Politik

Danmark i klemme mellem stormagter - Trump kan have to ønsker med til Frederiksen

Hvis Mette Frederiksen imødekommer Trumps ønsker, kan diskussionen om et stykke arktisk havbund 20 gange større end Danmark pludselig udvikle sig.

Selvom statsminister Mette Frederiksen (S) glæder sig til at tage imod Donald Trump i København i begyndelsen af september, kan den amerikanske præsidents besøg ende med at skabe problemer i Danmarks forhold til Rusland.

I hvert fald hvis de to regeringsledere skal diskutere situationen i Grønland og Arktis, og det tyder alt på, at de skal.

Sådan lyder vurderingen fra Martin Breum, der er journalist og forfatter med speciale i Arktis, og som har skrevet flere bøget om emnet.

Det var en ekstremt bombastisk melding, hvor alle diplomaterne blev taget på sengen

Martin Breum

Ifølge ham har det arktiske område udviklet sig til en storpolitisk arena, hvor mægtige lande kæmper for deres egne interesser. Midt i området ligger Grønland, og den store ø, der er en del af det danske rigsfællesskab, er de seneste to-tre år blevet stadigt vigtigere for forsvaret af det amerikanske fastland, lyder vurderingen.

- For første gang i menneskets historie er et helt nyt ocean ved at åbne sig. Det giver en helt ny dynamik mellem stormagterne, og her føler det amerikanske forsvar og Trump-administrationen, at de er kommet bagud på point. Det skal indhentes, og det skal gå stærkt, siger Martin Breum til TV 2.

Optrapning i Arktis

Når Mette Frederiksen og den danske regering kan blive presset i forhold til Arktis, hænger det sammen med et omdiskuteret stort stykke arktisk havbund, som både Danmark og Rusland gør krav på.

Men for at forstå, hvorfor Donald Trumps besøg kan skabe en konflikt med vores store nabo mod øst, er det nødvendigt først at kaste et kort blik på stormagterne USA, Rusland og Kinas ofte modsatrettede interesser i det arktiske område.

Rusland har i løbet af de senere år oprustet markant i Arktis. Der er kommet russiske jagerfly på øgrupper i Det Arktiske Ocean, og russisk militær er dermed kommet tættere på Thulebasen, som er en integreret del af det nordamerikanske forsvar.

Samtidig betyder de stigende temperaturer forårsaget af klimaforandringer, at havisen smelter. Dermed bliver der åbnet for nye sejlruter, som kineserne, der investerer stort i blandt andet råstofudvinding i Arktis, kan benytte sig af.

Rusland og Kina som amerikanske modstandere

Amerikanerne bifalder ingen af delene, og ifølge Martin Breum har den amerikanske regering på det seneste anlagt en mere konfrontatorisk linje over for især Kina og Rusland. Han nævner, at den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo i maj holdt en meget opsigtsvækkende tale under et møde i Arktisk Råd.

- Det var ekstremt bombastisk, og Rusland og især Kina blev fremstillet som centrale modstandere i denne helt nye, dynamiske region, som Arktis er, siger Martin Breum.

To amerikanske ønsker

I dét stormagtsspil er Grønland, der ligger tæt på USA, vigtig for Donald Trump. Og her tror Martin Breum, at amerikanerne ønsker sig især to ting af Danmark.

For det første vil den amerikanske regering ifølge Martin Breum have en øget dansk militær indsats i Grønland med særligt fokus på overvågning af luftrummet og søterritoriet.

Mette Frederiksen vil være klemt mellem to hensyn

Martin Breum

Amerikanerne har allerede en meget vigtig radar på Thule-basen, der i teorien kan opdage et missil på vej mod USA og nå at skyde det ned. Men ifølge Martin Breum er der på grund af Grønlands enorme størrelse i dag ikke helt styr på, om der eksempelvis er russiske ubåde i grønlandsk farvand, og hvilke fly der er i luftrummet.

For det andet ønsker amerikanerne sig ifølge Martin Breum øget adgang til grønlandske lufthavne til eksempelvis mellemlandinger og om nødvendigt placering af amerikanske enheder som kampfly.

Danmark fanget i en klemme

Spørgsmålet er dog, hvordan Rusland reagerer, hvis Donald Trump tager de ønsker op med Mette Frederiksen under besøget.

- Danmark er fanget i en klemme her, for Mette Frederiksen vil være klemt mellem to hensyn, siger Martin Breum.

Han forklarer, at et øget amerikansk pres om militær tilstedeværelse i Grønland kan give problemer i forhold til Rusland.

Danmark har behov for ikke at lægge sig ud med Rusland

Martin Breum

Danmark har ifølge Martin Breum et vedvarende og voksende behov for at have et godt samarbejde med det store land mod øst, der er den helt centrale spiller i Arktis. Men Danmark og Rusland er allerede uenige i Arktis, fordi den danske stat gør krav på et 895.000 kvadratkilometer stort stykke havbund i Arktis, hvor to tredjedele overlapper med et tilsvarende russisk krav.

Og hvis Danmark imødekommer amerikanske ønsker, er der risiko for, at uenighederne med Rusland udvikler sig til en reel konflikt.

- Man skal ikke overdrive det, og der er regler og orden på forhandlingerne indtil videre. Så der er ikke nogen konflikt på vej i militær forstand, men det er jo, som situationen ser ud i dag, siger Martin Breum.

Så hvis vi giver amerikanerne indrømmelser, bliver det måske anderledes?

- Nu vil jeg ikke overdrive, men Danmark har i hvert fald et behov for ikke at lægge sig ud med Rusland. Og den klemme er helt reel, og det ved jeg, at de også er opmærksomme på i det danske forsvar.

Regeringen ønsker lavspænding

Hos regeringen er det torsdag udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der stiller op til interview, og han mærker stor amerikansk interesse for det arktiske for tiden.

- Derfor bliver det også vigtigt, at vi drøfter, hvilke udfordringer der er i det arktiske, og hvordan vi sikrer, at det arktiske forbliver et fredeligt, afspændt område, hvor vi løser udfordringerne på god og fornuftig vis, siger Jeppe Kofod til TV 2.

Donald Trump besøger Danmark fra 2. til 3. september. I løbet af besøget skal han udover den danske regering blandt andet også møde formanden for det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

- Naalakkersuisut anerkender, at Grønland har en særlig strategisk position, samt at der i disse år sker en ny geopolitisk udvikling i Arktis. Det er her Naalakkersuisuts ønske og hensigt at bevare et fredeligt Arktis, lyder det torsdag fra Kim Kielsen, der ser frem til mødet med Trump.