KOMMENTAR: Hvilken demokrat kommer til at stå overfor Trump i 2020? Her er fire bud

16x9
Hvilke fem kandidater er på nuværende tidspunkt i prioriteret rækkefølge de mest realistiske bud på at blive Donald Trumps kommende modstander? Foto: Mike Segar / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Der er sket store forskydninger og (næsten) dannet konsensus om Kamala Harris' status som frontløber.

Det er to måneder siden, at TV 2s firkløver af USA-analytikere for første gang gav deres bud på Demokraternes næste præsidentkandidat. Her en lille uges tid efter den første tv-debat er det derfor oplagt at stille det samme spørgsmål igen: Hvilke fem kandidater er på nuværende tidspunkt i prioriteret rækkefølge de mest realistiske bud på at blive Donald Trumps kommende modstander?

Som I kommer til at se, kære læsere, så er der sket en del forskydninger. Den venstreorienterede senator Elizabeth Warren har eksempelvis formået at overbevise de sidste analytikere og er stormet ind på en andenplads.

Omvendt er en kandidat som Amy Klobuchar nu helt ude af billedet, og selv Bernie Sanders er ikke længere repræsenteret i alle fire rangeringer.

Én frontløber - to falder tilbage

Overordnet må man sige, at der er ved at danne sig en konsensus om, at den venstreorienterede californiske senator Kamala Harris på nuværende tidspunkt er frontløberen. De to ældre herrer Joe Biden og Bernie Sanders har til gengæld haft en stærkt nedadgående formkurve og bliver tilsyneladende ikke længere spået de store chancer.

En kort bemærkning til rangeringen: Som altid skal disse rangordener selvfølgelig ses som et øjebliksbillede. Tingene kan se meget anderledes ud om nogle måneder, når vi har været igennem en ny runde tv-debatter og fået tal på, hvor mange penge kandidaterne har rejst. Man har også lov til at håbe, at en stor del af det rekordstore kandidatfelt måske er blevet mindre.

Kun én ting er sikkert på nuværende tidspunkt: Kampen om den demokratiske nominering er helt åben.

Men nu er det tid til rangeringen. Her er de fire bud:

Parenteserne indikerer, hvor analytikerne havde placeret kandidaten for to måneder siden.

Jesper Steinmetz er korrespondent for TV 2
Jesper Steinmetz er korrespondent for TV 2 Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2

Jesper Steinmetz,

TV 2s USA-korrespondent

1. (5) Kamala Harris

Hun viste i debatten, at hun kan give Trump “a run for his money”. Hun er skarp, velargumenteret og formår at skabe en begejstring i partiet. Det vælter ind med donationer til hendes kampagne, og det i sig selv fortæller, at en stjerne er født.

2. (Ny) Elisabeth Warren

Hendes brand som “tough” politiker, der tør gå i kødet på magthaverne, blev cementeret under debatten. Hun har sit politiske program i orden og er overbevisende, når hun taler om et USA, hvor den aktuelle økonomiske fremgang er for de få, ikke den brede middelklasse.

3. (3) Pete Buttigieg

Han er måske det for Demokraterne i 2020, som Barack Obama var i 2008. Han har indsamlet imponerende 25 millioner dollars i andet kvartal. Det dokumenterer en bred tro blandt demokratiske donorer på, at han er den nye stjerne fra den unge generation. Præcis som det var tilfældet med Obama.

4. (1) Joe Biden

Det er for tidligt at lægge Biden i graven. Han er trods alt stadig i front i alle målinger, og han har især godt fat i de sorte vælgere. Men han skal op på lakridserne i den næste debat, hvis ikke hans kandidatur skal kollapse. Han virkede i sandhed som en kandidat fra det forrige århundrede i den sidste debat.

5. (4) Beto O’Rourke

Jeg tildeler ham egentlig kun femtepladsen for at vise, hvor hurtigt man kan falde fra tinderne. Hans superstjernestatus er fuldstændig forduftet, og han skal genopfinde sig selv, for at han overhovedet bliver registreret på vælgernes radar. Men der er stadig et halvt år til primærvalgene går i gang, så alt kan stadig ske.

Niels Bjerre-Poulsen
Niels Bjerre-Poulsen Foto: SDU

Niels Bjerre-Poulsen,

Lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet

1. (1) Kamala Harris

Harris er fortsat min favorit. For et par måneder siden var det måske mest på papiret, hun var en stærk kandidat, men det virkede fortsat lidt stift og indstuderet, når hun talte offentligt. I de første demokratiske debatter har hun imidlertid demonstreret den skarphed og glød, jeg længe har håbet på.

2. (4) Elizabeth Warren

Der er en grund til, at Elizabeth Warren bare er blevet ved med at krybe opad i meningsmålingerne. Hun har både passion og et gennemtænkt politisk program. Hendes støtte til universel sygesikring, ”medicare for all”, vil uden tvivl blive brugt af Trump og hans støtter til at fremstille hende som en farlig socialist. Men til gengæld har hun placeret sig godt til at samle og begejstre begge fløje i det Demokratiske Parti.

3. (2) Joe Biden

Jeg har rykket Joe Biden et trin ned i min rangorden. På plussiden tæller fortsat hans popularitet – likeability – og hans stærke netværk i partiet. Men hans optræden i den første debat skabte fornyet bekymring om hans alder og manglende vision. Måske så vi også hans politiske glaskæbe i duellen med Kamala Harris.

4. (3) Bernie Sanders

På trods af sin knarvorne facon har Bernie Sanders fortsat mange fans – især blandt helt unge vælgere. Men udbuddet af progressive kandidater er større nu end i 2016, og for mange midtervælgere er han fortsat flere skridt for langt til venstre. Jeg finder det meget sandsynligt, at han vil synke yderligere i meningsmålingerne.

5. (5) Pete Buttigieg

Buttigieg hænger fortsat på i min top fem. Han er sympatisk, tænksom og forfalder sjældent til indøvede automatsvar. Dog synes ikke mindst hans appel til partiets vigtige blok af minoritetsvælgere forsat at være begrænset.

Jesper Zølck, journalist, der dækker USA for TV 2:
Jesper Zølck, journalist, der dækker USA for TV 2: Foto: TV 2 / Tv 2

Jesper Zølck,

Journalist, der dækker USA for TV 2:

1. (1) Kamala Harris

Harris er stadig min favorit, og med indsatsen i den første demokratiske tv-debat cementerede hun hvorfor. Knivskarp og passioneret. Mon ikke mange demokrater har fået smag for at se Harris i en direkte duel med Trump? Derudover: Hun har primærvalgskalenderen med sig. Og hun er kvinde. Demokraterne vil virkelig gerne bryde glasloftet til Det Hvide Hus.

2. (Ny) Elizabeth Warren

Helt åbent – hun har overrasket mig. Ikke som politiker – hun er, som hun er: progressiv og enormt detaljeorienteret, på grænsen til det nørdede. Det overraskende er, at det ser ud til at fungere så godt. Målingerne viser, at hendes gennemarbejdede politiske platform og åbenlyse entusiasme tiltrækker vælgere. Meget går hendes vej – en del på bekostning af Bernie Sanders – og derfor er hun det store hop frem på min liste.

3. (4) Pete Buttigieg

Den måske mest velargumenterende af kandidaterne. Cool og intellektuel – havde en fremragende debataften og skovler penge ind til sin kampagne. Er stadig ved at præsentere sig for vælgerne, men dagene som ukendt stjerneskud er ovre. Folk kan endda nu udtale hans efternavn. En stor advarselslampe: Mayor Pete, som han kaldes, ser ikke ud til at kunne tiltrække farvede, demokratiske vælgere. Overhovedet.

4. (2) Bernie Sanders

Sanders har stadig en stor og meget trofast vælgerskare. Det kan blive hans vej til nomineringen i et tæt felt. Og ingen tvivl om, at hans politiske ideer ser ud til at sejre – i hvert fald et stykke hen ad vejen. Men lige nu er mit bud, at Elizabeth Warren suger ilt til sig fra de mest progressive vælgere – og det koster Bernie, uanset hvor højt han råber i debatterne.

5. (5) Joe Biden

Jeg kan kun gentage, hvad jeg har sagt før. Jeg tror ikke for alvor på Biden, og Kamala Harris’ håndtering af ham i debatten understregede hvorfor. Jeg er fristet til at smide ham ud af top fem på bekostning af Amy Klobuchar, men bøjer mig - indtil videre - for hans føring i målingerne. Biden er åbenlyst en populær herre, men min fornemmelse er, at han lige nu lever mere på sit navn end på sin platform. 76-årige Joe skal finde et nyt gear, men kan han?

Mirco Reimer-Elster er uddannet cand.mag. i amerikanske studier.
Mirco Reimer-Elster er uddannet cand.mag. i amerikanske studier. Foto: TV 2

Mirco Reimer-Elster,

USA-analytiker og cand.mag. i amerikanske studier

1. (2) Joe Biden

Ja, Biden lignende et levn fra fortiden under debatten. Men han fører stadig i målingerne og har suverænt flest støtteerklæringer. Endnu vigtigere: Biden er en moderat mand i et felt, der i stigende grad bliver domineret af radikaliserede venstreorienterede. Derfor er Biden min nye frontløber. I Stars Wars-termer ville man nok sige, at ”de moderate slår igen”. I al fald for en stund (endnu).

2. (3) Elizabeth Warren

Warren er den yderste venstrefløjs bedste bud på at vinde nomineringen. Men det kræver, at hun får Bernie Sanders til at droppe af ræset snarest. For ligesom i Harry Potter-bøgerne så tror jeg, at ”ingen af dem kan leve, hvis den anden overlever”. Sker det ikke, får Warren svært ved at slå kandidater som Biden og Harris i længden.

3. (5) Kamala Harris

Tv-debatternes helt store vinder og på papiret kandidaten med den potentielt bredeste appel. Fik også et ordentligt løft i målingerne. Hun fremstår i min bog dog stadig for aggressiv, opportunistisk og usympatisk til at kunne blive feltets frontløber – senest illustreret ved endnu en kovending på sundhedsområdet. Så jeg vil se flere målinger og hendes fundraisingtal, før hun bliver ”the real deal”. Men formkurven er åbenlyst stærkt opadgående.

4. (1) Bernie Sanders

Bernies bud er brændt fuldstændig sammen de sidste to måneder. Et markant fald i målingerne og en dårlig debataften understreger dette. Sanders er opportunist og kun demokrat, når det er politisk opportunt. Modsat 2016 er der en lang række kandidater, der har en lignende platform, ikke mindst Elizabeth Warren. Spørgsmålet er, om Sanders har courage til at sætte den politiske platform højere end sit politiske ego ved at droppe ud og støtte Warren? Jeg tvivler stærkt.

5. (5) Pete Buttigieg

Den unge borgmester er ”the best of the rest”. Buttigieg er ikke et seriøst bud på at vinde nomineringen her og nu, men stadig valgkampens solstrålehistorie. Det er flot gået at give så mange etablerede kandidater baghjul og rejse så mange penge. Men et realistisk bud er Buttigieg ikke på nuværende tidspunkt - dertil har formkurven været for nedadgående i målingerne, og den ikke-eksisterende støtte blandt minoriteter udelukker det unge håb.