Politik

Godhavnsdrenge får officiel undskyldning fra Danmark i august

Mette Frederiksen giver Godhavnsdrengene og andre svigtede børnehjemsbørn en officiel undskyldning 13. august.

Det var ved Folkemødet på Bornholm i juni, at Mette Frederiksen fastlog, at Godhavnsdrengene skulle have en officiel undskyldning fra den danske stat, hvis hun blev statsminister.

Siden er Mette Frederiksen blevet statsminister, og nu har hun sat en dato for, hvornår de udsatte børnehjemsbørn får undskyldningen.

Det sker 13. august, meddeler statsministeriet i en pressemeddelelse.

- Nogle af samfundets mest sårbare børn blev mishandlet. De blev svigtet af de voksne, der skulle passe på dem. Myndighederne gjorde intet. Det kan og må vi ikke som samfund lukke øjnene for, siger Mette Frederiksen i meddelelsen.

Undskyldningen fra det officielle Danmark vil falde ved et arrangement på Marienborg, hvor også andre svigtede børnehjemsbørn får en officiel undskyldning for statens manglende tilsyn med de institutioner, hvor de har boet.

- Vi kan ikke ændre det, der er sket. Men vi kan og skal lære af det. Det var ikke børnenes skyld. Det er det aldrig. Derfor er det på høje tid, at vi giver ofrene en undskyldning, siger statsministeren.

Kæmpet for undskyldning

Advokat Bjørn Elmquist har kørt sager for Godhavnsdrengene i både by- og landsretten.

Og han er tilfreds med statsministeriets melding, men er alligevel ikke helt overbevist.

- Det er meget velmenende, men vi har tidligere være i situationer, hvor vi tænker, at nu er den der. Men så endte det med en vag formulering. Det ville være dårligt, men hvis de bider til bolle, er det godt nok, siger Bjørn Elmquist.

Han er især tilfreds med, at man vil invitere andre børnehjemsbørn til arrangementet og i øvrigt igangsætte en udredning af andre grupper af børnehjemsbørn, eksempelvis handicappede, der blev svigtet i den periode.

I de mange år, der er gået siden Godhavnsdrengene blev offentligt kendt, har personer, som har været på andre børnehjem, både drenge- og pigehjem, kontaktet den kendte advokat, fordi de også har haft ubehagelige erfaringer fra deres ophold, fortæller han.

Arkivbillede fra børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje.

- Til dem har jeg sagt, at så snart der kommer et gennembrud i sagen fra Godhavn, så er det helt sikkert, at deres sager også skal tages op.

Sagerne kan blive aktuelle igen, fordi Folketinget for halvanden år siden vedtog, at sådanne sager ikke kan forældes

Grove overgreb

I perioden fra 1946 til 1976 blev anbragte børn på det statslige drengehjem Godhavn i Gribskov ved Tisvildeleje udsat for grove overgreb af både fysisk, psykisk og seksuel karakter, uden at der blev grebet ind.

Efter et dokumentarprogram 'Drengehjemmet' fra 2005 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.

Godhavnsdrengene Ove Hansen, Poul Erik Rasmussen og Arne Roel Jørgensen, da de boede på Godhavn.

Her kom de store svigt på Godhavn frem, og siden dengang har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.

Samtidig har både Socialdemokratiet og Enhedslisten fremsat beslutningsforslag om en statslig undskyldning til Godhavnsdrengene, men senest i 2018 stemte blå blok og DF forslaget ned.

Fik afslag på erstatning

Desuden har drengene fra børnehjemmet forsøgt at gå rettens vej for at få erstatning for de grove svigt.

Men i april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet og skulle have været anlagt senest i 1985.

En dom, der i november 2017 blev stadfæstet af Østre Landsret.

Procesbevillingsnævnet gav derefter tilladelse til, at sagen kunne komme i Højesteret, men Godhavnsdrengene droppede det på grund af manglende økonomi.

Erstatning kan komme i spil

Bjørn Elmquist vil ikke afvise, at en officiel undskyldning også vil få nogle til at kræve erstatning.

Han vurderer, at det kan koste den danske stat et trecifret milllionbeløb, hvis undskyldningen fører til et omfattende erstatningsansvar.

I Norge, hvor man har været igennem en lignende proces, blev der ifølge Bjørn Elmquist udbetalt erstatninger på mellem 750.000 og 1,5 million kroner per barn.

Det kommer igen an på formulering af undskyldningen, vurderer advokaten.