Politik

Her er kaninerne i Mette Frederiksens hat - kæmpe comeback til Jeppe Kofod

Der er flere overraskelser på Mette Frederiksens ministerhold. Blandt andre Jeppe Kofod og Joy Mogensen.

Socialdemokratiets spidskandidat ved europaparlamentsvalget, Jeppe Kofod, bliver hentet hjem fra Bruxelles for at blive udenrigsminister.

- Det er ministerholdets største overraskelse, at Jeppe Kofod bliver hentet hjem fra Europa-Parlamentet efter et flot valg og direkte ind på udenrigsministerposten, siger politisk kommentator Søs Marie Serup.

Hun kalder det et "stort comeback" til en politiker, der tidligere var udenrigsordfører i en periode, hvor også Mogens Lykketoft var meget fremtrædende med den dagsorden.

- Det var svært at få pladsen, men han gjorde det meget dygtigt, siger Søs Marie Serup.

EU er blevet en karrieretrampolin

Mette Frederiksen præsenterer torsdag formiddag Danmarks nye regering. Det socialdemokratiske ministerhold består af 20 ministre, hvoraf 7 er kvinder, og 13 er mænd.

Det er ikke længere en elefantkirkegård, hvor de store går hen for at tage en lukrativ retrætepost

Politisk kommentator Søs Marie Serup om Europa-Parlamentet

Mette Frederiksen selv kalder det "et imponerende godt socialdemokratisk ministerhold", der er valgt ud fra, at det er nogen, der står stærkt ideologisk og "står tidligt op og passer deres arbejde".

Den største overraskelse, Jeppe Kofod, har arbejdet i Europa-Parlamentet i fem år med fokus på skat. Det er blot en måned siden, han blev genvalgt med 188.757 stemmer.

Han har været profileret som EU-parlamentariker, hvor han har fokuseret på finansiel kriminalitet, skattely og EU's handlemuligheder. Han overtager posten som udenrigsminister fra Anders Samuelsen (LA), der ikke blev genvalgt til Folketinget ved valget 5. juni.

Udnævnelsen af Kofod viser ifølge Søs Marie Serup, hvor stor betydning arbejdet i Europa-Parlamentet har fået.

- Det er ikke længere en elefantkirkegård, hvor de store går hen for at tage en lukrativ retrætepost. Nu er det blevet en karrieretrampolin, man kan hoppe en tur i, siger hun og henviser til Dan Jørgensen, der også blev hentet hjem til en ministerpost fra en karriere i Bruxelles.

Han får i denne ombæring et "superministerium", siger Serup, idet han skal være klima-, energi- og forsyningsminister.

Gravid kulturminister

Der er flere overraskelser på ministerholdet. Efter Jeppe Kofod kommer Roskildes populære borgmester, Joy Mogensen.

- Det er ikke så overraskende, at hun er på ministerholdet, men det er et overraskende sted, siger Søs Marie Serup om Mogensen, der skal være kultur- og kirkeminister efter Mette Bock (LA).

- Hun er gravid, og hun er alene om det, så det er klart, at hun får nogle logistiske udfordringer. Men i det moderne liv burde det ikke være en hindring for noget, og det er det så heller ikke her. Det er ikke en post, hvor der tit står meget presserende problemer i kø. Der er noget at kæmpe for og et stort potentiale for en socialdemokratisk minister for at sætte sit aftryk. Men det er ikke noget, der haster-haster fra dag til dag, siger Søs Marie Serup.

38-årige Joy Mogensen har været borgmester i Roskilde siden 2011. Hun sidder altså ikke i Folketinget, men er blevet hentet ind udefra, ligesom eksempelvis Tommy Ahlers (V) blev det i den forrige regering.

Udskammet af partikollega

Op til folketingsvalgkampen blev hun lidt ufrivilligt en del af en større debat, da partifællen Simon Simonsen kom med et opsigtsvækkende Facebook-opslag.

Mogensen er blevet gravid ved hjælp af donorsæd og skal være solomor. Det valg har Simon Simonsen kritiseret i skarpe vendinger på Facebook, hvor han blandt andet skrev:

- Flere og flere kvinder bliver soloforældre, og det er en tragedie af shakespearske dimensioner, når der samtidig er cirka 500.000 skønne og vidunderlige mænd, der er barnløse, skrev han blandt andet.

Simon Simonsens kredsbestyrelse udtrykte efterfølgende mistillid til ham, og Mette Frederiksen tog også afstand fra hans udtalelser.

Den nye kulturminister venter barn til oktober.

Blødt område til Heunicke og et nyt ministernavn

Det er også lidt af en overraskelse med Magnus Heunicke som sundheds- og ældreminister, mener Søs Marie Serup.

- De fleste husker ham nok som transportministeren, der sad i toget og tweetede om forsinkelser, siger hun.

Hun er en meget dygtig og arbejdsom politiker. Hun har potentiale til et større gennembrud, og det får hun så chancen for nu

Politisk kommentator Søs Marie Serup om Lea Wermelin som miljøminister

Heunicke bliver nok af de fleste forbundet med traditionelt maskuline politikområder og ryger nu ind på et mere blødt område.

- Men han er også folkekær og en meget humoristisk og rund type, der nok skal formå at samle opbakning til de ting, der skal laves på det område, siger Serup.

Et andet navn på ministerlisten er Lea Wermelin. Hun er måske ikke et særlig kendt navn i den brede offentlighed, men kommentatoren er ikke overrasket over at se bornholmeren som miljøminister.

- Hun er en meget dygtig og arbejdsom politiker. Hun har potentiale til et større gennembrud, og det får hun så chancen for nu. Jeg kunne godt forestille mig, at hun læser sig rigtig godt ned i stoffet, før hun kommer til at markere sig, fordi hun netop er sådan en flittig politiker, siger Serup og kalder Wermelin "et godt valg".

Nick Hækkerup var nævnt som et bud på en udenrigsminister, men det passer også godt til ham, at han nu skal være justitsminister, mener Søs Marie Serup.

- Han er en meget systematisk og solid minister. Det er et område, hvor det er vigtigt at have et godt forhold til alle partier, ikke kun dem, der støtter regeringen, og de fleste kan godt lide Nick Hækkerup, siger hun.

Underskrift på grundloven og et glas

Listen med ministerholdet blev offentliggjort ved en pressemeddelelse klokken ni. De nye ministre ankommer klokken ti til Statsministeriet. Her skal de underskrive et stykke papir, hvori de forpligter sig til at overholde grundloven. Og så hilser de nye ministre på hinanden over et glas, inden de sammen begiver sig mod Amalienborg.

Klokken 11 præsenterer Mette Frederiksen hele sin nye regering, der får taget det klassiske 'klassebillede' foran Christian IX's palæ på Amalienborg.

Fra cirka klokken 13 og resten af dagen står den på de traditionelle seancer med overdragelser af ministerierne.

Mandat af dronningen

Onsdag fik Mette Frederiksen (S) mandat af dronningen til at blive landets nye statsminister. Det skete på baggrund af hendes forhandlinger med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, der mundede ud i et 18 sider langt ”forståelsespapir”.

Som repræsentant for Folketinget tilrådede fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at der bliver dannet en socialdemokratisk mindretalsregering.

Dronningen gav herefter sit mandat, og torsdag præsenteres altså den nye regering og ministrene på Amalienborg.