Politik

Trods Merkels udtalelser: - Vestager stadig i spil, siger korrespondent

EU’s stats- og regeringsledere mødes søndag til topmøde i Bruxelles, efter de i sidste uge ikke nåede til enighed om placering af topposter.

Søndag rejser den tyske forbundskansler, Angela Merkel, til Bruxelles, hvor hun sammen med repræsentanter fra de resterende 28 lande skal blive enige om, hvem der skal være den næste formand for EU-kommissionen.

En post, som EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, bejler til.

Hun har indset, at hendes egen kandidat Manfred Weber ikke har en chance

Lotte Mejlhede

Under G20-topmødet i Osaka i Japan signalerede Merkel lørdag sin støtte til den hollandske EU-kommissær, Frans Timmermans, og det er på trods af, at Timmermans er socialist.

Her sagde den kristendemokratiske tyske leder blandt andet:

- Vi er på en vej, der gør det muligt at blive enige om en løsning i morgen.

Hun sagde også, at de "to rigtige spidskandidater" igen indgår i kabalen om topjobs. Med henvisning til landsmanden Manfred Weber og så Frans Timmermans.

- Merkel støtter kun Frans Timmermans, fordi hun har indset, at hendes egen kandidat Manfred Weber ikke har en chance for at samle tilstrækkelig støtte, siger TV 2s korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede.

- Til gengæld vil hun have nogle af sine konservative folk på de øvrige poster, og det kan give plads til en dansk kandidat.

Vestager samler

Deltager alle lande, så kræver det, at mindst 22 stats- og regeringschefer, som repræsenterer mindst 60 procent af den europæiske befolkning, bliver enige, hvis en kandidat skal vælges.

De fire østeuropæiske lande bryder sig ikke om ham

Lotte Mejlhede

Og her kan Timmermans løbe ind i problemer, fordi han gentagne gange har været ude med riven efter Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet i forhold til deres problemer med at overholde almindelige retsprincipper og menneskerettighederne.

- De fire østeuropæiske lande bryder sig ikke om ham, og de har sagt, at de ikke kan leve med, at han bliver formand for EU-Kommissionen. Og så nytter det ikke noget, at han kan samle støtte fra Merkel og forskellige socialdemokratiske grupper rundt om i Europa, siger Lotte Mejlhede.

Timmermans problemer er i den grad en fordel for Margrethe Vestager, som af mange anses som en samlende figur, der kan laves et kompromis omkring.

- Hun er en, som østeuropæerne kan leve med, og der er bred enighed om, at hun har evnerne. Derudover er hun kvinde, og jeg tror, at det vil se meget skidt ud for kommissionen, hvis de kommer ud med endnu en kabale med få eller ingen kvinder i, siger Lotte Mejlhede.

Støtte fra Mette Frederiksen

Den nyudnævnte danske statsminister, Mette Frederiksen, er med til sit første EU-topmøde som statsleder, og hun har givet sin støtte til Margrethe Vestager som formand for kommissionen.

Den nyudnævnte danske statsminister, Mette Frederiksen, er med til sit første EU-topmøde som statsleder, og hun har givet sin støtte til Margrethe Vestager som formand for kommissionen.

Samtidig har hun gjort klart, at såfremt Vestager ikke får formandsjobbet, så skal hun fortsat være dansk EU-kommissær. Alle medlemslande skal udpege en kommissær.

- Der er ingen tvivl om, at det øger hendes chancer, der dog stadig er små, at Mette Frederiksen støtter hendes som formand for kommissionen, siger Lotte Mejlhede.

Udover posten som formand for EU-Kommissionen skal statscheferne have fundet en ny EU-præsident, en EU-udenrigschef, en formand for EU-parlamentet og en ny chef for Den Europæiske Centralbank.