Partier og organisationer: Det skal Mette Frederiksen sige til Trump

Flere partier og organisationer vil have klimaet på dagsordenen under Trump-besøg, men præsidenten har andre planer, vurderer korrespondent.

Regeringen bør presse Donald Trump på klimaspørgsmålet, når han besøger Danmark 2. og 3. september. Det mener flere partier og organisationer.

Mette Frederiksen fortæller selv, at hun vil "drøfte globale emner af fælles interesse" med den amerikanske præsident.

- Jeg ser frem til at møde den amerikanske præsident i Danmark, hvor vi vil drøfte globale emner af fælles interesse, og hvordan vi sammen kan styrke samarbejdet mellem Danmark og USA inden for blandt andet sikkerhedspolitik, arktiske spørgsmål og fremme af samhandel og investeringer, siger hun i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Øverst på Trumps dagsorden

Den amerikanske præsident vil i høj grad interessere sig for Grønland under besøget, mener TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- De senere år har amerikanerne været bekymrede for, om Kina og måske også russerne skal få lidt for store interesser i Grønland. Derfor vil det utvivlsomt stå øverst på dagsordenen under Trumps visit i Danmark, siger han. I forbindelse med besøget skal Donald Trump blandt andet også mødes med formanden for det grønlandske landsstyre.

Men en række interesseorganisationer og politiske partier har en anden holdning til, hvad der bør være det primære samtaleemne.

Her følger et overblik over, hvad de mener:

Dansk Industri

- USA har pålagt straftold på stål og aluminium fra Europa, og der er forlydender om, at han overvejer at lægge straftold på biler fra Europa. Budskabet skal være, at vi skal gøre det nemmere og ikke sværere for hinanden, når vi handler, siger Peter Thagesen, underdirektør i ​Dansk Industri.

- Der burde også komme en dansk appel om, at det er vigtigt, at USA deltager aktivt i at løse den største globale udfordring, vi står over for: Klimaudfordringen, tilføjer han.

Radikale Venstre

- Klimaet er nummer et, fordi USA er stukket helt af på det punkt under Trumps administration. De er gået fra Paris-aftalen, han har stoppet reduktionen i USA's egne udledninger, og vi skal bevise over for ham, at det faktisk er en god forretning at gå klimaets vej, siger Martin Lidegaard, udenrigsordfører for Radikale Venstre.

Venstre

- Regeringen skal presse Donald Trump for at få USA med i Paris-aftalen eller i det mindste få ham til at anerkende, at der skal gøres noget massivt fra USA's side, siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre.

- Samtidig er der atomaftalen med det iranske styre. Jeg forestiller mig ikke, at USA pludselig tilslutter sig aftalen, men regeringen skal presse på for at få deeskaleret situationen.

Amnesty Danmark

- Vi bør opfordre USA til at standse det fortsatte våbensalg til Saudi-Arabien, hvis langvarige krig i Yemen har ført til uhørt civil lidelse og menneskerettighedskrænkelser på en historisk skala, siger Dan Hindsgaul, policy- og kommunikationschef ved ​Amnesty Danmark.

- USA skal opfordres til at bakke op om det internationale menneskerettighedssystem, som USA siden efterkrigstiden har været med til at opbygge, og som foruden sikring af borgeres grundlæggende rettigheder er det bedste bud på en fri, fair og tryg verden.

Institut for Menneskerettigheder

- Jeg synes, Mette Frederiksen skulle sige til Trump, at han skal få meldt USA ind i FN’s Menneskerettighedsråd igen. Med den rolle USA spiller globalt, er der behov for, at den politiske ledelse i landet tager ansvar også i forhold til menneskerettighederne, siger Hans-Otto Sano, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder.