Regeringen har været på ferie i ugevis - men det har alle nok haft godt af, mener redaktør

Det har været en stille politisk sommer for regeringen, men oppositionen har heller ikke gjort meget væsen af sig. Især i Venstre er der forvirring.

Det er over en måned siden, Mette Frederiksens (S) regering tiltrådte, men alligevel er det ikke meget, vi har hørt fra de 20 nye ministre.

Statsministeren har eksempelvis ikke stillet op til interview i forbindelse med Donald Trumps forestående besøg, og fødevareminister Mogens Jensen har fået hård kritik for at tage på ferie i stedet for at møde op til et EU-ministermøde om EU’s fremtidige landbrugsprogram.

En række ministre har været i en venteposition

Thomas Funding

Men selvom kritikken af Mogens Jensen ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder har været ”træls” for den nye regering, mener han ikke, at stilheden har været alarmerende.

- Det er selvfølgelig en balancegang, og regeringen skal passe på ikke at få et image som en regering, der ikke er i arbejdstøjet, siger Hans Redder og fortsætter:

- Men det har været et vildt første halvår i dansk politik med en historisk lang valgkamp og regeringsdannelse, og derfor er det naturligt at holde en sommerferie. Jeg tror heller ikke, at danskerne er vrede over, at politik ikke har fyldt alt. De har kunnet se Tour de France og nyde sommeren i stedet.

Ministre afventer ledelsen

Den pointe er avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, enig i. Han mener ikke, at de mange nye ministre har forspildt en chance for at markere sig kraftigt fra start, og fremhæver, at enkelte ministre som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og boligminister Kaare Dybvad har været i medierne for at fortælle, hvad de vil.

Venstres politikere har haft svært ved at finde ud af, hvilken politisk linje de skal lægge

Thomas Funding

Men når mange ministre ikke for alvor er trådt ind på mediescenen, skyldes det ifølge Thomas Funding især to ting.

For det første har den nye regering lovet meget lidt konkret. Derfor kan det være svært for nye ministre at fortælle vidt og bredt om, hvad de nu vil kaste sig over.

- Det er mit indtryk, at der har været en række ministre, der har været i en venteposition, fordi der ikke nødvendigvis er et klart og entydigt mandat fra partiets ledelse endnu, siger Thomas Funding.

Derudover er der også spørgsmålet om timing.

- Man kan ikke bare have, at alle ministre høvler ud med de største ting på én gang. Det er også nødt til at blive koordineret, siger han.

Stilhed og forvirring i Venstre

Det er imidlertid ikke kun regeringen, der har holdt sommerferie.

Man kan næsten ikke overvurdere, hvor meget der er på spil for Frederiksen

Hans Redder

Stort set hele det politiske Danmark har ligget brak den seneste måned, og især fra oppositionens største parti, Venstre, har der været stille.

Ifølge Thomas Funding er der i Venstre opstået et ”ledelsesmæssigt tomrum”, hvor partiformand Lars Løkke Rasmussen efter at have vist interesse for et topjob i EU tog på ferie og ikke har givet meget lyd fra sig siden.

Det ændrede sig dog fredag aften, da Lars Løkke Rasmussen lagde en video op på Facebook, hvori han meddelte, at han efter en veloverstået ferie nu er tilbage:

- Vi er klar, jeg er klar, til at tage kampen op.

Thomas Funding forklarer, at der blandt Venstres folketingspolitikere har været tvivl om, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen har tænkt sig at fortsætte som formand på den lange bane.

Og med den tvivl følger også usikkerhed om den politiske linje. For skal Venstre nu agere som et aggressivt oppositionsparti, eller skal tilnærmelserne til Socialdemokratiet fra valgkampen fortsætte?

Det kom der en smule mere klarhed over fredag, for i sin Facebook-video forklarer Lars Løkke Rasmussen, at han og Venstre fortsat vil søge at samarbejde med S-regeringen om blandt andet udlændingepolitiken og dermed forsøge at minimere SF og Enhedslistens indflydelse.

Venstreformanden gør det dog også klart, at hans mål er at vinde regeringsmagten tilbage:

- Jeg og venstre har en ambition om at tage nøglerne til statsministeriet tilbage.

Snart går det løs

Men efter en stille juli begynder der nu igen at komme gang i dansk politik. Og allerede i næste uge går det løs med flere interessante begivenheder.

Allerede den første uge vil kunne få konsekvenser for dansk politik lang tid frem i tiden

Hans Redder

Venstre sætter mandag ansigter på de vigtige poster som politisk ordfører og gruppeformand og fordeler senere på ugen ordførerskaberne. Flere i partiets folketingsgruppe håber også på en snarlig afklaring af formandssituationen.

Derudover tager statsminister Mette Frederiksen torsdag hul på forhandlingerne om sit helt store valgløfte – indførslen af differentieret folkepension, hvor en endnu udefineret gruppe nedslidte skal have ret til at trække sig tidligere tilbage.

- Man kan næsten ikke overvurdere, hvor meget der er på spil for Mette Frederiksen i den forbindelse. Hun skal formå at levere på sit valgløfte, ellers er der rigtig, rigtig mange vælgere, der bliver skuffede, siger Hans Redder.

Ifølge TV 2s politiske analytiker er der en meget spændende politisk sæson i vente.

- Allerede den første uge vil kunne få konsekvenser for dansk politik lang tid frem i tiden. Det bliver en rigtig spændende tid, vi går i møde fra på mandag, siger Hans Redder.

Foruden de allerede nævnte begivenheder holder både Dansk Folkeparti og Venstre sommergruppemøder i den kommende uge. Begge dele kan følges tæt på TV2 News og TV2.DK.