KOMMENTAR: Trump opfordrede Obama til at tr√¶de tilbage efter terrorangreb ‚Äď nu beg√•r han samme fejl

16x9
Hvis baggrunden for denne diskussion ikke var så tragisk, kunne man trække på smilebåndet over Trumps hykleri. Det er alvorligt, mener USA-analytiker Mirco Reimer-Elster. Foto: Nicholas Kamm / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Pr√¶sidenten famler for at finde de rette ord i k√łlvandet p√• terrorangrebet i El Paso.

- Vil pr√¶sident Obama endelig n√¶vne ordene radikal islamistisk terrorisme? Hvis ikke, b√łr han √łjeblikkelig tr√¶de tilbage i van√¶re!

S√•dan skrev dav√¶rende pr√¶sidentkandidat Donald Trump p√• Twitter, i k√łlvandet p√• at 49 mennesker 12. juni 2016 blev dr√¶bt p√• en natklub i Orlando, Florida.

I den republikanske pr√¶sidentkandidats udl√¶gning fejlede forg√¶ngeren i Det Hvide Hus kolossalt ved ikke at bruge den 'rigtige' betegnelse om massemordene p√• natklubben. Ligeledes mente Trump, at Hillary Clinton burde opgive sit pr√¶sidentkandidatur, hvis hun ikke sagde ‚ÄĚradikal islam‚ÄĚ. P√• dav√¶rende tidspunkt var motivet for terrorangrebet ikke fastsl√•et af politiet endnu, men terrorgruppen Islamisk Stat havde taget skylden p√• sig.

I en tale i k√łlvandet p√• terrorangrebet sagde Trump dengang, at der var behov for en pr√¶sident, der ikke bukkede under for den p√•st√•ede politiske korrekthed, men i stedet var klar og kontant i b√•de ord og handling, n√•r USA blev angrebet af terrorister.

- For at l√łse et problem bliver du n√łdt til at fremf√łre, hvad problemet er, som pr√¶sidentkandidaten Trump formulerede det fire m√•neder senere under en af tv-debatterne mod sin demokratiske modstander.

Trump begår samme fejl som sin forgænger

Tre √•r senere m√• man forel√łbig konstatere, at Trump er ved at beg√• samme fejl, som han kr√¶vede sin forg√¶ngers afgang for. Selvom anklagemyndigheden i Texas efterforsker masseskyderiet i El Paso som terrorisme beg√•et af en hvid mand og muligvis motiveret af et stort had til etniske minoriteter, har pr√¶sidenten i skrivende stund fortsat ikke omtalt angrebet som en terrorhandling. I stedet valgte pr√¶sidenten p√• Twitter f√łrst at omtale terrorangrebet som ‚ÄĚfejt‚ÄĚ og sidenhen overfor pressen som ‚ÄĚhadefuldt og kujonagtigt‚ÄĚ.

Det er bem√¶rkelsesv√¶rdigt afd√¶mpede ord fra en mand, der for tre √•r siden i s√• skarpe vendinger langede ud efter sin forg√¶ngers tilbageholdenhed. S√¶rligt n√•r nu en central del af Trumps argument har v√¶ret, at man ikke kan l√łse problemet, f√łr man s√¶tter de rigtige ord p√• det.

Trump skal finde de rigtige ord

Det bliver sp√¶ndende at se, om den ellers s√• kontante Trump finder de rette ord i dag. Det Hvide Hus har nemlig meddelt, at pr√¶sidenten kommer til at kommentere masseskyderierne i en udtalelse senere p√• dagen. Sker det ikke, vil det blive diskuteret, hvorfor den ellers s√• bramfrie forretningsmand tier, hvor andre t√łr forts√¶tte. Ogs√• her vil der i s√• fald v√¶re en oplagt reference til et gammelt Trump-tweet.

Det er mildest talt ironisk, at manden, som anklagede Obama for at bukke under for politisk korrekthed, nu ikke mestrer at sætte de rigtige ord på en forfærdelig terrorhandling begået af en hvid nationalist, rettet mod latinamerikanere.

Hvis baggrunden for denne diskussion ikke var så tragisk, kunne man trække på smilebåndet over Trumps hykleri. Men desværre er det alvorligt og en gåde, at USA's præsident ikke vælger at udvise lederskab ved at positionere sig tydeligt. Det burde ikke være svært. Her er eksempelvis, hvordan det konservative tidsskrift National Review valgte at omtale terrorangrebet i en leder i går:

- De m√łnstre, vi har set i de seneste √•r, har afsl√łret, at vi ikke k√¶mper mod endnu en "ensom ulv", men mod en morderisk og genopst√•et ideologi - hvidt overherred√łmme - som fortjener at blive behandlet af myndighederne p√• samme m√•de som truslen fra militant islam.

I samme leder opfordrer tidsskriftet ogs√• pr√¶sidenten til at ‚ÄĚford√łmme disse handlinger gentagne gange, utvetydigt, b√•de i generelle og specifikke vendinger".

Men det store sp√łrgsm√•l er, hvorn√•r USA's pr√¶sident mon v√¶lger at g√• lige s√• h√•rdt i rette med hvide nationalister som med radikale islamistiske terrorister?

Lad os håbe, at det bliver i dag.