Justitsminister vil have kulegravet teledatasagen
Justitsminister Nick Hækkerup (S) igangsætter en uvildig undersøgelse af 10.700 straffesager, der kan være påvirket af fejl i teledata-system.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) nedsætter en uafhængig gruppe, der skal gennemgå behandlingen af de sager, der er omfattet af den såkaldte teledatasag.
Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse i forbindelse med et såkaldt doorstep i Justitsministeriet.
- Teledatasagen er efter min mening en vaskeægte skandalesag. Man kan ikke være sikker på, at uskyldige er gået fri, og at dem, som er skyldige, er blevet dømt. Det ryster jo sikkerheden i et retssamfund, siger justitsminister Nick Hækkerup.
Lancerer tre tiltag for at rydde op
10.700 straffesager er omfattet af fejlen med teledata og kan således være blevet påvirket af fejl i bevismaterialet.
Derfor søsætter justitsministeren tre tiltag, siger han på det såkaldte doorstep-pressemøde.
- En uafhængig kontrol- og styregruppe skal gennemgå alle de 10.700 sager. Gruppen skal bestå af en dommer, to forsvarsadvokater, en strafferetsekspert og en efterforskningsekspert. De får mandat til at kontrollere og styre myndighedernes gennemgang af alle sagerne, der er omfattet af teledata-sagen.
- Justitsministeren har samtidig bedt rigspolitichefen og rigsadvokaten om en samlet redegørelse for forløbet, der skal være færdig allerede 6. september. Herefter skal den gennemgås af Folketinget, der skal tage stilling til de videre skridt.
- Endelig igangsætter ministeren et gennemsyn af de it-systemer i politiet og anklagemyndigheden, der opbevarer og behandler bevismateriale - også andre typer beviser som dna-materiale og fingeraftryk - for at sikre, at de bruges og opbevares på en "betryggende" måde.
Justitsministeren medgiver, at det kommer til at tage rigtig lang tid at gennemgå 10.700 straffesager for mulige fejl. Vi må være indstillet på at have "det lange lys på", siger han.
- Det er en skandalesag, og når man står med sådan en, så må man rydde op, konstaterer Nick Hækkerup.
- Jeg forventer, at alle fejl nu kommer frem i lyset og bliver håndteret åbent og ordentligt.
Fejl i syv års sager
Det er Rigspolitiet, der har konstateret en systemfejl i det dataprogram, politiet bruger til at konvertere rådata fra teleselskaberne i forbindelse med straffesager.
Fejlen kan i yderste konsekvens have haft betydning for efterforskningen og vurderingen af beviserne i straffesager helt tilbage fra 2012 til 8. marts 2019, hvor fejlen blev rettet.
Det drejer sig både om sager, der er afsluttet, men også om uopklarede sager - som eksempelvis Emilie Meng-sagen - og sager, hvor der er rejst sigtelse, men ikke tiltale.
En stor del af datamaterialet kan blive umuligt at genskabe, da politiet kun opbevarer rådata to år tilbage, medmindre der er tale om verserende efterforskninger i forbindelse med uopklarede sager.
Sagen kom frem lige efter valget
Rigspolitiet har kendt til den omfattende fejl siden november 2018. Men Rigspolitiet gik først i gang med en større undersøgelse af fejlen 1. marts, efter at endnu en politikreds gjorde opmærksom på problemet 18. februar.
Først omkring 100 dage efter, at fejlen blev rettet, orienterede Rigsadvokaten 13. juni via et brev Advokatsamfundet, Landsforeningen af Forsvarsadvokater og Domstolsstyrelsen om fejlen.
Sagen kom frem i offentligheden 16. juni. 11 dage efter folketingsvalget. Timingen er påfaldende, medgiver justitsministeren. Han har svært ved at forstå, at det skal tage 100 dage at orientere om systemfejlen.
- Man behøver ikke at være den store konspirationsteoretiker for at se, at når hele Danmark står på pinde under et folketingsvalg, så kan der jo være sager, som vil kunne skubbe til den politiske dagsorden. Jeg siger ikke, at det er sket. Men tanken strejfer en, siger den nytiltrådte justitsminister.
Altså at politiet har holdt en skandalesag tilbage af hensyn til den siddende justitsminister (Søren Pape Poulsen, red.), spørger en journalist fra Jyllands-Posten?
- I hvert fald ser tidsforløbet specielt ud. Det kommer til at være en del af redegørelsen også, lyder det fra ministeren.
Fejl i Meng-efterforskning
Mandag viste en aktindsigt, som TV 2 og Berlingske har fået, at Rigspolitiet alene i én politikreds har fundet fejl i 24 ud af 75 sager.
Politiet revurderer nu 13 af disse, idet telehistorik umiddelbart har haft betydning for sagen. I syv af de 13 sager er der allerede faldet dom.
En af de sager, der er blevet påvirket af den fejlbehæftede teledata, er som sagt den meget omtalte sag om den dræbte 17-årige pige, Emilie Meng.
Familiens bistandsadvokat, Mai-Brit Storm Thygesen har fået oplyst, at der er sket fejl i sagen. Teleoplysningerne har været mangelfulde. Hun kalder det forfærdeligt.
- Jeg ved, at man i den her sag har bygget efterforskningen på teleoplysninger. Hvis der har manglet et relativt stort antal af dem, hvilket politiet har bekræftet, så er det klart, at det vil have en alvorlig konsekvens, for så har man arbejdet ud fra mangelfuldt materiale, siger advokaten til TV 2.