Bliver det Arnes tur? Udsigt til farlig pensions-cocktail for Mette F.

16x9
Mette Frederiksen præsenterede sidste år Socialdemokratiets pensionsudspil. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

ANALYSE: Kritikken af Mette F vil v√¶re h√•rd, hvis hun n√¶ste √•r stemmer for at h√¶ve pensionsalderen uden at have leveret p√• sit valgl√łfte til nedslidte

Mette Frederiksen (S) er kommet godt fra start som statsminister. Hun har formået at samle tre så forskellige partier som Enhedslisten, SF og Radikale om et papir, som alle er glade for. En imponerende præstation i sig selv.

Men udfordringerne tårner sig også op for landets nye statsminister:

Der mangler svar p√•, hvordan de mange velf√¶rdsl√łfter skal finansieres.

Bl√• blok er allerede i gang med at beskylde hende for l√łftebrud i udl√¶ndingepolitikken.

Og s√• er der fortsat lange udsigter til at f√• leveret p√• det helt centrale valgl√łfte, der uden tvivl har v√¶ret medvirkende til at sikre Socialdemokratiet og resten af r√łd blok valgsejren: L√łftet om tidligere pension for nedslidte.

Hvordan og med hvem?

Sidstn√¶vnte er som bekendt ikke n√¶vnt med √©t ord i den 18 sider lange tekst, som r√łd blok f√¶rdiggjorde i sidste uge. Men d√©t betyder ikke, at l√łftet er droppet, har Mette Frederiksen igen og igen sl√•et fast. Tv√¶rtimod vil det v√¶re den allerf√łrste opgave, regeringen nu kaster sig over, understregede statsministeren torsdag.

Det bliver svært.

Fordi ingen endnu ved, hvordan en differentieret pensionsalder konkret skal udformes.

Fordi én af arbejdsmarkedets parter, som Mette Frederiksen vil have til at hjælpe sig med at udarbejde modellen, har afvist idéen på forhånd.

Og fordi der ikke er 90 mandater i Folketinget, der vil v√¶re med til at gennemf√łre differentieret pension i denne valgperiode.

Det er dermed mildest talt uklart, om ‚Äď og i givet fald hvorn√•r ‚Äď Mette Frederiksen vil kunne levere p√• dette helt centrale valgl√łfte.

Pensionsalderen skal stige

Det ligger til geng√¶ld helt fast, at Folketinget i anden sammenh√¶ng skal stemme om danskernes pensionsalder n√¶ste √•r. I √•r 2020 er det nemlig blevet tid til igen at h√¶ve danskernes pensionsalder med √©t √•r som f√łlge af det s√•kaldte velf√¶rdsforlig fra 2006. Herefter vil danskerne fra 2035 f√łrst kunne g√• p√• pension som 69-√•rige.

Velfærdsforliget

Velf√¶rdsaftalen blev indg√•et i 2006 og s√¶tter blandt andet rammerne for, hvorn√•r danskerne skal kunne g√• p√• folkepension. 

Princippet i aftalen er, at en borger skal have 14,5 √•r p√• pension i forhold til den gennemsnitlige levealder. Det betyder, at pensionsalderen skal stige i takt med, at danskerne i gennemsnit lever l√¶ngere. 

Aftalen indeb√¶rer, at Folketinget hvert femte √•r skal beslutte, om pensionsalderen skal stige yderligere ‚Äď maksimalt med √©t √•r ad gangen, og med 15 √•rs varsel. Sidste gang var i 2015, hvor S, DF, V, LA, R og K vedtog at h√¶ve pensionsalderen til 68 √•r fra 2030.

Socialdemokratiet har igen og igen sl√•et fast, at de fortsat st√•r bag velf√¶rdsforliget og s√•ledes kommer til at stemme for en yderligere stigning i pensionsalderen. Der er alts√• ikke tale om et l√łftebrud, n√•r Mette Frederiksen og det √łvrige ministerhold h√©r vil trykke p√• den gr√łnne knap i Folketinget.

Men alligevel kan Mette Frederiksen st√• med et enormt politisk problem, hvis det ikke inden da er lykkedes at f√• gennemf√łrt en s√¶nkelse af pensionsalderen for nedslidte.

Arne

‚ÄĚNu er det Arnes tur‚ÄĚ, stod der p√• Socialdemokratiets store valgplakater under billedet af bryggeriarbejderen Arne fra Fjelstrup. Hvordan forklarer statsministeren Arne og andre danskere, at hun er medvirkende til at h√¶ve pensionsalderen, n√•r de nu har f√•et det indtryk igennem en lang valgkamp, at hun ville k√¶mpe for, at nedslidte kunne tr√¶kke sig tidligere tilbage?

S-valgplakat
S-valgplakat Foto: Socialdemokratiet

I en sådan situation vil fagbevægelsen næppe heller holde sig tilbage med kritikken. FH-formand Lizette Risgaard siger i mandagens udgave af Politiken sådan her:

- Hvis der bliver lavet en ordning med ret til tidlig pension og gjort st√łrre indsats for bedre arbejdsmilj√ł, s√• vil det lette foruds√¶tningerne for at h√¶ve folkepenisonsalderen i 2020.

Det vigtige ord hér er hvis.

Vil give DF skylden

Lykkes det ikke for Mette Frederiksen at f√• vedtaget et forslag om differentieret pension, vil hun uden tvivl fors√łge at skyde skylden p√• Dansk Folkeparti. Om hun kan overbevise v√¶lgerne om, at det er Kristian Thulesen Dahl (DF), der skal betale den politiske pris for, at Mette Frederiksen ikke kan komme igennem med sit eget valgl√łfte, er ikke til at sige endnu.

Men statsministeren kan ikke forklare beslutningen om at h√¶ve pensionsalderen p√• samme m√•de, n√•r Enhedslisten og i hvert fald dele af fagbev√¶gelsen kommer til at tordne mod udm√łntningen af velf√¶rdsforliget.

Den politiske pris for denne giftige pensions-cocktail kan blive h√łj for statsministeren. Og det er derfor, at hun og ikke mindst besk√¶ftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kommer til at bruge en stor del af deres tid det kommende √•r p√• at sikre, at det bliver Arnes tur.