Trump aflyser besøg

Trump besøger Danmark på særlig dag, og det kan give maksimal omtale

Præsidenten håber, at tv-billeder med dronningen og pomp og pragt i København kan skabe positiv omtale i USA.

Danmark er klar til at rulle den røde løber ud, når Donald Trump om en måned kommer på officielt besøg.

Og dagen, hvor den amerikanske præsident betræder dansk jord, er særdeles velvalgt, påpeger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

2. september er nemlig Labor Day i USA - en national føderal helligdag, der altid falder den første mandag i september. Markeringen er til ære for den amerikanske arbejderbevægelse og er pendant til Arbejdernes Internationale Kampdag herhjemme 1. maj.

De fleste amerikanere har fri på dagen, og derfor er det begrænset, hvad der sker på nyhedsfronten, fortæller TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Det vil sige, at Trump under sit besøg i Danmark vil få maksimal medieopmærksomhed i USA.

Vil sende et signal til amerikanske vælgere fra Danmark

Det kan være en fordel for præsidenten, der er begyndt at se frem mod det kommende præsidentvalg i 2020.

Her er det danske besøg en kærkommen mulighed for, at Trump kan vise sig fra en højtidelig og statsmandsværdig side overfor amerikanske vælgere, vurderer Jesper Steinmetz.

Præsidenten skal blandt andet besøge det danske kongehus, som repræsenterer historisk tyngde og kontinuitet og fascinerer mange amerikanere.

- Trump er en mand, som godt kan lide gamle europæiske lande. Og han kan især lide konger og dronninger, som modtager ham med pomp og pragt. For det er fantastiske tv-billeder, som bliver sendt hjem til USA, med uniformerede gardehusarer og dronningen og hele molevitten, siger korrespondenten.

Respekt for Løkke

Det er dog ikke kun Trump, der kan drage fordel af besøget. Den danske statsminister, Mette Frederiksen, får mulighed for at skabe et personligt bånd til den amerikanske præsident, ligesom hendes forgænger på posten, Lars Løkke Rasmussen, havde.

- Han var en mand, som Trump respekterede og lyttede til. Det er i hvert fald, hvad vi hører, både fra amerikansk og dansk side, siger Jesper Steinmetz.

Samtidig har Mette Frederiksen mulighed for at korrigere Trumps skepsis over for grønne energiløsninger, og dermed åbne op for ny eksport fra grønne danske virksomheder til USA, vurderer korrespondenten.

Ingen omtale i USA

Det kommende besøg får dog på nuværende tidspunkt ikke meget omtale i USA. USA-analytiker Mirco Reimer-Elster kunne torsdag morgen ikke finde én eneste relevant nyhedsartikel om det på amerikanske medier.

- Det her er egentlig mest et besøg i Polen, hvor han (Trump, red.) også lige kan besøge Danmark. Det er Polen, der er den store historie i USA nu, siger han.

Forud for besøget i Danmark vil Donald Trump nemlig deltage i en mindehøjtidelighed for 80-året for Nazitysklands angreb på Polen.

Skal mødes med flere politikere

Donald og Melania Trumps officielle besøg i Danmark finder sted 2. og 3. september. Programmet for besøget er endnu ikke offentliggjort. Dog skal præsident Trump besøge dronning Margrethe, som er officiel vært under besøget, ligesom statsminister Mette Frederiksen skal mødes med præsidenten.

Præsidenten skal også mødes med den færøske lagmand og formanden for det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut. Ifølge Det Hvide Hus vil Trump desuden deltage i en række bilaterale møder og mødes med fremtrædende personer fra erhvervslivet.