Politik

Stolt statsministerfar: - Det er næsten lige så stort, som den dag Mette blev født

To stolte fædre så til fra pladsen foran Amalienborg, da deres børn kom ud som statsminister og finansminister.

Det kan godt være, at det var stort for den nye statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af holdet at træde ud foran Amalienborg. Men blandt folkemængden stod flere, der næsten heller ikke kunne være i sig selv af stolthed.

- Der er ikke ret meget, der er større. Jeg vil sige det på den måde, at den her kommer næsten parallelt med den dag, Mette blev født. Det er meget stort det her, siger Flemming Frederiksen, der nu kan kalde sig 'statsminister-far'.

Også Christian Wammen var torsdag mødt op på pladsen foran Amalienborg. Her kunne han fra første række se sin søn, Nicolai Wammen, springe ud som ny finansminister.

Faktisk var det hele tredje gang, at han var tilstede på slotspladsen for at se sønnen blive minister, da 48-årige Wammen også tidligere har været europaminister og forsvarsminister.

Alligevel er det en stor dag, forklarede den stolte far.

Christian Wammen så med, da hans søn kom ud fra Amalienborg som finansminister. Video: Rikke Struck Westersø

Det var først tidligt torsdag morgen, at han fik at vide, hvilket ministerium sønnen skal varetage fremover. Og han måtte kun få det at vide mod, at han ikke sagde det videre til én eneste, fortæller faderen, der dog ikke kunne lade være med at sige det til sin kone.

- Der har jo været tvivl om, om han skulle være udenrigsminister. Det at han har været i spil begge steder, gør det jo ekstra spændende. Det fortæller også lidt om, hvilke muligheder der er i den dreng, lyder det stolt fra Christian Wammen.

Godt rustet til opgaven

Begge fædre er ikke i tvivl om, at deres børn kan klare mosten i de nye job.

Flemming Frederiksen fremhæver datterens målrettethed som noget af det, der gør, at hun står som statsminister i dag.

- Mette har jo altid haft store målsætninger og krævet meget af sig selv. Men det har vist sig den ene gang efter den anden, at når hun har stillet mål op, så har hun nået det. Hun er målrettet og vedholdende, siger han.

Nicolai Wammens far er sikker på, at sønnens fortid i to ministerier og som Aarhus-borgmester har rustet ham så rigeligt til at sætte sig for bordenden i finansministeriet.

- Man taler om de hårde embedsmænd derinde. Men dem skal han nok kunne komme overens med, det er jeg helt overbevist om, siger Christian Wammen.

Foreslået at give Kristian Jensen et par dansesko

Han har rådet sønnen til at købe et par dansesko som gave til forgængeren Kristian Jensen (V), når han overtager ministeriet i eftermiddag, og der traditionen tro skal udveksles gaver mellem den afgående og tiltrædende minister.

- Så kan han komme tilbage og danse 'Vild med dans'. De skal jo drille hinanden. Hvis jeg kender Kristian Jensen rigtigt, så får Nicolai også en munter gave, griner faderen.

Mette Frederiksen får nøglerne til Statsministeriet af Lars Løkke Rasmussen (V) klokken 13.30.

Kristian Jensen (V) og Sophie Løhde (V) overdrager Finansministeriet til Nicolai Wammen klokken 15.