Valg 2019

Politisk redaktør: - Man skubber et stort slagsmål foran sig

Mette Frederiksen går onsdag til dronningen og meddeler, at hun danner en etpartiregering.

Sent tirsdag aften endte 20 dages regeringsforhandlinger med, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bliver ny statsminister i en ren socialdemokratisk mindretalsregering.

Kort før midnat kunne hendes parti, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten træde ud af forhandlingslokalet og præsentere en politisk aftale om ’en ny retning for Danmark’.

Selvom Socialdemokratiet kommer til at betale en pris for snart at kunne kalde sig regeringsparti, kommer partiet ud som vinder af forhandlingerne, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Sammenlagt har Mette Frederiksen fået sin vilje i det her forløb, siger han til TV 2.

Men det bliver ikke udelukkende en dans på roser, lyder det i samme åndedrag.

- Alting bliver tæskebesværligt. Men hovedmissionen var at få dannet en regering, og det er jo i den grad lykkedes.

Finansieringen mangler

Langt hen ad vejen virker partierne tilfredse med aftalen, siger politisk redaktør på Avisen Danmark, Thomas Funding. Men en stor udfordring står uafklaret tilbage, mener han.

- Det er et regeringsgrundlag, hvor man kan blive enige om at bruge en masse penge, men hvor i hvert fald store dele af finansieringen stadigvæk udestår. Så man skubber et stort slagsmål foran sig, siger han.

Med det henviser den politiske redaktør til, at den økonomiske politik har været et af de helt store stridspunkter under forhandlingerne, samt at der endnu ikke er fundet finansiering til flere af regeringsaftalens punkter, blandt andet minimumsnormeringer.

Har hun givet for meget ind?

Også på udlændingeområdet har Radikale Venstre, SF og Enhedslistens overbevisninger skilt sig ud fra Socialdemokratiets. Det har haft konsekvenser for det kommende regeringsparti, vurderer Thomas Funding.

- Mette Frederiksen har været klar i mælet om, at hun ville stå vagt om den brede udlændingepolitik. Men hun har givet indrømmelser på en lang række områder, siger han og nævner blandt andet kvoteflygtninge, Sjælsmark, Lindholm og integrationsydelsen.

Ifølge Thomas Funding bliver det især interessant at se, hvordan vælgerne reagerer. Flere vælgere er siden sidste valg rykket fra Dansk Folkeparti til Socialdemokratiet, og de vil se partiet efter i sømmene, påpeger han.

- Mit indtryk er, at Socialdemokratiet er helt henne ved egen smertegrænse. Spørgsmålet er, om det er over eller under vælgernes, siger han til TV 2.

Flere borgerlige partier og stadig fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen har allerede været ude og beskylde Mette Frederiksen for at give køb på flere områder.

Heriblandt formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, der tidligt onsdag kom med en kommentar til udlændingepolitikken i den nye aftale på Twitter.

Hvor blev pensionen af?

Gennem valgkampen var 'differentieret folkepension' en af Socialdemokratiets store mærkesager. Men det emne er ikke nævnt meget i aftalen, bemærker Peter Lautrup-Larsen, der er politisk analytiker.

Formanden for det kommende regeringsparti har dog stadig mulighed for at gennemføre tiltaget. Det kræver, at hun finder et alternativt flertal – Radikale ønsker nemlig ikke at være med.

- Det siger Mette Frederiksen udtrykkeligt, at hun vil arbejde for. Så lad os se, om det kan lade sig gøre, siger Peter Lautrup-Larsen.

Mette Frederiksen går onsdag til dronningen og meddeler, at hun danner en etpartiregering. Peter Lautrup Larsen forventer, at hun vil præsentere en ny regering torsdag.

I hvert fald vil den ligge fast inden ugens udgang, hvor der er EU-topmøde, lyder det fra den politiske analytiker.

- Mon ikke hun gerne vil stille dernede som ny statsminister?