Politik

Efter kritik ændrer miljøminister svar om sprøjtemiddel, der truer bier

Arkiv Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Forskning har vist, at sprøjtemidlet kan skade biers nervesystem.

I dagens Politiken citerer avisen miljøminister Lea Wermelin (S) for et svar, hun sendte til Folketinget i sidste uge.

Her undlod hun at svare på, om hun vil tage initiativ til at indføre et totalforbud mod det omdiskuterede sprøjtemiddel neonikotinoider.

I stedet skrev ministeren, at "Miljøstyrelsen fører en stram dispensationspraksis".

I svaret uddybede hun desuden, at stoffet "ikke udgør en uacceptabel risiko for miljø eller sundhed med de fastsatte risikobegrænsende foranstaltninger".

Dermed lagde Lea Wermelin op til en uændret praksis på området, skriver Politiken.

Det svarede miljøministeren på trods af, at Socialdemokratiet flere gange, mens de sad i opposition, har udtrykt kritik af denne dispensationspraksis. Og inden folketingsvalget lød det fra Socialdemokratiet, at reglerne for dispensationmulighederne skulle skærpes.

Svaret har tirsdag fået flere af regeringens støttepartier til tasterne, hvor de har kritiseret ministeren for at videreføre VLAK-regeringens politik på området. Det samme har Danmarks Naturfredningsforening, der også gerne ser et totalforbud mod sprøjtemidlet.

Derfor har ministeren valgt at præcisere svaret. Hun understreger, at hun fortsat mener, at der skal ske ændringer med den nuværende dispensationspraksis.

Pesticid-midlet neonikotinoider

Insektmidlet er  blandt det mest brugte på verdensplan, og kan anvendes direkte på frøene inden såning af eksempelvis raps, og skal derfor ikke sprøjtes ud over planterne.

Forskning har vist, at det kan skade biers nervesystem og deres evne til at orientere sig, finde mad og reproducere sig.

Sprøjtemidlet er allerede forbudt i EU, men i Danmark kan man opnå dispensation fra forbuddet.

Midlet bruges blandt andet af landbruget til bejdsning af frø til sukkerroer

Socialdemokratiets holdning er uændret

TV 2 har i dag været i kontakt med Lea Wermelin, der i et skriftligt svar slår fast, at partiets holdning er den samme, som den var inden valget.

- Vi skal beskytte vores bier og vores miljø, og vi går ind for et forbud mod neonikotionider og en stram dispensationspraksis. Hele området, og hvad vi kan gøre for bedre at beskytte bierne, både herhjemme og i EU, kigger jeg på som noget af det første efter sommeren, skriver Lea Wermelin.

Miljøministeren ønsker ikke at stille op til interview i dag.

Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører Flemming Møller Mortensen ser gerne, at der enten skal indføres et totalforbud uden mulighed for dispensation, eller laves en skærpelse af de nuværende dispensationsmuligheder.

Nyt svar skaber forvirring

Hos Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, skaber det nye svar forvirring om, hvad det er ministeren vil.

-Nu er jeg bare mere forvirret. For betyder det her en skærpelse, eller vil man bruge flere pesticider i landbruget. I Enhedslisten går vi ind for, at der skal laves et totalforbud mod pesticid-midlet.

Det er også det Socialdemokratiet lægger op til nu – enten et totalforbud eller færre dispensationer, hvordan lyder det i dine øre?

- Det er godt, for der skal ske noget. Man kan se, at i andre lande, der handler man, men i Danmark har vi været mere fodslæbende, siger Mai Villadsen.

Også i Alternativet giver sagen anledning til, at man vil holde et ekstra øje med ministeren.

-Den her sag viser med al tydelighed, at der skal pres på for, at den her regering kommer til at føre en anden politik, siger Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.

Rasmus Nordqvist siger, at han ikke glemmer sagen.

-Nu har jeg skrevet i notesbogen, at jeg skal hive fat i ministeren, så vi kan få indført det her forbud.

Sprøjtemiddel skader bier

Sprøjtemidlet neonikotinoider bruges blandt andet af landbruget til bejdsning af frø til sukkerroer

Forskning har vist, at det kan skade biers nervesystem og deres evne til at orientere sig, finde mad og reproducere sig. Bestanden af bier er faldet i de senere år.