Politik

Lars Løkke langer ud efter Mette F.: - Det er sådan noget, man ser i USA, ikke i Danmark

De Radikale vil vide, om Martin Rossen kan kaldes i samråd. Det kan han ikke, fortæller Socialdemokratiets politiske ordfører.

Danmarks tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder det ”bekymrende”, at Socialdemokratiets Martin Rossen fremover skal lede et politisk sekretariat under Statsministeriet.

Rossen har gennem de seneste otte år været en central skikkelse i Mette Frederiksens vej til statsministerposten, og hun takkede ham direkte i sin sejrstale på valgnatten. Men nu får han ledelsesansvar i Statsministeriet, og det er ikke en god ting, mener Lars Løkke Rasmussen.

- Man tager en politisk udnævnt person og sætter i spidsen for et sekretariat, der består af neutrale embedsmænd. Det er et nybrud og en sammenblanding af rollerne, siger Løkke Rasmussen til TV 2.

- Her tager man en partisoldat

Statsministeriet oplyste torsdag formiddag, at Martin Rossen skal lede et nyoprettet politiske sekretariat, der har til formål at ”styrke den strategiske ledelse af regeringen samt øge den interne koordination mellem ministre og særlige rådgivere”.

Rossen får ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, en rolle som særlig rådgiver for Mette Frederiksen. Rossen skal derfor referere til statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, men fordi Rossen får ledelsesansvar for det nye politiske sekretariat, er den løsning problematisk, mener Lars Løkke Rasmussen.

- Normalt vil det være sådan, at hvis man skal ansætte en leder af et sekretariat i centraladministrationen, så skal der være et jobopslag, som folk kan søge. Så vælger man den bedst kvalificerede, siger Lars Løkke Rasmussen. Han fortsætter:

- Men her tager man bare en partisoldat. Det med at infiltrere centraladministrationen og politisere den er ikke en del af den danske forvaltningstradition. Det er sådan noget, man ser i USA, ikke i Danmark.

Rohde: Rossen som vicestatsminister?

Da Statsministeriet torsdag formiddag løftede sløret for Martin Rossens nye rolle, spurgte folketingsmedlem for Det Radikale Venstre Jens Rohde, om Danmark havde ”fået en vicestatsminister, der ikke var folkevalgt?”.

Rohde gjorde det samtidig klart, at han ønskede at drøfte udnævnelsen i Folketingets Præsidium, den øverste ledelse af Christiansborg. Siden bakkede Dansk Folkepartis medlem af samme præsidium, Pia Kjærsgaard, op om det ønske.

- Det er vores opgave som folketing at kontrollere regeringen. Derfor er vi nødt til at vide, hvad vi har med at gøre. Kan vi kalde ham i samråd? Svarer han under ministeransvarsloven? Det skal vi have svar på, sagde Jens Rohde.

Kan ikke indkaldes til samråd

Udover at være leder af et politisk sekretariat under Statsministeriet får Martin Rossen også en fast plads i regeringens magtfulde Koordinationsudvalg og Økonomiudvalg.

- Han får formelt set mere magt, end nogen særlig rådgiver nogensinde har haft før. Han vil også rangere over stort set alle ministrene undtagen statsministeren, sagde politisk kommentator Søs Marie Serup om Rossens nye titler.

Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, mener Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen. Martin Rossen og det nye sekretariat skal styrke Statsministeriet og sørge for, at politiske ambitioner og prioriteringer kan blive ført ud i livet. Direkte adspurgt om Jesper Petersen mener, at Martin Rossen i kraft af sine nye titler får mere magt end en minister, svarer ordføreren:

- Det ved jeg ved ikke, om man kan sige. Han får plads i to centrale udvalg, og han får en central funktion i det politiske sekretariat, der skal styrke statsministeriet. For alle dem, der synes, det er godt, at vi har fået en ny regering, kan jeg kun se det her som noget positivt, siger Jesper Petersen.

Han mener, at konstellationen med et politisk sekretariat under statsministeriet er ny, men at både embedsmænd og særlige rådgivere altid har haft stor magt, fordi de er tæt på beslutningerne og de personer, der tager dem. Derfor kommer Martin Rossen heller ikke til at kunne blive indkaldt til samråd, oplyser Jesper Petersen:

- Særlige rådgivere, der er ansat under de vilkår, kan ikke kaldes i samråd. Det kunne de ikke under den tidligere regering, og det kan de heller ikke under den nye, siger den politiske ordfører.

Han oplyser videre, at Martin Rossens løn vil være i omegnen af 1,2 millioner kroner om året.