Politik

Merkel og Mette F. sad ned under militær ceremoni - Usædvanligt, siger historiker

I de tyske medier spekuleres der i, om der er noget galt med kanslerens helbred. Det afviser hun selv, men valgte alligevel at sidde ned torsdag.

Tysklands kansler, Angela Merkel, har de seneste uger været i fokus, fordi hun flere gange har stået og rystet på direkte tv, men da hun torsdag middag mødtes med den danske statsminister, Mette Frederiksen, sad hun ned.

Det skete under under en ceremoni i Berlin, hvor de to landes nationalmelodier blev afspillet.

Så sent som onsdag stod Angela Merkel og rystede under en lignende ceremoni med Finlands statsminister, men torsdag sad hun på en hvid stol side om side med den danske statsminister uden at ryste.

Resten af delegationerne fra henholdsvis Tyskland og Danmark stod op, som det normalt ses under nationalmelodier.

- Usædvanligt at sidde ned

I især tyske medier spekuleres der i, at der kan være problemer med kanslerens helbred. Det afviser hun selv.

Men at den tyske kansler og Mette Frederiksen torsdag sad ned under ceremonien er opsigtsvækkende, mener Lars Bangert Struwe, der har en ph.d i historie med speciale i diplomati og er generalsekretær i den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen.

- Det er jo usædvanligt at sidde ned, når man har denne type ceremoni, men alle har forståelse for, at hvis der er tale om sygdom, så kan protokollerne ændre sig, siger han og tilføjer:

- Det har vi også set ved hendes majestæt Dronningen, som har siddet ned og taget imod gæster, fordi hun har dårligt knæ.

Lars Bangert Struwe understreger, at så længe alle involverede parter, i dette tilfælde Statsministeriet, er blevet orienteret om ændringerne i protokollerne på forhånd, så er der ikke noget problem.

Trækker overskrifter i Tyskland

I både tyske og internationale medier trækker det overskrifter, at de to regeringsledere sad ned under ceremonien.

Det tabloide medie Bild skriver, at Merkel har "taget konsekvensen" af sin helbredstilstand.

Spiegel er knap så bombastisk i sin konklusion, men det anerkendte medie bemærker det udsædvanlige i, at de ikke stod op.

Det betyder selvfølgelig, at man gør sig nogle tanker

Angela Merkel om sin kommende 65-årsfødselsdag

Det samme gør det internationale nyhedsbureau Reuters, der kalder det "et protokolbrud".

Tre rystelser på tre uger

Angela Merkel har i løbet af de seneste tre uger rystet tre gange offentligt. Første gang var 19. juni, hvor hun tog imod Ukraines præsident under en ceremoni i Berlin.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, blev dårlig under en ceremoni i Berlin tirsdag, hvor hun tog imod Ukraines præsident, Volodimyr Zelenskij.

Her rystede hun synligt under en stærk sol og 28 graders varme. Hun erkendte senere, at hun ikke havde drukket nok vand, men afviste bekymring for hendes helbred.

Anden gang var under en tale af Frank-Walter Steinmeier, Tysklands forbundspræsident, 27. juni. Her lagde hun armene over kors i et forsøg på at standse rystelserne, men uden held.

Og tredje gang var under den finske statsministers besøg onsdag. Her rystede kansleren, mens hun stod op under nationalsangen.

Efterfølgende afviste hun, at der var grund til bekymring for hendes helbred, men kansleren sagde dog, at hun var i gang med en proces, hvor hun skulle bearbejde det første rysteanfald, og at det gik fremad.

Det er tredje gang på tre uger, der sker. Video: Michael Rathje

Merkel: Man gør sig nogle tanker

Efter mødet med Mette Frederiksen torsdag blev Angela Merkel på et pressemøde igen spurgt til sin helbredstilstand, og om hun er blevet tilset af en læge.

- De kan regne med, at jeg for det første er fuldt ud bevidst om ansvaret i mit embede og derfor også handler ansvarligt vedrørende min sundhed. Og for det andet kan De gå ud fra, at jeg også som menneske har en stor personlig interesse i at have et godt helbred, så jeg passer på mit helbred, sagde Angela Merkel.

I næste uge fylder kansleren 65 år, og hun blev også spurgt, hvad hun tænker om det.

- Det betyder selvfølgelig, at man gør sig nogle tanker, men måske er jeg også blevet mere erfaren. Der er gode sider ved alting.

Statsminister Mette Frederiksen fortalte, at hun under besøget oplevede Angela Merkel som "fuldstændig" frisk, selvom de sad ned under nationalsangen.

- I dag sad vi ned, og det følger jeg selvfølgelig, også selvom det er under den danske nationalsang.

Merkels helbred var dog ikke det eneste emne torsdag. På mødet diskuterede de to regeringsledere blandt andet migration, beskatning og klima. Tysklands kansler kaldte blandt andet den danske regerings målsætninger på klimaområdet for "imponerende", men slog samtidig fast, at det i Tyskland meget vel vil blive alt for dyrt at gå efter noget tilsvarende.