Politik

Pia Olsen Dyhr: - Det er en ny start

SF har fået lovning på minimumsnormeringer i politisk aftale, som gør Mette Frederiksen (S) til statsminister.

- Jeg er faktisk rigtig glad, og jeg er også en smule stolt. Det er altså stort, at vi kan lykkes. Det en er ny start for centrum venstre, og det har centrum venstre brug for.

Sådan lød det fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, der havde det store smil på, efter det tirsdag kort før midnat endelig lykkedes at lande en politisk aftale med de øvrige røde partier om en ny retning.

Lovbundne minimumsnormeringer

Hvis man har fulgt SF i løbet af valgkampen, har man ikke kunne undgå at høre ordet minimumsnormeringer, der har været en af partiets helt store mærkesager. Så det helt store spørgsmål var naturligvis, om SF så fik dem.

- Ja, jeg har fået lovbundne minimumsnormeringer. Det har været afgørende for SF i de her forhandlinger, det har vi ikke lagt skjul på, siger Pia Olsen Dyhr.

I løbet af valgkampen har kravet fra SF været at få tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne. Det er dog ikke forhandlet endeligt på plads, hvordan minimumsnormeringerne præcis skal se ud, fortæller SF-formanden.

- Vi skal have forhandlet den konkrete model, men vi har alle forpligtet os til lovbundne minimusnormeringer, og at vi går i gang med det samme, siger hun.

Det var en optimistisk Pia Olsen Dyhr, der gik ind til forhandlingerne tirsdag aften. Her proklamerede hun, at hun forventede, at der ville blive landet en aftale. Og det endte altså med at ske kort før midnat.

Delte nyheden på Twitter

Dermed får Danmark en Socialdemokratisk mindretalsregering med støtte fra resten af rød blok. Og klokken 23.51 kunne Pia Olsen Dyhr så dele nyheden på Twitter.

Onsdag går Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til dronningen, hvor hun vil meddele, at hun danner en socialdemokratisk mindretalsregering.

Ud over minimumsnormeringerne nævnte Pia Olsen Dyhr, efter aftalen var i hus, at de nationale tests for børn i de små klasser i folkeskolen bliver afskaffet, og at unge under 24 år får gratis psykologhjælp.

Desuden lagde hun vægt på, at det bliver en rød og grøn regering med stort fokus på klimaudfordringerne.

- Det bliver en regering, der bliver en af de mest ambitiøse i verden på klimaområdet. Noget af det, som vores børn og unge stod på slotspladsen og krævede af os, at vi kom i arbejdstøjet og ikke bare snakkede om klimaudfordringerne i 2030 eller 2050, men at vi går i gang med at handle lige nu og her.

De fire partier har ikke lagt et detaljeret økonomisk plan, der anviser, hvor finansieringen til alle ambitionerne skal komme fra. Det skal først forhandles senere, siger Pia Olsen Dyhr.

- Det er noget, vi kommer til at forhandle. Fra SF's side har vi foreslået en række skatter. Vi er ikke hele vejen, men vi er dog noget af vejen i aftalen, siger hun.