Politik

Pædagoger glade for minimumsnormeringer, men savner konkret model

Formanden for pædagogernes fagforening BUPL er glad for aftale om minimums-normeringer. Men ude i institutionerne vil man gerne se konkret indhold.

SF fik sat et stort aftryk på det 18 sider lange aftalepapir, der blev forhandlet på plads mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale sent tirsdag.

Et punkt om minimumsnormeringerne kom med i aftalen, og det var helt tydeligt en glad og stolt SF-formand Pia Olsen Dyhr, der efter forhandlingerne glædede sig over den del af aftalen.

- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, det ligger SF's hjerte nær, at vi nu leverer på lovbundne minimumskrav, sagde Pia Olsen Dyhr.

Normeringerne har været et af SF's centrale valgløfter.

Finansiering ikke på plads

Jublen ude i de danske børneinstitutioner er mere behersket - her ser man gerne mere konkret indhold i aftalen.

For finansieringen er endnu ikke forhandlet på plads, men planen er, at minimumsnormeringer i daginstitutioner skal være fuldt indfaset i 2025. Der er heller ikke sat tal på normeringerne.

Tillidsmand på fynsk børneinstitution vil gerne se et stykke papir med konkret indhold.

- Det er jo ikke fordi, jeg har armene oppe over hovedet. Vi har ikke set et stykke papir, der fortæller, om det bare er voksne eller det reelt er pædagoger, siger Ulrik Kehman, musik- og mediepædagog og tillidsmand på institutionen Mælkebøtten i Langeskov på Fyn.

Karen Marie Corneliussen, leder af institutionen Børnehuset i Åby Vest i Nordjylland forventer, at der hurtigt kommer konkret indhold i aftalen.

En insitution-sleder i en nordjysk institution håber på en model med højst 3,6 børn pr. voksen i institutionerne.

- Det er jo lidt svært, for jeg kan forstå, at finansieringen ikke er på plads endnu. Men jeg håber, tror og forventer måske også, at vi kan lande på en 3,6-model, som det også kom frem i valgkampen, siger Karen Marie Corneliussen.

En 3,6-model betyder en voksen til tre vuggestuebørn og en voksen til seks børnehavebørn.

BUPL-formand: Vigtig sejr

Selv om aftalen altså stadig mangler konkret indhold - både med hensyn til finansiering, antallet af børn pr. voksen og hvilke faggrupper, der skal indgå i normeringerne - kalder Elisa Rimpler, formand for Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL), aftalen for en vigtig sejr.

- Det er et godt skridt på vejen. Det er en historisk sejr, for det har vi kæmpet for i BUPL i mange år, siger hun.

Elisa Rimpler indrømmer, at der stadig mangler konkret indhold i aftalen.

- Børneområdet er belagt med gode intentioner. Hver gang der er kommet penge ud i kommunerne, er de blevet modsvaret af besparelser. Men det er vigtigt, at der med den her aftale bliver lovbundne minimumsnormeringer, siger Elisa Rimpler.