Politik

Tesfaye afviser løftebrud: - Tag en dyb indånding, Støjberg

Inger Støjberg overdrog torsdag Udlændinge- og Integrationsministeriet til Mattias Tesfaye. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Mattias Tesfaye mener, at regeringen holder fast i den brede udlændingepolitik.

Den nyudnævnte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) svarer nu sin forgænger, Inger Støjberg, igen, efter at Venstre-politikeren i fredagens udgave af Politiken har beskyldt den nye socialdemokratiske regering for løftebrud.

- Tag lige en dyb indånding. Valgkampen er slut, der er ikke noget løftebrud her, siger Tesfaye til Ritzau.

I regeringens aftale med rød blok står der, at "flygtninge, der har været i beskæftigelse i Danmark i to år, kan få mulighed for at blive, mens de er i beskæftigelse".

Det gælder også gruppen af herboende somaliere, som danske myndigheder i tre år har arbejdet for at få udsendt til Mogadishu.

- Det er et klokkeklart løftebrud, i forhold til de garantier Mette Frederiksen gav i valgkampen om at fastholde den stramme udlændingepolitik, sagde Inger Støjberg til Politiken.

Tesfaye: En ny vej, men samme mål

Men den udlægning er Mattias Tesfaye uenig i. Han mener, at Socialdemokratiet holder fast i "den brede udlændingepolitik".

- Det er fuldstændig grundlæggende for vores udlændingepolitik, og det står vi selvfølgelig fast på, siger Mattias Tesfaye.

Den nye udlændinge- og integrationsminister mener, at rød blok i regeringsforhandlingerne har fundet en anden vej end blå blok til at nå frem til det samme mål.

Han peger på, at det hele tiden har været muligt for flygtninge at blive i Danmark, hvis de havde et arbejde. Reglen var, ifølge Mattias Tesfaye, at man skulle tjene over 425.000 kroner om året.

- Inger Støjberg ønskede at sætte det beløb markant ned. Det afviste vi. Så har vi til gengæld fundet en anden løsning, nemlig at flygtninge, der har været her i 24 måneder, får mulighed for at blive, så længe de er i beskæftigelse, siger Mattias Tesfaye, der betegner det som "en lille imødekommelse af erhvervslivet".

Flygtninge blive efter otte år

Hvis flygtninge ikke længere er i beskæftigelse, udløber deres opholdstilladelse, hvis den er knyttet til arbejdet.

Derudover gælder de samme regler som før, siger Mattias Tesfaye med henvisning til, at flygtninge efter otte år i Danmark kan søge permanent opholdstilladelse.

- Det er nogle regler, vi har lavet sammen med Inger Støjberg, og dem er vi glade for, siger Mattias Tesfaye.