Vermund: Løkke bliver aldrig nogensinde leder for noget som helst, jeg har en andel i
Lars Løkke har meldt ud, at han vil tilbage i Statsministeriet. Den melding bliver ikke modtaget med jubel fra alle i blå blok.
Lars Løkke Rasmussen har en større opgave foran sig, når han skal forsøge at overbevise resten af de borgerlige partier om, at han fortsat skal lede den blå blok og være dens statsministerkandidat.
Sådan lyder det fra flere partier i blokken, efter Lars Løkke fredag gav lyd fra sig efter lang tids tavshed. I en video på Facebook sagde han, at han og Venstre går efter at erobre nøglerne til Statsministeriet tilbage.
For partierne har stadig i frisk erindring, at Lars Løkke Rasmussen under forsommerens valgkamp ændrede kurs og foreslog et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, der teoretisk set også kunne inkludere Det Radikale Venstre som støtteparti.
Partilederen for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, afviser endda muligheden for et samarbejde med Venstre-formanden.
- Lars Løkke kommer aldrig nogensinde til at blive leder for noget som helst, jeg har en andel i, siger hun til TV 2.
Vermund: Arrogant og kynisk
Pernille Vermund kalder Lars Løkkes udmelding om at fortsætte som formand for arrogant og kynisk.
- Når man på den måde, som Lars Løkke Rasmussen gjorde i valgkampen, hælder det borgerlige Danmark ned ad brættet få dage før valget og proklamerer, at man hellere vil danne regering med Mette Frederiksen og Morten Østergaard, er man ikke leder af noget borgerligt Danmark, siger hun og fortsætter:
- Så har man ikke evnerne til at genrejse det borgerlige Danmark.
Partilederen håber, at Lars Løkke Rasmussen "får et tilbud om et godt job et andet sted".
- Det vil give mulighed for, at Venstre kan finde en anden god mand eller kvinde at stille i spidsen, siger hun.
DF bekymrede for de radikales udlændingepolitik
I Dansk Folkeparti, der mistede mere end halvdelen af sine mandater ved valget, er der også skepsis at spore hos formand Kristian Thulesen Dahl.
Særligt muligheden for at skulle skabe udlændingepolitik med de radikale, der ønsker en mere lempelig politik, er et ømt punkt for Dansk Folkeparti.
- Skal man bygge noget op, have et samarbejde og være et alternativ til den nuværende socialdemokratisk ledede regering, der jo sætter sin kurs sammen med Det Radikale Venstre, skal man jo vide, hvor man har hinanden. Der synes jeg, at Lars Løkke Rasmussen og Venstre har en opgave, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.
DF-formanden er dog ikke afvisende over for et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet, men det skal være med Dansk Folkeparti og ikke de radikale.
Og så har Lars Løkke, påpeger han, en opgave i at overbevise alle om, at han rent faktisk bliver som formand i hele den kommende valgperiode.
- Fordi der er nok en del danskere, der vil sidde og tænke: "Jo jo, Lars Løkke, han bliver på posten nu, men når der viser sig et bedre tilbud et andet sted, er han måske væk fra posten igen", siger han.
Konservative: En vanskelig situation
Også de konservative har brug for at få genopbygget tilliden til Lars Løkke Rasmussen og Venstre ovenpå valgkampen.
Fungerende politisk ordfører Rasmus Jarlov siger, at hans parti har et ”meget stort behov for, at Venstre forpligter sig til at gå efter en borgerlig regering”.
- For det er klart, at det er en vanskelig situation for os, når Venstre holder døren på klem for, at de også godt kan finde på at støtte socialdemokraterne i en regering, siger Rasmus Jarlov og fortsætter:
- Det har vi behov for at få afklaret, før vi kan begynde at diskutere holdopsætninger, og hvordan vi skal gå til valg sammen.
Ikke afslutningen på et kapital
Når Lars Løkke Rasmussens melding kommer netop nu efter lang tids tavshed, skyldes det ifølge politisk kommentator Hans Engell, at Venstre går et par meget vigtige uger i møde, hvor partiet skal konstituere ledelsen af folketingsgruppen og derefter den samlede gruppe.
Derfor skal formandens video ses som et forsøg på, at Lars Løkke søger en afklaring omkring sig selv.
- Jeg mener ikke, at Løkkes melding er afslutningen på et kapitel. Tværtimod er det nok begyndelsen på et kapitel, hvor hans formandspost vil være til diskussion, siger Hans Engell.
Derfor mener han også, at Kristian Thulesen Dahl rammer hovedet på sømmet, når han sår tvivl om, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen fortsætter hele valgperioden ud.
- Efter så mange år som finansminister og statsminister og efter et forrygende blåt nederlag ved det her valg er der vel ikke så mange, der forestiller sig, at han vil være Venstres statsministerkandidat om fire år, siger Hans Engell.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen. Han vil først udtale sig i næste uge i forbindelse med konstitueringen af Venstres ledelse.