Politik

Østergaard og Frederiksen uenige om paradigmeskifte

Paradigmeskiftet i udlændingepolitikken er en bred aftale mellem VLAK-regeringen, DF og Socialdemokratiet. Men så hører enigheden også op.

- Flygtninge, der bidrager til samfundet, skal kunne blive i landet. Også selvom der bliver fred i deres hjemland. Det er den sikreste vej til at skabe en bedre integration.

Sådan lød det fra den politiske leder for Radikale Venstre, Morten Østergaard, på et pressemøde onsdag formiddag om den regeringsaftale, som blev præsenteret sent tirsdag aften.

Men med den udlægning taler han direkte imod, hvad Mette Frederiksen (S) sagde, efter aftalen faldt på plads, og partierne trådte ud af forhandlingslokalet.

Her var tonen fra den kommende statsminister en helt anden.

- Vi har fortsat et fokus på hjemsendelse og midlertidighed. Når du er flygtning og kommer til Danmark, så kan du opnå vores beskyttelse. Men når der er fred, så skal du hjem.

- En strid om ord

Hverken Morten Østergaard eller gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen vil dog onsdag svare klart på, om partiet mener, at regeringsaftalen gør op med paradigmeskiftet.

Ifølge de radikales politiske leder er det en strid om ord.

- Jeg har besluttet for mig selv, at vi ikke skal diskutere, om det er stramt eller løst. Vi ønsker at gå fra symbolpolitik til almindelig sund fornuft. Det er der taget en række skridt for at nå i denne her aftale, siger han til TV 2.

Det bliver spændende at se, om vælgerne dømmer, at der har været et løftebrud her, eller om det er inden for skiven

Søs Marie Serup, politisk kommentator

Paradigmeskiftet i udlændingepolitikken er en bred aftale mellem VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgået tidligere i år.

Målet med paradigmeskiftet er at vende sigtet fra integration til at forberede flygtninge til hjemsendelse hurtigst muligt.

Kommentator: - Vælgerne må vurdere, om det er inden for skiven

De radikale er gået til valg på at ville afskaffe paradigmeskiftet, og det står i kontrast til Socialdemokratiet. For S har det været et helt afgørende løfte at videreføre den såkaldte 'brede udlædingepolitik', lyder det fra politisk kommentator Søs Marie Serup.

Det er dog ikke blevet klart defineret gennem den lange valgkamp, præcis hvad det brede begreb betyder. Derfor må det være op til vælgerne at afgøre, mener den politiske kommentator.

- Der er helt klart nogen, der vil synes, at paradigmeskiftet er en del af den brede udlændingepolitik - nogen vil mene, at den ikke er. Det bliver spændende at se, om vælgerne dømmer, at der har været et løftebrud her, eller om det er inden for skiven.

DF: - Fatalt

Reaktionerne på uoverensstemmelserne er da også allerede begyndt at trille ind fra det politiske landskab.

I Dansk Folkeparti er man ikke i tvivl om, hvorvidt regeringsaftalen er et opgør med paradigmeskiftet.

- Der bliver gjort op med det principskifte, vi satte ind med finansloven i år, fordi man siger, at flygtninge i arbejde skal blive, siger formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg synes, det er fatalt og helt i strid med det, der blev sagt af Mette Frederiksen i valgkampen.

- Radikale kommer svagest ud

Med et blik på den aftale, der tirsdag blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, mener den politiske kommentator Hans Engell, at alle partier kan være tilfredse.

Alligevel vurderer han, at Radikale Venstre er det af de fire partier, som kommer svagest ud af forhandlingerne.

- Hvis man skal tale om nogen, som kommer lidt forslået ud af det, er det nok de radikale, som spændte buen meget stramt. Hverken Enhedslisten eller SF havde regnet med at komme i regering, men det havde Radikale Venstre, siger den politiske kommentator.