Politik

Bramsen siger ja til samarbejde, men nej til Macrons eurohær

Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen (S), lytter på Tysklands kansler, Angela Merkel, sammen med Hollands forsvarsminister.  Charles Platiau / Ritzau Scanpix

Danmark skal arbejde tættere sammen med Frankrig og andre europæiske lande, siger forsvarsministeren.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, drømmer fortsat om en europæisk hær.

Den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), vil gerne have et tættere samarbejde med Frankrig og andre lande, men grænsen går ved en fælles hær.

Så langt vil regeringen ikke, og det fik ministeren lejlighed til at sige, da hun søndag fik en snak med Macron og repræsentanter for otte andre europæiske lande om et tættere forsvarssamarbejde.

- Jeg har svært ved at se, hvad det skal give af værdi, som vi ikke kan få ved at have forskellige forcer og forskellige kompetencer rammet ind i et tættere samarbejde på det udførende og strategiske plan, siger Bramsen.

Flyvende soldat tog opmærksomhed

Anledningen til mødet var Bastilledagen, hvor Emmanuel Macron var vært for en to timer lang militærparade - med dansk deltagelse - i det centrale Paris.

Bramsen repræsenterede Danmark ved militærparaden på Champs-Élysées og Concordepladsen.

Her fik hun sammen med blandt andre Macron og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, serveret et militært show med kampvogne, hundepatruljer og en flyvende soldat, der kunne ligne en rolle i filmen 'Tilbage til Fremtiden'.

Før mødet gentog Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly, som Bramsen mødte lørdag, den franske regerings ønske om en europæisk hær.

Til franske medier siger Parly, at hun ser Det Europæiske Interventions Initiativ (EI2), som Danmark er med i, som et muligt fundament for udviklingen af en europæisk hær.

Bramsen holdt søndag et frokostmøde med de ti deltagende lande i EI2. Hun mener, at Danmark skal samarbejde tæt med disse lande.

- Jeg ønsker, at vi skal samarbejde tæt med Frankrig. Men også med andre europæiske lande - ikke om en europæiske hær. Men netop med udgangspunkt i at vi kan noget forskelligt, og vi har forskellige forcer, siger Bramsen.