Politik

Dansk Folkeparti tegner sig for flest partihop i kommunerne

Siden kommunalvalget i 2017 har 12 DF-byrødder forladt partiet. Det er et problem over for vælgerne, erkender næstformand.

Dansk Folkeparti er det parti, der foreløbig har sagt farvel til flest lokale mandater rundt om i landet siden kommunalvalget i 2017.

Det viser en rundspørge i alle landets kommuner, som Politiken Research har foretaget.

Det skriver Politiken mandag.

På landsplan har der i alt været 44 partihop siden 2017, og heraf tegner Dansk Folkeparti sig for flest med ikke færre end 12 valgte, der enten har forladt partiet eller er blevet ekskluderet.

Rekorden er særlig markant, fordi Dansk Folkeparti langtfra er det parti, der fik flest pladser i landets byråd. Med 223 valgte blev partiet det fjerde største byrådsparti – efter Konservative, Venstre og Socialdemokratiet.

De 12 partihoppere svarer til hele 5,4 procent af 223 byrødder, partiet fik valgt i 2017.

Uforstående næstformand

I Dansk Folkeparti er næstformand Søren Espersen ærgerlig og uforstående over for rekorden.

- Det er en kedelig tendens, og vi er kede af det. Hvis jeg kunne svare dig på, hvorfor det er sådan, så ville jeg gerne, men jeg har ingen anelse, siger han til Politiken.

På andenpladsen kommer Venstre, der har sagt farvel til ti byrødder, mens ni har forladt Socialdemokratiet.

Det svarer til henholdsvis 1,5 og 1,1 procent af partiernes samlede antal byrådsmedlemmer. I de konkrete tilfælde i Dansk Folkeparti har det ofte handlet om personlige stridigheder, fortæller Søren Espersen.

- Hvor vi måske tidligere har haft et byrådsmedlem, har vi måske nu to eller tre, og så kan der være stridigheder i den anledning, fordi ham, der sad alene, plejede at kunne få de udvalgsposter, han ville have, siger han.