Lippert

Østergaard: Her har vi fået slået hul på paradigmeskiftet

Regeringsaftalen er et opgør med det paradigmeskift, som Socialdemokratiet selv var med til at indføre. Det slår de radikales Morten Østergaard fast.

Dagen igennem har Morten Østergaard veget udenom spørgsmålet: Er den nye regeringsaftale et opgør med paradigmeskiftet?

Først lød beskeden fra de radikales leder, at selve ordet "paradigmeskift" blot var symbolpolitik, og at han derfor ikke ville forholde sig til, hvorvidt begrebet nu var vej ud af dansk politik eller ej.

Men nu har piben fået en anden lyd.

I programmet 'Lippert' på TV 2 News fortæller Morten Østergaard, at partierne med den nye aftale netop har taget hul på at afskaffe paradigmeskiftet:

- Det er et opgør med paradigmeskiftet i den forstand, at flygtninge, der er i arbejde, kan få lov til at blive. Og det er essensen af det hele: Det skader integrationen, at vi tager flygtninge ud af virksomheder eller plejehjem, hvor de går og passer deres arbejde, fordi de skal sendes hjem, siger han og peger på to andre punkter i aftalen, som forhindrer paradigmeskiftet:

- Det ene er, at udvisningsøen Lindholm ikke bliver til noget. Det andet er, at man forsøgte at sænke ydelserne for dem, der har allermindst (reduktion af integrationsydelsen, red.). Det bliver heller ikke til noget. Alt det har vi forhindret, og det er jeg utrolig tilfreds med.

Mette Frederiksen: Paradigmeskiftet består

Paradigmeskiftet er en bred aftale, der blev indgået mellem VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i februar. Målet var at vende udlændingepolitikken fra integration til flere hjemsendelser af flygtninge.

Få uger efter gjorde Morten Østergaard det dog klart, at Mette Frederiksen (S) skulle tage et opgør med centrale dele af paradigmeskiftet, hvis hun skulle gøre sig forhåbninger om at blive statsminister med de radikales mandater i ryggen.

Når der er fred, så skal du hjem

Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet

I et interview til Berlingske i april understregede han, at hans parti kun kunne støtte Socialdemokratiet, hvis de indvilligede i at indføre en "ny integrationspolitik, som har integration som mål".

Hvorfor de radikales leder så alligevel har været fåmælt efter offentliggørelsen af regeringsaftalen, kan skyldes, at Socialdemokratiet tolker den nye udlændingepolitik noget anderledes.

- Vi har fortsat et fokus på hjemsendelse og midlertidighed. Når du er flygtning og kommer til Danmark, så kan du opnå vores beskyttelse. Men når der er fred, så skal du hjem, lød den kontakte melding fra Mette Frederiksen, da aftalen var på plads, og partierne trådte ud af forhandlingslokalet natten til onsdag.

Flygtninge kan blive efter to år i job

Men ifølge Morten Østergaard er det altså ikke alle flygtninge, der skal sendes ud af Danmark, når der er fred i hjemlandet.

- Folk, der integrerer sig og arbejder og bidrager under de forudsætninger, vi ridser op, kan blive i Danmark - også selvom der er fred i deres hjemland, slår han fast i programmet 'Lippert'.

Han peger dog på, at man som flygtning skal have været en del af det danske arbejdsmarked mindst i to år, før man kan blive taget i betragtning.

DF: - Det er fatalt

De modsatrettede udlægninger har afledt flere reaktioner i de politiske landsskab - og i særdeleshed i Dansk Folkeparti.

Partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, er ikke i tvivl om, at der er tale om et opgør med paradigmeskiftet.

- Der bliver gjort op med det principskifte, vi satte ind med finansloven i år, fordi man siger, at flygtninge i arbejde skal blive, siger formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg synes, det er fatalt og helt i strid med det, der blev sagt af Mette Frederiksen i valgkampen.

Den nye regeringsaftale er et klart opgør med paradigmeskiftet, mener Dansk Folkeparti.

Både Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt stemmer i:

- Morten Ø siger, at flygtninge i arbejde nu skal kunne blive i Danmark. Betyder det, at S allerede løber fra paradigmeskiftet og flygtningestoppet? spørger Messerschmidt på Twitter.