DF vil forhindre læger i at udtale sig om politik og religion efter YouTube-sag

Muslimsk læge rådgav om djævleudvaskelse iført kittel fra Region Syddanmark. Regionen vil undersøge, om nogle regler er blevet overtrådt.

Læger skal holde deres religion og politik væk det fra det offentlige rum.

Det siger partiets sundhedsordfører Liselott Blixt til TV 2.

- Jeg vil gå til ministeren og spørge, om vi kan fået lavet en aftale, hvor vi sikrer, at når du bliver ansat, så ligger der en aftale på, at du ikke agiterer for religion eller dit politiske ståsted.

Udtalelsen falder i forlængelse af en sag, hvor læge og medlem af regionsrådet for Venstre i Region Syddanmark, Mustapha Itani, iført en kittel med et logo for Region Syddanmark har lavet en video om, hvordan muslimer kan håndtere vrede under den muslimske faste, ramadanen.

- Jeg troede, at det var en joke, da jeg så den. Når man er læge, har man en vis autoritet, og når man arbejder i vores sundhedsvæsen, skal man gerne være neutral, når det drejer sig om religion og politik, siger Liselott Blixt.

Videoen har ligget offentligt tilgængeligt på YouTube og Facebook siden foråret.

Læge: Jeg optræder som privatperson

Til TV 2 siger Mustapha Itani, at han i videoen optræder som en privat person, der er uddannet læge. Kitlen er vigtig i forhold til formidlingen.

- Logoet har vi ikke været opmærksomme på, men jeg har taget til efterretning, at en neutral kittel eller privat tøj vil være at foretrække, siger Mustapha Itani.

Læge Mustapha Itani bliver kritiseret for at lave en video om ramadanen iført en kittel fra Region Syddanmark.
Læge Mustapha Itani bliver kritiseret for at lave en video om ramadanen iført en kittel fra Region Syddanmark. Foto: Screenshot fra Youtube

Mustapha Itani siger videre, at han fra både regionsformand Stephanie Lohse (V) og regionsdirektør Jane Kragelund har fået tilkendegivet, at han som læge i privat øjemed gerne må bruge sin ytringsfrihed.

Regionsdirektør Jane Kragelund bekræfter dette over for TV 2.

- Når man bruger sin ytringsfrihed, er det vigtigt, at man fremstår som privatperson og ikke som repræsentant for Region Syddanmark, siger Jane Kragelund.

Kort om ramadanen

- Ramadanen er muslimernes fastemåned og varer 29-30 dage.

- Ramadanen er én af islams fem søjler. Det er de vigtigste forskrifter, muslimer bør følge.

- Formålet er at mindes profeten Muhammeds første åbenbaring.

- Fasten skal få muslimer til at føle, hvordan fattige har det. Samtidig skal de vise, at de har disciplin til at følge Allahs bud.

- Fra daggry til solnedgang fastes der. Mad og drikke er forbudt - samt rygning, seksuel aktivitet, skænderier og bandeord.

- Ramadanen afsluttes med fejringen eid.

Hun siger videre, at regionen lægger meget vægt på, at de ansatte har mulighed for at ytre sig, og at grænsen for ytringsfrihed i regionen spænder langt.

Om grænsen er overskredet her, kan Jane Kragelund ikke svare på.

- Det synes jeg er svært at sige helt generelt, om det er sket i tilfældet her, siger Jane Kragelund.

Djævlen er skabt af ild

Det er organisationen IChange, der står bag videoen. Mustapha Itani har stiftet foreningen sammen med sin bror, der idag er formand for foreningen. Ifølge Mustapha Itani arbejder foreningen for at bygge bro mellem muslimer og det danske samfund.

Videoen er optaget i et konsultationslokale på Odense Universitetshospital. Itani forsikrer, at IChange har fået tilladelse fra hospitalet til at bruge lokalerne.

Jeg taler til en modtagergruppe, der tror meget på profeten beretninger

Mustapha Itani, læge

I videoen fortæller Mustapha Itani blandt andet, at djævelen er skabt af ild, og at muslimer kan lave en spirituel vask, hvis de bliver vrede under ramadanen.

- Jeg taler til en modtagergruppe, der tror meget på profetens beretninger. Fordi de kan relatere til, at man kan vaske sig eller lægge sig ned og meditere, giver jeg eksempler på dette, siger Mustapha Itani.

Han siger videre, at sammen han med flere kolleger, der bliver nævnt i videoen, har sikret sig, at alle oplysninger i videoen er lægefagligt korrekte.

Læge og medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, Marianne Mørk Mathiesen (løsgænger), mener ikke, at videoen er lægefagligt korrekt. Ifølge Avisen Danmark har hun sendt en officiel klage over Mustapha Itani til både Region Syddanmark og Lægeforeningen.

- Lægestanden repræsenterer videnskaben. Han kommer med forslag om behandling, som der absolut ikke er lægeligt belæg for. Det, der er med læger, er, at det, lægen siger, er det rigtige. Derfor er det misbrug af autoritet. Han står jo i lægeordinat og postulerer noget, der er direkte overtro, siger Marianne Mørk Mathiesen til Avisen Danmark.

Jurister ser på sagen

Regionen vil nu vurdere sagen.

- Når man har en sag som denne, laver vi en vurdering af situationen. Den vurdering bliver lavet af vores HR-folk og jurister. Så får vi en tilbagemelding fra dem, som vi håndterer ledelsesmæssigt, siger Jane Kragelund.

Liselott Blixt mener, at Mustapha Itani skal stoppe med at lave videoer for IChange.

- Han er ansat af det offentlige sundhedsvæsen som læge, han udtaler sig som læge, han har fået en uddannelse som læge i Danmark, så han skal holde de her YouTube-videoer for sig selv, siger Liselott Blixt.

Mustapha Itani har dog ingen planer om at stoppe.

- Jeg vil lave flere videoer, men jeg vil sørge for at have en kittel på uden logo, siger han.