Politik

Donald Trump og Melania besøger Danmark - kræver kæmpemæssigt setup

- Det bliver et kæmpemæssigt setup, siger politiformand Claus Oxfeldt om sikkerhedsopgaven for dansk politi.

Det endelige program for Donald Trumps besøg i Danmark 2. og 3. september ligger endnu ikke fast - men det gør det, at et præsidentbesøg stiller enorme krav til både logistik og sikkerhed.

Dermed vil dagligdagen for politifolk over hele landet vil blive påvirket, når Donald Trump lægger vejen forbi.

Trump, der ankommer sammen med sin hustru, Melania Trump, skal blandt andet mødes med statsminister Mette Frederiksen og danske erhvervsfolk, oplyser det danske statsministerium og Det Hvide Hus.

Ved tidligere besøg af amerikanske præsidenter har Københavns Politi fået hjælp af kolleger fra andre politikredse på Sjælland, Fyn og Jylland.

Præcist hvor mange betjente, der afsættes til en specifik opgave, vil dansk politi normalt ikke give oplysninger om.

Trump kostede kassen i England

Det er dog muligt at få et indtryk af opgavens omfang ved at kaste et blik ud i Nordsøen.

I begyndelsen af juni besøgte Donald Trump England, hvor han blandt andet mødte dronning Elizabeth og landets daværende premierminister, Theresa May.

Her vurderede BBC, at sikkerhedsforanstaltningerne kunne ende med at koste mere end 18 millioner pund – eller knap 150 millioner danske kroner. The Telegraph mente, at prisen nærmere ville lande på 25 millioner pund, hvilket svarer til omkring 205 millioner danske kroner. The Mirror vurderede prisen endnu højere.

Ved Trumps besøg i England var næsten 10.000 britiske politibetjente udkommanderet til at sørge for ro og orden og hjælpe med at beskytte præsidenten og hans følge på mindst 1000 personer.

Samtidig blev der oprettet såkaldte sikre zoner bag afspærringer for at beskytte præsidenten.

Da Barack Obama i 2013 gæstede Sverige i to dage, var antallet af udkommanderede betjente noget mindre. Her var 2000 betjente i sving.

I alt er der i Danmark omkring 11.000 polititjenestemænd. Godt 2500 i København.

Et kæmpe setup

Formanden for Politiforbundet kalder besøget for et kæmpemæssigt setup.

- Logistikken og planlægningen er meget omfattende, siger Claus Oxfeldt.

Ved tidligere præsidentbesøg har alle landets politikredse været berørt, og Oxfeldt forudser, at det også vil være tilfældet ved et Trump-besøg.

PET vurderer truslen

Politiets Efterretningstjeneste får en stor rolle, når det gælder sikkerheden. PET står for udarbejdelsen af trusselsvurderinger, som det åbne politi tilrettelægger sin indsats efter.

Et præsidentbesøg vil desuden kræve et tæt samarbejde med Secret Service, hvis hovedopgave er at beskytte USA's præsident.

Ved tidligere præsidentbesøg har Københavns Politi haft taktstokken, når det gælder den operative indsats.