Politik

Ny S-regering har to-tre milliarder mere end først beregnet, vurderer bank

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kalder vurderingen fra Danske Bank et 'ædrueligt skøn'.

Dagen efter Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet officielt er rykket ind på statsministerkontoret, er der gode nyheder til hende.

Ifølge Danske Bank har hun nemlig mellem to og tre milliarder kroner mere til rådighed end forventet.

Bankens beregninger viser, at det økonomiske råderum, altså hvor mange penge regeringen og flertallet i Folketinget kan tillade sig at bruge, er større end hidtil antaget.

Lars Løkke Rasmussens regering regnede med, at der skulle betales 23 milliarder kroner i renter på statens gæld i 2025, men nu forventer Danske Bank, at der kun skal betales 20-21 milliarder kroner i renter.

- I de prognoser, der tidligere er lavet, er der indregnet en meget kraftig rentestigning, men det, synes vi, ikke er realistisk, fortæller Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, til TV 2.

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, mener, at Danske Banks beregninger virker korrekte.

- Det er et rimeligt ædrueligt skøn, da der er udsigt til lave renter, og når der er det, så er der lave renteudgifter, siger han til TV 2.

Kan ikke bruge pengene endnu

Men selvom Danske Bank forventer, at det økonomiske råderum bliver større, kan Mette Frederiksen og resten af den socialdemokratiske regering ikke bare bruge løs af milliarderne nu og her.

Flere statslige instanser som ’de økonomiske vismænd’ og Finansministeriet skal nemlig nå frem til samme konklusion som banken, før pengene kan bruges. Det siger Steen Bocian, der er perspektivredaktør på Børsen, til TV 2.

- Selvom Danske Banks økonomer er utroligt dygtige, er det i sidste ende Finansministeriet, der skal opgøre det råderum, som regeringen kan tillade sig at bruge af, siger han.

Økonomisk plan baseret på råderum

Størrelsen på det økonomiske råderum er helt afgørende for mulighederne for den nye socialdemokratiske regering.

Da Mette Frederiksen under valgkampen præsenterede partiets økonomiske plan for årene frem til 2025, lagde partiet op til at bruge 37,4 milliarder kroner mere om året i det offentlige budget, end det er tilfældet i dag.

Størstedelen af de penge ville socialdemokraterne finde i det økonomiske råderum.

- Vi sender ingen regninger videre til næste generation, så hele udgangspunktet for os er en ansvarlig økonomisk politik, forsikrede S-formanden.