Funding om fordeling af vigtige poster i Venstre: - Det trækker op til kampvalg

Jakob Ellemann-Jensen har ikke offentligt sagt, at han vil være Venstre-formand, men han kan være i gang med at positionere sig, siger redaktør.

Når Venstre mandag eftermiddag sætter navne på partiets nye politiske ordfører og gruppeformand, er det ikke bare to poster, der skal fordeles.

For selvom posterne i sig selv er meget betydningsfulde, er der denne gang en ekstra dimension, der gør fordelingen endnu mere interessant.

Det vurderer avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding.

- Det her er også en kamp om arvefølgen, og hvem der er kronprins i Venstre. Det trækker op til kampvalg, når den tid engang må komme, at Løkke trækker sig, siger Thomas Funding.

Store navne i spil

Ifølge Thomas Funding er det to af de helt store navne, der kandiderer til posterne som politisk ordfører og gruppeformand.

Jakob Ellemann er i gang med at positionere sig

Thomas Funding

Han forklarer, at tidligere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen går efter posten som politisk ordfører. Den rolle havde han også fra 2015 til 2018, og her var det ham, der tegnede linjen udadtil og ofte var i medierne for at fortælle om sit partis holdning til aktuelle sager.

Næstformand Kristian Jensen kandiderer ifølge Thomas Funding til at blive ny gruppeformand. Han havde også posten frem til, at Venstre dannede regering i 2015.

Gruppeformanden er sjældent lige så synlig udadtil, som den politiske ordfører er, men posten er central, og især på Venstres indre linjer har gruppeformanden en vigtig rolle i udformningen og koordineringen af partiets politik.

Løkkes Facebook-live

Ifølge Thomas Funding lå det dog ikke i kortene, at Kristian Jensen igen skulle gå efter at blive gruppeformand, men magtbalancen i Venstre er ikke længere, som den så ud for kort tid siden, lyder vurderingen.

Han forklarer, at der indtil for et lille halvt år siden har været en bred opfattelse i Venstre af, at Kristian Jensen ville blive formand, hvis Venstre tabte regeringsmagten.

Det gjorde Venstre med et brag, men partiet gik markant frem ved både europaparlamentsvalget og folketingsvalget, og i en video på Facebook i fredags slog Lars Løkke Rasmussen fast, at han ikke er på vej væk.

- Jeg og Venstre har en ambition om at tage nøglerne til Statsministeriet igen, sagde han.

Ændret magtkabale

Den melding er Kristian Jensen nødt til at forholde sig til, mener Thomas Funding.

Det er da en kæmpe opgave, vi sidder med

Lars Løkke Rasmussen

For med Jakob Ellemann-Jensens kandidatur til posten som politisk ordfører og Lars Løkke Rasmussen som fortsat formand, risikerer Kristian Jensen ikke at være så meget med i Venstres daglige ledelse, som han måske ønsker.

Det kan blive et problem, fordi netop Jakob Ellemann-Jensen ligesom Kristian Jensen nævnes som bud på Venstres næste formand. Det kan være forklaringen på, at Kristian Jensen selv går efter gruppeformandsposten i stedet for den oprindelige plan, som ifølge TV 2s oplysninger var, at hans nære allierede, den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, skulle være gruppeformand.

Ellemann i gang med at positionere sig

Ifølge TV 2s oplysninger er det mandag formiddag - få timer før beslutningen bliver meldt ud - endnu ikke afgjort, hvordan de vigtige poster bliver fordelt. Der forhandles intenst i Venstre, og flere navne kan være i spil.

Thomas Funding vurderer, at der er meget på spil for både Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen, for hvis de hver især ikke får de poster, de går efter, kan det blive svært senere at blive valgt som formand.

Modsat Kristian Jensen har Jakob Ellemann-Jensen ikke åbent meldt sin interesse i at blive formand. Men han afviser det omvendt heller ikke, og ifølge Thomas Funding viser hans kandidatur til posten som politisk ordfører, at han også er interesseret i formandsposten.

- Og det er det mest interessante. Jakob Ellemann-Jensen er i gang med at positionere sig, siger Thomas Funding.

Løkke: En kæmpe opgave

På vej ind til et møde i Venstres ledelse mandag middag på Christiansborg vil formand Lars Løkke Rasmussen ikke kommentere navne, men han siger, at fordelingen af posterne ikke er let.

- Vi har langt mere kvalitet, end vi lige har poster til, så det er da en kæmpe opgave, vi sidder med, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Mødet i Venstres folketingsgruppe, hvor den politiske ordfører og gruppeformand skal vælges, begynder klokken 14.