Politik

Danmark skal nu styres af den yngste statsminister

Nederst i artiklen kan du se en liste over de yngste danske statsministre siden 1848.

Mette Frederiksen kunne torsdag kalde sig en af Danmarkshistoriens yngste statsministre.

I hvert fald er socialdemokraten med sine 41 år den yngste politiske leder, der har sat sig ved roret i Statsministeriet, siden statsministertitlen blev indført i 1918.

Det viser en sammentælling lavet ud fra en oversigt over alle danske statsministre siden enevældens ophør i 1848.

Og faktisk er Mette Frederiksen mere end 13 år yngre end gennemsnitsalderen for danske statsministre fra dengang til nu. Den lyder på 54,25 år ifølge Jyllands-Posten.

Samtidig har hun sat et ungt ministerhold med en gennemsnitsalder på 41,8 år. Det er et resultat af, at ni ud af regeringens 20 ministre er i 30'erne, mens ni andre er i 40'erne, og to er i 50'erne.

Regeringens yngste minister er således 33-årige Simon Kollerup, som har fået jobbet som erhvervsminister. Omvendt er Mogens Jensen alderpræsident med sine 55 år.

Man uddanner sig til politiker

Spørger man politisk kommentator Hans Engell, er den lave gennemsnitsalder et udtryk for, at vejen til en politisk karriere er fuldstændig ændret.

Den tidligere justits- og forsvarsminister påpeger, at danske politikere har en anden profil, end de havde for 20-30 år siden.

- Dengang var det typisk folk, der havde været ude på arbejdsmarkedet i en længere periode. Men nu studerer man jo til at blive politiker. Det er en helt anden fødekæde, siger han til TV 2 og påpeger, at en stor del af de nyvalgte ministre er gået direkte fra gymnasiet til universitetet til poster i politiske ungdomsorganisationer for herefter at sætte kursen mod Folketinget.

16 af regeringens ministre har da også en akademisk baggrund. Og især er det mængden af ministre med en uddannelse som cand.scient.pol – kandidatgrad i statskundskab – der stiger, hver gang Danmark skal have ny regering, lyder det fra Hans Engell.

Her får han opbakning fra politisk kommentator Søs Marie Serup.

- Det er statsministerstudiet. For rigtig mange, der gerne vil ind i centraladministrationen, er det den vej, man vælger i dag, siger hun.

Mere end halvdelen af regeringens 16 akademikere er da også uddannede inden for statskundskab eller lignende studier som offentlig administration eller samfundsfag.

100 procents-politikere

En anden forklaring på de mange unge toppolitikere er også, at politik i dag er et fuldtidsjob modsat tidligere, hvor en politisk karriere kunne kombineres med en erhvervskarriere.

- Engang kunne man være begge dele, men i dag er det at være erhvervsmand i sig selv et krævende job. Det kan ikke kombineres med at være folketingsmedlem. Og derfor får vi også politikere, som er 100 procents-politikere, siger Hans Engell.

Men gør det så en bedre politiker, at de er gået målrettet efter jobbet? Svaret er ikke sorthvidt.

- Mange mennesker synes jo, at de føler en fjernhed til politikerne, fordi politikerne ikke har prøvet at være 'almindelige mennesker', lyder det fra Hans Engell.

Omvendt er det ikke givet, at man er en dygtig politiker, fordi man har viden og indsigt fra et langt arbejdsliv. For det politiske håndværk er en egenskab, som ikke alle bestrider, lyder det fra kommentatoren.

- Du skal kunne gebærde dig i de politiske metoder og den politiske kommunikation, hvilket ikke var påkrævet på samme måde for 30 år siden. For eksempel var forholdet til medierne ikke noget, der spillede nogen stor rolle dengang, siger Engell.

Danmarks yngste statsministre siden 1848

 1. Mette Frederiksen

  Danmarks nye statsminister er med sine 41 år den yngste regeringsleder, vi nogensinde har haft. 

  Hun er født 19. november 1977 og trådte til som statsminister torsdag 27. juni 2019. 

 2. Carl Theodor Zahle

  Carl Theodor Zahle blev i en alder af 43 år såkaldt konseilspræsident.

  Han var Danmarks 20. af slagsen og havde magten fra 28. oktober 1909 til 5. juli 1910 og igen fra 21. juni 1913 til 30. marts 1920.

  Fra 1918 blev han tituleret Danmarks statsminister.

 3. Carl Christopher Georg Andræ

  Carl Christopher Georg Andræ var 44 år, da han blev Danmarks femte konseilspræsident.

  Han blev født 14. oktober 1812 og sad på posten fra 1856 til 1857. 

  Desuden var han Folketingets første formand. 

 4. Hans Hedtoft

  Hans Hedtoft var den 29. statsminister i Danmark.

  Han blev født 21. april 1903 og var altså 44 år, da han tiltrådte første gang fra 1947 til 1950. 

  Han havde posten igen fra 1953 til 1955. 

 5. Helle Thorning-Schmidt

  En af Danmarks nylige statsministre sniger sig også på listen. Helle Thorning-Schmidt var nemlig også 44 år, da hun rykkede ind i statministeriet i 2011. 

  Hun er født 14. december 1966 og trådte til 3. oktober 2011. 

  Dermed slår hun netop Lars Løkke Rasmussen, der var en måned fra at fylde 45, da han overtog statsministerposten første gang i 2009.