Valg 2019

De blev forbigået som ministre: - Der er helt sikkert socialdemokrater, der ærgrer sig

Flere kendte navne fra Socialdemokratiet bliver ikke ministre i denne omgang. Mette Frederiksen forklarer, at hun har valgt folk, der arbejder.

Da Mette Frederiksen torsdag formiddag offentliggjorde sit 20 personer store ministerhold, var der samtidig forholdsvist store navne, der ikke var med på listen.

TV 2s politiske analytiker Hans Redder mener ikke, at der er nogen af de helt store favoritter, der er blevet forbigået, men det er langt fra ensbetydende med, at alle i partiet er glade.

- Der er helt sikkert socialdemokrater, der sidder og ærgrer sig i dag, siger Hans Redder.

Herlev-borgmester nævnt som ministerbud

I nogle medier og på Christianborgs gange har en del navne forud for præsentationen torsdag formiddag været nævnt som ministerbud uden at ende på Mette Frederiksens liste.

Det er folk, der laver noget

Mette Frederiksen om sine ministervalg

Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen er en af dem. Han har igennem flere år tegnet sit partis linje på skatteområdet og har været meget i medierne med krav om genopretning af skattevæsenet.

Undervisningsordfører Annette Lind fik heller ikke en plads på ministerholdet, selvom hun med over 12.000 stemmer fik et flot folketingsvalg. På det grønne område var miljøordfører Christian Rabjerg Madsen og klimaordfører Jens Joel også bud på nye ministre i en regering med en skærpet grøn profil.

Og så gættede flere politiske kommentatorer på, at Herlevs borgmester Thomas Gyldal kunne blive minister. Han stod side om side med Mette Frederiksen og præsenterede Socialdemokratiets velfærdsudspil under valgkampen, men han fortsætter nu som borgmester.

Men ingen af dem bliver altså minister i denne omgang.

Det er dog uvist for offentligheden, om Mette Frederiksen har tilbudt ministerposter til folk, som selv har sagt nej.

Frederiksen: Jeg har valgt folk, der laver noget

Da den nye socialdemokratiske statsminister torsdag formiddag præsenterede sin regering foran Amalienborg, forklarede hun hvorfor, hun har udpeget netop de ministre, hun har.

- De er faktisk først og fremmest valgt ud fra, at det er folk, der laver noget. Og det er et vigtigt kriterium for mig, altså at man står tidligt op og passer sit arbejde, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiets formand forklarer, at hun også har ønsket at sætte et ”stærkt ideologisk socialdemokratisk hold”.

- Der er mange ministre, der ud over at være dygtige på enkelte fagområder, også har en ideologisk overligger og bærer de socialdemokratiske værdier stærkt i deres hjerter, forklarer Mette Frederiksen.

Vigtigt med profiler i folketingsgruppen

Med et begrænset antal pladser i en regering er der også den mulighed, at Mette Frederiksen ikke har kunnet finde plads til alle dem, hun gerne ville have med på ministerholdet.

Alle, der er i politik, kunne godt tænke sig at blive minister

Jesper Petersen (S)

Og ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder er der også ræsonnement i at beholde nogle af de gode folk i Socialdemokratiets folketingsgruppe.

- Især når det er en etpartiregering, står man som statsminister med den udfordring, at der også skal være folk i folketingsgruppen, der kan spille en markant rolle. Eksempelvis som politisk ordfører, der skal slås 24 timer i døgnet med oppositionen, siger Hans Redder.

Og netop den nye politiske ordfører har Socialdemokratiet også sat navn på torsdag.

Fik opkald fra Frederiksen

Det bliver den tidligere SF’er Jesper Petersen.

Han har været nævnt som muligt ministeremner og fik onsdag aften et opkald fra Mette Frederiksen. Det var dog ikke et ministertilbud, hun ringede med.

- Det gik på, at hun syntes, den plads på holdet, jeg skulle udfylde, var politisk ordfører, og den tillid er jeg selvfølgelig rigtig glad for, siger Jesper Petersen til TV 2

Direkte adspurgt erkender han dog, at han havde håbet på en ministerpost.

- Alle, der er i politik, kunne godt tænke sig at blive minister, men der er ikke blevet taget noget fra mig. Tværtimod er jeg blevet betroet en spændende, central og indholdsrig post, siger Jesper Petersen.

Rollen som politisk ordfører for et regeringsparti kan være hård, fordi vedkommende ofte skal stå på mål for kritik af regeringen. Det er Jesper Petersen klar til, men han håber, at diskussionerne bliver taget på en ordentlig og saglig måde.

Han skal nu formelt godkendes af Socialdemokratiets folketingsgruppe.