Ellemann og Jensen sætter sig på magtfulde poster i Venstre

Ifølge Thomas Funding skal valgene af de to toppolitikere ses som led i et større spil om magten. Støjberg blev fravalgt som næstformand i gruppen.

Jakob Ellemann-Jensen bliver Venstres nye politiske ordfører, mens næstformand Kristian Jensen fremover skal være gruppeformand.

Det har Venstres nye folketingsgruppe besluttet på et møde mandag eftermiddag.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, siger, at de to politikere var eneste kandidater til posterne, og han glæder sig over, at Kristian Jensen nu skal være formand for partiets 43 mand store folketingsgruppe.

- Det er vigtigt, at Kristian Jensen bliver vores gruppeformand. Det har han været før, og det har han gjort godt. Derfor er jeg glad for, at Kristian vil gøre det igen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Magtfulde poster

Den politiske ordfører tegner partiets profil udadtil og er ofte meget aktiv i medierne for at kommentere på aktuelle sager. Det har 45-årige Jakob Ellemann-Jensen prøvet før. Fra 2015 til 2018 var han Venstres politiske ordfører, indtil han blev udnævnt som miljø- og fødevareminister.

Det trækker op til kampvalg

Thomas Funding

Gruppeformanden er sjældent lige så synlig udadtil, som den politiske ordfører er, men posten er central, og især på Venstres indre linjer har gruppeformanden en vigtig rolle i udformningen og koordineringen af partiets politik.

48-årige Kristian Jensen var gruppeformand for sit parti frem til regeringsdannelsen i 2015, hvor han blev udenrigsminister og senere finansminister, og nu får Venstres næstformand igen opgaven.

Varsel om kampvalg

Fordelingen af de to poster har været flittigt diskuteret i Venstre hen over sommeren, og det er med god grund, mener avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding.

For selvom posterne i sig selv er vigtige, har der i forbindelse med fordelingen denne gang være en ekstra dimension.

- Det her er også en kamp om arverækkefølgen, og hvem der er kronprins i Venstre. Det trækker op til kampvalg, når den tid engang må komme, at Løkke trækker sig, siger Thomas Funding.

Løkke bliver

For at forstå, hvorfor Thomas Funding læser fordelingen af de to poster ind i en fremtidig kamp om formandsposten, skal vi lidt tilbage i tiden.

I lægger alt for meget i valget til posterne

Kristian Jensen

Indtil for et lille halvt år siden var det ifølge den politiske redaktør forventningen i Venstre, at Kristian Jensen ville blive formand, hvis Venstre tabte regeringsmagten.

Det gjorde Venstre med et brag i juni, men Lars Løkke Rasmussen er fortsat formand, og har efter markant fremgang til Venstre ved både europaparlamentsvalget og folketingsvalget meldt ud, at han bliver.

Samtidig har Jakob Ellemann-Jensen nu sat sig på den vigtige post som politisk ordfører, og han er interessant, fordi han ligesom Kristian Jensen bliver nævnt som den næste formand for Venstre, når Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt stopper.

Ændrede planer

Ifølge TV 2s oplysninger har det længe set ud til, at Kristian Jensens tætte allierede, tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, skulle være gruppeformand.

Men udsigten til, at Lars Løkke Rasmussen bliver som formand, og den mulige konkurrent til en fremtidig formandspost skal være politisk ordfører, kan meget vel have fået Kristian Jensen til i stedet selv at gå efter gruppeformandsposten, vurderer Thomas Funding.

Kristian Jensen siger efter valget mandag, at der "ikke er nogen udsigt til", at Lars Løkke Rasmussen stopper som formand for Venstre. Derfor koncentrerer han sig om arbejdet som gruppeformand og afviser samtidig, at hans valg til den tunge post i skal læses ind i et større spil.

- I lægger alt for meget i valget til posterne. Der er mange, der kunne løfte opgaven som gruppeformand, men jeg har jeg fået gruppens opbakning til posten. Jeg blev valgt uden modkandidat, siger Kristian Jensen.

Jakob Ellemann-Jensen afviser også, at hans nye rolle som politisk ordfører kan kædes sammen med et ønske om at blive formand for Venstre.

- Vi så jo under valgkampen, at der var en tagsten, der var faretruende tæt på at ramme den daværende statsminister (Løkke, red.). Det skete gudskelov ikke, og det, håber jeg, er det tætteste, vi overhovedet kommer på den diskussion, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ellemann kører sig i position

Modsat Kristian Jensen har Jakob Ellemann-Jensen ikke åbent meldt sin interesse i at blive formand. Men han afviser det omvendt heller ikke, og ifølge Thomas Funding viser hans valg til posten som politisk ordfører, at han også er interesseret i formandsposten.

- Og det er det mest interessante. Jakob Ellemann-Jensen er i gang med at positionere sig, siger Thomas Funding og tilføjer:

- Nu er magtkampen trukket ind i Venstres ledelse.

Støjberg fravalgt

Foruden valgene af Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen er Sophie Løhde blevet valgt som næstformand for folketingsgruppen. Ifølge TV 2s oplysninger skete det efter en skriftlig afstemning blandt medlemmerne af Venstres folketingsgruppe, hvor hun besejrede den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Den hidtidige gruppeformand, Karen Ellemann, får Venstres plads i Folketingets ledelse, præsidiet.

Ordførerposterne i Venstre skal nu fordeles af den nye gruppeledelse.