Valg 2019

Gravid borgmester bliver minister: - Det havde jeg aldrig troet

Joy Mogensen smider borgmesterkæden og bliver ny kultur- og kirkeminister.

Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), er blevet udnævnt som ny kultur- og kirkeminister.

- Jeg havde aldrig troet, at det var muligt. Det er meget overvældende, siger en overrasket Joy Mogensen.

Hun overtager stafetten fra Liberal Alliances Mette Bock, som forgæves forsøgte at blive valgt ind i Europa-Parlamentet.

Som kultur- og kirkeminister skal Mogensen blandt andet stå i spidsen for medieforhandlingerne.

38-årige Mogensen har været borgmester i Roskilde siden 2011.

Op til folketingsvalgkampen blev hun ufrivilligt en del af en større debat, da partifællen og folketingskandidat Simon Simonsen kom med et opsigtsvækkende Facebook-opslag.

Gravid med donersæd

Mogensen er blevet gravid ved hjælp af donorsæd og vil være enlig mor. Det valg har Simon Simonsen kritiseret i skarpe vendinger på Facebook, hvor han blandt andet skrev:

- Flere og flere kvinder bliver soloforældre, og det er en tragedie af shakespearske dimensioner, når der samtidig er cirka 500.000 skønne og vidunderlige mænd, der er barnløse, og det tal er stigende. Indtil for 30-40 år siden var en af disse mænd blevet mand til Joy og far til Joys barn.

Det endte med, at et flertal i kredsen for Indre By og Christianshavn, hvor Simonsen stillede op, udtrykte mistillid til ham.

Det skulle udmøntes i en ekstraordinær generalforsamling, hvor kredsens medlemmer skulle tage stilling til hans kandidatur. Den blev dog aflyst, og han fik derfor lov til at fortsætte sit kandidatur.

Han blev ikke valgt ind i Folketinget.

Joy Mogensen fortalte i april til det regionale medie Sjællandske, at hun forventer at gå på barsel til oktober.

Senere torsdag eftermiddag er der ministeroverdragelse mellem Mette Bock og Joy Mogensen, hvor hun formelt bliver indsat som minister.