Politik

Mette Frederiksen forfremmer sin højre hånd - Martin Rossen vil rangere over stort set alle ministre

Statsminister Mette Frederiksens nærmeste rådgiver, Martin Rossen, bliver reelt en slags vicestatsminister.

Manden bag statsminister Mette Frederiksen (S), Socialdemokratiets hidtidige stabschef Martin Rossen, skal lede et helt nyt politisk sekretariat i Statsministeriet. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed tegner han til at blive den mest magtfulde person i dansk politik, som ikke er folkevalgt.

Sekretariatet skal have særligt fokus på regeringens prioriterede projekter, politikudvikling og kommunikation, bidrage til at styrke den strategiske ledelse af regeringen samt øge den interne koordination mellem ministre og særlige rådgivere.

Han vil rangere over stort set alle ministrene undtagen statsministeren

Søs Marie Serup, politisk kommentator

Martin Rossen får titlen som stabschef for det politiske sekretariat, og han bliver også fast medlem af regeringens magtfulde Koordinationsudvalg og Økonomiudvalg samt rådgiver for statsministeren.

Det lyder nærmest som en vicestatsminister?

- Ja, det, tror jeg også, er intentionen, siger politisk kommentator Søs Marie Serup.

- Han får formelt set mere magt end nogen særlig rådgiver nogensinde har haft før. Han vil også rangere over stort set alle ministrene undtagen statsministeren.

Vil få sager til at glide hurtigere

Mette Frederiksen har tidligere bebudet, at hun gerne ville styrke Statsministeriet og få sager til at glide lidt hurtigere. Det har tidligere statsministre også ytret ønsker om, men det er altså først nu, det bliver til noget.

- Jeg ønsker at lede en regering, hvor vi sætter en klar politisk retning for Danmark. Der er behov for en langsigtet strategi, hvor beslutningerne ses i en helhed. Hvis det skal lade sig gøre, så er der behov for at styrke den strategiske ledelse af regeringen, og det gør vi nu ved blandt andet at oprette et politisk sekretariat i Statsministeriet, siger Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

Her siger hun også, at hun ikke ser det nye magtfulde politiske sekretariat som en modsætning til embedsapparatet.

Men det kan der være flere holdninger til, vurderer Søs Marie Serup.

- Det er ikke sikkert, de (embedsmændene, red.) kommer til at knuselske den her løsning. Det bliver også en udfordring at være departementschef i Statsministeriet.

Ikke siden 2001 har valgets sejrherre hyldet en navngiven medarbejder i partiet. Det gjorde Mette Frederiksen på valgnatten i juni 2019. Video: Sverre Quist

Hævet over ministeransvarsloven

Og der er andre udfordringer i det nye set-up. Martin Rossen bliver meget højt placeret af en ikke-folkevalgt. Og som ikke-folkevalgt er for eksempel ikke underlagt kravene om åbenhed, som ministrene er.

- Ved en minister er der jo mulighed for at se dem efter i kortene. Nu sidder der så ekstremt magtfuld en medarbejder, som også er med i politisk udvalgte udvalg, men som ikke er underlagt de samme regler. Det kommer også til at sætte pressen og offentligheden på en prøve, siger Søs Marie Serup.

Selvom Martin Rossen reelt kommer til at fungere som en slags vicestatsminister, ifølge Søs Marie Serup, kommer han ikke til at være underlagt ministeransvarsloven, der betyder, at en minister kan straffes, hvis han/hun ikke lever op til sit ansvar og for eksempel ikke bremser ulovlige handlinger, selvom han/hun er vidende om det.

At en politisk udpeget medarbejder sidder med på den måde (i magtfulde udvalg, red.), det er banebrydende

Søs Marie Serup, politisk kommentator

Departementscheferne i de største ministerier har ministerbil stillet til rådighed. Det vides endnu ikke, om Martin Rossen, der reelt kommer til at rangere over Statsministeriets departementschef, skal have ministerbil, og hvad der ellers vil følge med af løn og personalegoder.

"Banebrydende"

Martin Rossens nye rolle bliver "meget, meget krævende", mener Søs Marie Serup. Han har allerede nu adgang til alle papirer fra udvalgsmøderne, men det er nyt, at han bliver fuldgyldigt medlem af de meget magtfulde udvalg, økonomi- og koordinationsudvalget.

Er det ikke vildt, at en ikke-folkevalgt sidder så højt placeret?

- Jo, det er det. Ikke mindst, at han sidder med i udvalgene. At han ikke kun kan læse med i papirerne, men at en medarbejder, en politisk udpeget medarbejder, sidder med på den måde, det er banebrydende, siger Søs Marie Serup.

Marin Rossen kommer fra en stilling som stabschef for Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg og har før det været kommunikationsdirektør i Microsoft og leder af TDC's politiske afdeling.

Udover ham skal Martin Justesen og Sara Vad Sørensen også fungere som statsministerens særlige rådgiver. De kommer begge til at bistå Martin Rossen i det politiske sekretariat.

Martin Justesen har været souschef for Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg og afdelingschef for Socialdemokratiets Kampagne- og Formandsafdeling. Sara Vad Sørensen har været souschef i Socialdemokratiets politiske afdeling på Christiansborg.

De øvrige ministres særlige rådgivere – også kaldet spindoktorer – ansættes i august.