Valg 2019

Mette F. satser på DF-støtte - sker ikke, siger Skaarup

Dansk Folkeparti støtter ideen om tidligere pension til nedslidte, men afviser at bryde spillereglerne på Christiansborg.

Den nye statsminister Mette Frederiksen tror stadig på, at hun kan få gennemført en reform, der giver nedslidte ret til tidligere folkepension.

Også selv om det ikke ser ud til, at der er flertal for sådan et forslag.

- Det er denne regerings fuldstændigt erklærede mål at indføre en ret til tidligere folkepension. Og jeg kommer til at kæmpe for det forslag hver eneste dag som statsminister, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Den kommende statsminister satser på, at Dansk Folkeparti i sidste ende vil stemme for et forslag om den såkaldte ’differentierede pensionsalder’ og dermed sikre et flertal for det, selv om Radikale Venstre ikke stemmer for.

Dansk Folkeparti er nemlig principielt tilhængere af, at nedslidte skal have mulighed for tidlig pensionering.

Men partiet har flere gange før valget afvist, at man kan stemme for sådan et forslag, fordi der allerede eksisterer et andet forlig på området.

- Vi har sagt flere gange i løbet af valgkampen, at hvis Socialdemokratiet ville have deres nye forslag vedtaget i denne folketingssamling, så skulle de have opsagt det gældende velfærdsforlig før valget. Sådan er reglerne. Det er ligesom i fodbold. Det kan godt være, at du ikke kan forstå, at der er offside. Men derfor gælder reglerne altså alligevel, siger Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

'Hvorfor skulle de?'

Mette Frederiksen satser imidlertid på, at Dansk Folkeparti ikke vil fastholde en modstand mod et forslag, som de egentligt støtter, alene med henvisning til Christiansborgs spilleregler:

- Skulle Dansk Folkeparti blokere for, at en socialdemokratisk regering skulle indføre et mere retfærdigt pensionssystem? Det tror jeg simpelthen ikke på. Hvorfor i alverden skulle de gøre det?, spørger Mette Frederiksen.

Men det forsikrer Peter Skaarup om, at man har tænkt sig at gøre:

- Vi er positive overfor ideen, og vi vil også gerne være med til at tale om det. Men der kan ikke vedtages noget lovforslag om det før efter det næste folketingsvalg igen, siger han.

Ikke nævnt i papir

Ideen om at give særligt nedslidte en ekstra tidlig folkepension var et vigtigt emne i den socialdemokratiske valgkamp. Derfor har det vakt opmærksomhed, at emnet overhovedet ikke er nævnt i den 18 sider lange aftale mellem partiet og de tre støttepartier, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Men det betyder altså ikke, at Socialdemokratiet har opgivet ideen, forsikrer Mette Frederiksen.

- Det er fire partier, der er enige om meget, men der er også afgørende uenigheder på EU-politikken, på den økonomiske politik og på retten til tidlig folkepension. Men der er ikke noget i dette papir, der binder en kommende regering i forhold til vores ambition om at skabe mere retfærdighed på pensionsområdet, siger hun.