Politik

Jens Rohde: - Har vi reelt fået en ny vicestatsminister, eller har vi ikke?

Jens Rohde vil tage Martin Rossens nye rolle op i Folketingets præsidium.

Folketingets øverste ledelse, præsidiet, skal nu forholde sig til, at statsminister Mette Frederiksen (S) har hyret sin højre hånd, Martin Rossen, som stabschef for et nyt politisk sekretariat.

Udover rollen som stabschef skal Rossen også være hendes nærmeste rådgiver, og han får fast sæde i regeringens to mest magtfulde udvalg, Økonomi- og Koordinations-udvalget.

Dermed får han så meget magt, at han ifølge blandt andre politisk kommentator Søs Marie Serups vurdering bliver en reel vicestatsminister. Det har fået Radikale Venstres medlem af præsidiet, Jens Rohde, til at reagere. Han vil have det taget op i Folketingets ledelse.

- Der er tale om et digebrud i forhold til de hidtidige kendte ansættelsesformer. Jeg siger ikke, at det ikke kan være en god ide at styrke Statsministeriet, men vi har behov for, at der altid er åbenhed og klarhed over, under hvilke rammer det så skal være, siger han.

- Vi ved jo ikke, om vi kan kalde ham i samråd? Svarer han under ministeransvarsloven? Der er mange ting, vi mangler svar på. Derfor er det vigtigt at få styr på, om vi har fået en vicestatsminister, eller om vi ikke har? Derfor er vi nødt til at få det her op i Folketingets præsidium, og så må vi tilvejebringe et regelsæt, han kan arbejde under, siger Jens Rohde til TV 2.

Behov for at styrke ledelsen af regeringen

Martin Rossen har hidtil været Mette Frederiksens særlige rådgiver og Socialdemokratiets stabschef på Christiansborg. De to har kørt parløb, siden hun blev beskæftigelsesminister i 2011. Og Martin Rossen tilskrives af mange en stor del af æren for, at Mette Frederiksen (S) nu er blevet statsminister.

Det er jo ikke, fordi vores politiske institutioner er plaget af voldsom tillid i befolkningen i forvejen

Jens Rohde (RV), medlem af Folketingets præsidium

Mette Frederiksen har tidligere bebudet, at hun ønsker at styrke ledelsen i Statsministeriet. Det sker altså nu med Martin Rossens nye store rolle.

- Jeg ønsker at lede en regering, hvor vi sætter en klar politisk retning for Danmark. Der er behov for en langsigtet strategi, hvor beslutningerne ses i en helhed. Hvis det skal lade sig gøre, så er der behov for at styrke den strategiske ledelse af regeringen, og det gør vi nu ved blandt andet at oprette et politisk sekretariat i Statsministeriet, siger Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

Ikke siden 2001 har valgets sejrherre hyldet en navngiven medarbejder i partiet. Det gjorde Mette Frederiksen på valgnatten i juni 2019. Video: Sverre Quist

Med Rossens nye centrale rolle bliver han i praksis en slags vicestatsminister og formentlig den mest magtfulde person i dansk politik, der ikke er folkevalgt.

- Han får formelt set mere magt, end nogen særlig rådgiver nogensinde har haft før. Han vil også rangere over stort set alle ministrene undtagen statsministeren, siger Søs Marie Serup.

Ordnede forhold

Derfor er det også bekymrende, mener Jens Rohde, at der ikke er nogle klare regler for Martin Rossens rolle. Det handler om, hvilket grundlag regeringen arbejder på, og hvordan man kan kontrollere det.

- Det er jo ikke for sjov, at vi har et regelgrundlag for ansættelse af spindoktorer og alle mulige andre. Det er jo, fordi vi skal have klarhed i vores institutioner. Det er jo ikke, fordi vores politiske institutioner er plaget af voldsom tillid i befolkningen i forvejen. Derfor er det vigtigt med åbenhed og klarhed over, hvilke rammer de arbejder under, siger Jens Rohde.

Han vil have ordnede forhold.

- Det er vores opgave som folketing at kontrollere regeringen. Derfor er vi nødt til at vide, hvad vi har med at gøre. Kan vi kalde ham i samråd? Svarer han under ministeransvarsloven? Det skal vi have svar på, siger Jens Rohde.

Ingen parlamentarisk kontrol?

Søs Marie Serup forudser også udfordringer i Mette Frederiksens nye setup. I hvert fald for pressen og offentligheden:

- Ved en folkevalgt minister er der jo mulighed for at se dem efter i kortene. Nu sidder der så ekstremt magtfuld en medarbejder, som også er med i politisk udvalgte udvalg, men som ikke er underlagt de samme regler. Det kommer også til at sætte pressen og offentligheden på en prøve, siger Søs Marie Serup.

Det falder også andre for brystet. For eksempel skriver Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt på Twitter, at magten i Danmark ligger i regeringens koordinations- og økonomiudvalg. Og Folketinget kan kun stille medlemmerne til ansvar, fordi de er folkevalgte og dermed underlagt ministeransvarsloven.

- Men Mette F. har nu placeret sin nære rådgiver - Martin Rossen - i begge udvalg. Hvordan skal folketinget kontrollere ham?

Leif Donbæk, der deklarerer sig selv som SF'er, skriver på Twitter:

- Jo mere jeg tænker, jo mere problematisk er udnævnelsen af Rossen. Han bliver reelt chef for de fleste ministre, men der er ingen parlamentarisk kontrol, intet ministeransvar, ingen samråd, ingen §20-spørgsmål. Hvorfor ikke blot gøre ham til minister, hvis det er ønsket?

Og en Jacob Packert undres også:

- Interessant sats med Rossen. Hvordan er hans rollen reguleret? Hvordan holdes han accountable? Som minister, departementschef eller særlig rådgiver? Kan han kaldes i samråd? Gælder offentlighedsloven? Bliver han fuldt medlem af Ø og K? Hvor højt er han sikkerhedsclearet?