Trump aflyser besøg

Trump kommer på besøg - men det er slet ikke Danmark, han interesserer sig for

Den amerikanske præsident har én topprioritet i København - og den ligger længere mod nord.

Danske politikere og interesseorganisationer står i kø for at komme med gode råd til, hvordan statsminister Mette Frederiksen kan påvirke Donald Trump under hans besøg i Danmark.

Men præsidenten selv har én specifik grund til at lægge vejen forbi København, fortæller TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Det er nemlig Danmark, som fører udenrigspolitik på vegne af Grønland.

Storpolitisk magtspil

Det nordatlantiske selvstyre har i årtier været i fokus i det storpolitiske magtspil. Grønland hører geografisk til det nordamerikanske kontinent, men politisk til Europa, blandt andet på grund af tilknytningen til Danmark.

Under Den Kolde Krig etablerede USA i 1950'erne en flyvestation i Thule i det nordvestlige Grønland. Siden har også kineserne og russerne vist stigende interesse i det arktiske område - både i forhold til landets strategiske placering og i forhold til investeringer.

- De senere år har amerikanerne været bekymrede for, om Kina og måske også russerne skal få lidt for store interesser i Grønland. Derfor vil det utvivlsomt stå øverst på dagsordenen under Trumps visit i Danmark, forklarer Jesper Steinmetz.

I forbindelse med besøget skal Donald Trump også mødes med det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut og den færøske lagmand.

Udenrigsminister droppede Grønlandsbesøg i 11. time

Amerikanernes store interesse for arktis kom også til udtryk, da USA's udenrigsminister Mike Pompeo i maj planlagde et besøg i Grønland, hvor han blandt andet ville diskutere mulighederne for et udvidet amerikansk engagement i landet.

Besøget blev dog i sidste øjeblik udskudt på ubestemt tid, da Pompeo i stedet blev kaldt tilbage til USA. Dagen forinden havde Donald Trump indført nye sanktioner mod Iran.

Sidste år erklærede Mike Pompeo, at det amerikanske forsvar var klar til at investere i lufthavne til almene og militære formål i Grønland.

Siden er intet sket, og mange i Grønland venter ifølge mediet Sermitsiaq i spænding på at se, hvad USA har af militære planer i Grønland.

Tidligere har Colin Powell, John Kerry og Hillary Clinton i deres tid som amerikansk udenrigsminister besøgt Grønland.

Loyal allieret

I tilgift til kontakten til Grønland er Danmark også en loyal NATO-allieret for USA.

Det er, på trods af at USA med Donald Trump i spidsen fortsat presser på for, at Danmark og andre NATO-lande skal bidrage til alliancen med to procent af BNP.

I starten af 2019 besluttede Folketinget at øge forsvarsbudgettet med yderligere 4,5 milliarder kroner inden 2024.

Således forventes forsvarsbudgettet at udgøre 1,5 procent af BNP i 2023 mod 1,3 procent i dag.