57.500 børn vil leve under fattigdomsgrænsen under ny regering
En skitse fra regeringsaftalen vil ifølge tænketanken Cepos højst få 11 procent af alle fattige børn over fattigdomsgrænse.
Selv om de partier, der vandt flertallet, gik til valg på at bekæmpe fattigdom, vil der i den nye regerings første leveår fortsat være op mod 57.500 børn, der lever under fattigdomsgrænsen.
Det viser beregninger, som den liberale tænketank Cepos har lavet for Jyllands-Posten. Beregningerne baserer sig på partiernes egen aftale om en "retfærdig retning for Danmark".
Her blev Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten enige om at afsætte en pulje på 250-300 millioner kroner til et kontant børnetilskud til familier, der er på integrationsydelse eller ramt af kontanthjælpsloftet.
Pengene er målrettet børn i alderen 0-14 år og skal findes i ikke-disponerede reserver på finansloven. Det fremgår af regeringspapiret, partierne blev enige om i tirsdags.
Præcis hvordan tilskuddet skal fordeles er ikke lagt fast, men i regeringsaftalen fremhæves et eksempel, hvor tilskuddet udgør 60 procent af børnechecken per barn.
Det vil løfte 6000-7000 børn over den fattigdomsgrænse, som Danmarks Statistik har defineret, og som 64.500 børn lever under. Det svarer til lige under 11 procent.
Børns Vilkår savner flere penge
Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, mener ikke, at tilskuddet er godt nok.
- Den pulje her er klart utilstrækkelig, og man lykkes ikke med at få børn ud af fattigdom i det omfang, man har stillet i udsigt, siger han til TV 2. Han foreslår, at der "her og nu lægges nogle flere penge i puljen".
Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, konstaterer, at pengene fra det nye tilskud "falder på et tørt sted".
- Men opgaven er først løst, når alle børn er ude af fattigdom, tilføjer hun overfor avisen.
Venter på kommission
Det kontante børnetilskud skal gives midlertidigt, indtil en ydelseskommission om et år fremlægger sin anbefaling til et nyt system, der skal "afhjælpe problemerne med børnefattigdom og understøtte, at flere kommer i beskæftigelse". Men står det til direktøren i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, skal der sættes turbo på den proces.
- Jeg tror, man må prøve at gøre det noget hurtigere, for vi har brug for, at børnene ikke er for lang tid i fattigdom. Man ved, at tid er en afgørende faktor for, hvor store konsekvenser det har for børnene, siger Rasmus Kjeldahl til TV 2.
Han påpeger, at det også har konsekvenser for samfundet, hvis børn vokser op i fattigdom.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fastslår over for Jyllands-Posten, at regeringen "bedst mulig" vil kompensere børnefamilierne, indtil en kommission har fundet en varig løsning.
- Ét fattigt barn er selvfølgelig et fattigt barn for meget, siger han til avisen.