Politik

Nu er ny regering officielt trådt til - og én opgave har førsteprioritet

Dagens ceremoni trækker historiske tråde. Utallige gange har nye statsministre præsenteret deres ministre på denne måde.

Kort efter klokken 11.30 torsdag trådte en stolt og rørt Mette Frederiksen (S) ud af den grønne port ved Amalienborg Slotsplads til lyden af sang, jubel og klapsalver for at præsentere sine 19 nyudnævnte ministre.

Her blev de traditionen tro samlet foran Christian IXs palæ for at få taget det traditionsrige ’klassebillede’ foran pressen og den menneskemængde, der var mødt frem for at kigge med og hylde dem.

Og det var store smil, der prægede ansigterne på de socialdemokratiske mænd og kvinder, der nu kan kalde sig Danmarks nye regering.

- Det er næsten 40 år siden, at Danmark sidst havde en ren socialdemokratisk regering. Det har vi nu igen. Vi vil lade vores socialdemokratiske kompas styre os. For jo stærkere fællesskaber vi har, jo bedre et liv kan vi alle leve i Danmark, lød det fra statsminister Mette Frederiksen.

Men selvom i dag er en fejringsdag, venter virkeligheden allerede fredag, hvor regeringen straks trækker i arbejdstøjet, lyder det.

- Det allerførste, vi tager hul på, er arbejdet med at sikre en differentieret pensionsalder. Altså en ret til en tidligere pension, siger Mette Frederiksen.

Et emne, der ellers ikke står nævnt i den regeringsaftale, der tirsdag aften blev indgået mellem regeringen og støttepartierne Radikale Venstre, Enhedslisten og SF.

Lyn-analyse

Mette Frederiksen gjorde sig store anstrengelser for at forklare, at det her er en regering for hele Danmark og ikke kun en socialdemokratisk regering for dem, der havde stemt på dem. Det er en af udfordringerne for Mette Frederiksen, da hun er socialdemokrat med stort S, og nu skal hun være statsminister med endnu større S for hele Danmark. Det fik hun italesat meget fornemt her foran Amalienborg.

Den stolte far

På slotspladsen var både turister, DSU’ere, venner, familie og andre interesserede stimlet sammen.

Også Mette Frederiksens far, Flemming Frederiksen, var mødt op for at hylde sin datter – Danmarks nye og historisk set yngste statsminister.

- Der er ikke ret meget, der er større. Det her kommer næsten på højde med den dag, Mette blev født. Hun har altid haft store målsætninger, og når hun har stillet et mål op, har hun altid nået dem, siger den stolte far til TV 2.

Også Mette Frederiksens søn, Magne, var til stede og stormede hurtigt frem og faldt sin mor om halsen, så snart hun kom til syne foran Amalienborg.

- Det var dejligt at komme op med blomsterne og sige hej. Vi har jo ikke set hinanden så overdrevet meget på det seneste, så der ligger en masse kærlighed bag, siger Magne til TV 2.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) gik ud af den grønne dør på Christian IXs palæ blev hun løbet i møde af hendes søn Magne, der gav hende et stort kram.

Over hele linjen blev der uddelt store kram, blomster og lykønskninger til ministrene på slotspladsen, inden de igen trådte tilbage gennem den grønne dør.

Historisk ceremoni

Dagens ceremoni trækker historiske tråde.

Utallige gange har nye statsministre præsenteret deres ministre på denne måde.

Det mindede Kongehuset danskerne om tidligt torsdag, hvor de i et Facebook-opslag delte flere historiske billeder.