationalister som med radikale islamistiske terrorister?

Lad os håbe, at det bliver i dag.