Politik

Advokatformand om teleskandale: Ingen garanti mod fejl i verserende retssager

Ifølge en pressemeddelelse fra Justitsministeriet har der også været fejl i rådata fra visse teleselskaber.

Teleskandalen, hvor der er afsløret mulige fejl i op til 10.700 retssager, kan vise sig at være endnu større end først antaget.

Det er nemlig kommet frem, at der, udover fejl i Rigspolitiets behandling af teledata, også kan være fejl i nogle teleselskabers rådata - de data, som politiet modtager fra teleselskaberne.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Justitsministeriet.

- På nuværende tidspunkt er det uoverskueligt, hvad det indebærer, siger Karoline Normann, formanden for Advokatrådets Strafferetsudvalg, til TV 2.

Mangelfulde rådata fra teleskaber

Rigspolitiet offentliggjorde for nylig, at man havde opdaget en fejl i politiets it-system, som konverterer rådata fra teleselskaberne i forbindelse med straffesager, hvor data bruges som bevismateriale.

10.700 straffesager fra 2012 til 2019 er omfattet af fejlen med teledata og kan således være blevet påvirket af fejl i bevismaterialet. Fejlen blev ifølge Rigspolitiet rettet 8. marts 2019.

Men sagen kan altså være endnu mere alvorlig. I Justitsministeriets pressemeddelelse fremgår det, at politiet også i "perioder fra visse teleselskaber har modtaget mangelfulde rådata om kommunikation ved brug af nyere samtaletjenester mv".

Det betyder ifølge Kristian Mølgaard, formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, at der ikke er nogen garanti for, at der ikke også er fejl i endnu flere retssager - også verserende sager.

- Nej, når der også kan være fejl i rådata, er der ingen garanti for det. Derfor er det vigtigt hurtigst muligt at få undersøgt omfanget af dette, siger Kristian Mølgaard til TV 2.dk.

Tænketank: Umuligt at komme til bunds i

Til Berlingske siger vicedirektøren i den juridiske tænketank Justitia, Birgitte Arent Eiriksson, at omfanget af teleskandalen nu kan blive umulig at komme helt til bunds i for Justitsministeriet.

- Når fejlen har ligget allerede hos teleselskaberne, betyder det, at de mangelfulde data kan have haft et endnu større omfang, end det tidligere har været kendt. I bedste fald kan vi finde ud af, hvor der er sket en konverteringsfejl.

- Det er i sig selv et problem, fordi de sletter rådata efterhånden, som de er konverteret – men hvis man også modtager rådata med fejl fra teleudbyderne, har jeg meget svært ved at se, hvordan man skal identificere de påvirkede sager, siger Birgitte Arent Eiriksson.

Tre initiativer

- Det er en skandalesag, og når man står med sådan en, så må man rydde op, Jeg forventer, at alle fejl nu kommer frem i lyset og bliver håndteret åbent og ordentligt, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) i går på et pressemøde i forbindelse med sagen.

Den fik justitsministeren til at indlede en uvildig undersøgelse af de 10.700 retssager.

Han søsætter tre initiativer:

1. En uafhængig kontrol- og styregruppe skal gennemgå alle de 10.700 sager. Gruppen skal bestå af en dommer, to forsvarsadvokater, en strafferetsekspert og en efterforskningsekspert. De får mandat til at kontrollere og styre myndighedernes gennemgang af alle sagerne, der er omfattet af teledatasagen.

2. Justitsministeren har samtidig bedt rigspolitichefen og rigsadvokaten om en samlet redegørelse for forløbet, der skal være færdig allerede 6. september. Herefter skal den gennemgås af Folketinget, der skal tage stilling til de videre skridt.

3. Endelig igangsætter ministeren et gennemsyn af de it-systemer i politiet og anklagemyndigheden, der opbevarer og behandler bevismateriale - også andre typer beviser som dna-materiale og fingeraftryk - for at sikre, at de bruges og opbevares på en "betryggende" måde.

Rigsadvokat: Teledata kan være mangelfulde

Tirsdag instruerede rigsadvokat Jan Reckendorff ifølge DR alle landets anklagere om, at de fremover skal være mere opmærksomme, når de sidder med sager, hvori der indgår teledata - for eksempel informationer fra teleselskaberne om, hvem en mistænkt person har været i telefonisk kontakt med, og hvor personen har brugt sin telefon.

For teledata kan være mangelfulde, lyder det i brevet fra rigsadvokaten, og det skal politi og anklagere være opmærksomme på, når de efterforsker sager.

- Alle anklagere (instrueres, red.) hermed i, at der i forbindelse med behandlingen af straffesager, hvori der indgår teleoplysninger, generelt skal udvises betydelig forsigtighed med at tillægge manglende teleoplysninger den betydning, at der ikke har været telekommunikation eller lignende, står der ifølge DR i et brev fra Rigsadvokaten til de lokale anklagemyndigheder.