Det borgerlige Danmark holder vejret og venter på Løkke
ANALYSE: Hvad er vejen frem for både Venstre og resten af blå blok? Og hvem skal stå i spidsen? Løkke holder det borgerlige Danmark hen i det uvisse.
Nå, der var altså ikke brug for ”en pragmatisk, midaldrende, koldblodig, liberal skandinav” i toppen af EU-systemet.
Det var ellers med dé ord, at Lars Løkke Rasmussen (V) for nyligt offentligt bragte sig selv i spil i den komplicerede kabale om fordelingen af topposterne i den Europæiske Union:
- Så kan de jo bare ringe, lød det klare signal til kontinentets stats- og regeringschefer fra den på det tidspunkt stadigt fungerende danske statsminister.
Men de ringede ikke.
Og hvad så nu, Løkke? Det er spørgsmålet, som ikke bare Venstre-folk, men hele det borgerlige Danmark i øjeblikket afventer svar på.
Frem og tilbage
Valgresultatet 5. juni var ambivalent for Venstre.
Isoleret set fik partiet et flot valg. Fremgang på mere end fire procentpoint og ni mandater mere i Folketinget. Men samtidig ligger blå blok – den suverænt mest magtfulde enhed i dansk politik i dette årtusinde – fuldstændig i ruiner.
Begge dele er i høj grad Lars Løkke Rasmussens ansvar.
I valgkampen opgav han således selve idéen om en fortsat borgerlig-liberal regering og argumenterede i stedet for nødvendigheden af et samarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet.
Hvad er projektet?
En SV-regering blev det som bekendt ikke til i denne omgang, og spørgsmålet om Venstres rolle i denne valgperiode er dermed uafklaret.
Skal man fortsætte ud ad den vej, der afsøger et samarbejde over midten med Mette Frederiksen? Eller skal man være i benhård opposition til S-regeringen og satse på at få genopbygget blå blok som politisk projekt?
Skal man primært bejle til Dansk Folkeparti eller til Radikale Venstre, der nu er præcis lige store?
Skal Venstre frem mod næste valg argumentere for skattelettelser og behovet for nye store reformer – eller kæmpe for at overbevise danskerne om, at man vil bruge lige så meget på velfærd som Socialdemokratiet?
Hvilken rolle skal udlændingepolitikken spille i forsøget på at genvinde magten?
Spørgsmålene er mange, og svarene skal i høj grad leveres af Venstres formand.
Men ikke mange i og omkring Venstre tror reelt på, at partiformanden - og dermed statsministerkandidaten - hedder Lars Løkke Rasmussen ved næste valg. Blandt andet er der blevet bidt mærke i:
- Hans overdragelsestale til Mette Frederiksen, som blev opfattet mere som et farvel end en genopførsel af den kamplystne ”nøglerne er kun til låns”-tale Løkke gav efter valget i 2011.
- Hans åbenlyse bejlen til en EU-toppost.
- Og hans nyeste Facebook-opdateringer med vendinger som: ”Det er tid til at sætte kursen mod nye horisonter...”
Vakuum
Ingen ved dog, hvornår eller hvordan Lars Løkke Rasmussen har tænkt sig at slippe grebet om partiet, der dermed lige nu befinder sig i et ledelsesmæssigt vakuum.
Det ses også ved det faktum, at Venstres folketingsgruppe i modsætning til de øvrige partier på Christiansborg endnu ikke har konstitueret sig efter valget – altså fordelt ordførerskaber og besat de afgørende poster i gruppeledelsen. Det sker først om en måned, i begyndelsen af august.
Herefter følger et sommergruppemøde med dertilhørende pressemøde, hvor spørgsmålet om Lars Løkke Rasmussens fremtidsplaner uden tvivl vil være i fokus.
En del i partiet har både en forhåbning og en forventning om, at Løkke hér – eller senest ved partiets ordinære landsmøde i november – vil meddele, at Venstre skal videre uden ham ved roret.
Uklarhed om arvefølgen
Partiets næstformand, Kristian Jensen, er den eneste, der åbent har erklæret, at han ønsker at tage over, når Løkke takker af. Men det er åbenlyst, at store dele af partiet nødigt ser Jensen – der gik markant tilbage i antallet af personlige stemmer ved valget – indtage dén post.
Flere nævner i stedet Jakob Ellemann-Jensen som en mulighed. Om han selv vil og kan er mere uklart. Men på de indre linjer i det store parti er det helt store positioneringsspil i gang henover sommeren.
Og både Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige afventer med spænding udviklingen.
Det næste folketingsvalg er næppe lige om hjørnet, og i princippet har man ikke travlt. Men det borgerlige Danmark har brug for nogle svar fra hovedpersonen selv, Lars Løkke Rasmussen, før man for alvor kan komme videre. Alt tyder på, at de må vente i hvert fald en måneds tid endnu.