Folketingsvalg 2019

Tavse partiledere lagde armene om hinanden – 45 sekunder senere var de alle hastet væk

De røde partiledere plejer at stå i kø for at tale med pressen, når de kommer ud fra regeringsforhandlingerne. Sådan var det ikke mandag aften.

Da døren til Mette Frederiksens kontor gik op lidt før klokken 23 mandag aften, kom tre partiledere ud lige i hælene på hinanden.

De kiggede alle ned ad gangen og begyndte med faste skridt at gå langs panelerne i venstre side, men de kunne ikke undgå dem.

Få meter foran dem havde en flok pressefolk taget opstilling, og da den radikale leder, Morten Østergaard, blev råbt an af journalisterne, stoppede han op.

Journalisterne ville vide, om Danmark efter endnu en dag med maratonforhandlinger var kommet tættere en ny regering.

- Jamen altså, vi snakker jo stadig sammen, lød det fra Østergaard.

Ude i siden standsede SF-formand Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper. Det var dem, der kom ud af Mette Frederiksens kontor sammen med den radikale leder.

Og mens han vred sig for ikke at svare alt for konkret på journalisternes spørgsmål, lagde Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper armene om hinanden.

I næste sekund strøg Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper uden om sodavandskasser og en sækkevogn med kameraudstyr og ned ad gangen.

Morten Østergaard så det og stoppede omgående med at svare på spørgsmål.

- Vi er bestemt ikke færdige, sagde den radikale leder, hvorefter han gik uden om de mange mikrofoner og fulgte de to partiledere ned ad gangen.

Væk efter 45 sekunder

Indtil nu har de røde partiledere ellers bogstaveligt talt stået i kø for at tale med journalister, når de er kommet ud fra regeringsforhandlingerne. Men mandag aften var stemningen en anden.

Det er en tilspidset situation

Pernille Skipper

Måske fordi der nu er gået 20 dage siden valget, og der trods talrige møder fortsat ikke er fundet en ny regering.

På vej ned ad gangen på Christiansborgs anden sal fulgte journalister og fotografer efter de tre partiledere. Spørgsmål ville de ikke svare på, men Pernille Skipper erkendte, at der er et stykke vej endnu, før Danmark får en ny regering.

- Det tror jeg, man må sige, at der er, lød det kortfattet fra Pernille Skipper, der ikke stoppede op.

Bare 45 sekunder efter at de tre partiledere var kommet ud fra Mette Frederiksens kontor, var de nået hen til trappen, der fører ned mod første sal, hvor både Enhedslisten og Radikale Venstre har kontor.

Pia Olsen Dyhr drejede ned ad en anden gang, mens Pernille Skipper og Morten Østergaard tog afsked med hende med et kort ”hej, hej”.

De to partiledere fortsatte med cirka en meters mellemrum sammen ned ad trappen. De udvekslede ikke et ord, mens de forvandt ud af kameraernes linser.

Stor uenighed mellem de radikale og Enhedslisten

Netop uenigheder mellem Enhedslisten og Radikale Venstre er noget af det, der besværliggør forhandlingerne. Det er især forskellige holdninger til den fremtidige økonomiske politik, der giver problemer.

For at finansiere partiernes løfter om eksempelvis bedre velfærd og en styrket grøn omstilling ønsker de radikale mål, der øger arbejdsudbuddet markant, så flere står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Men Enhedslisten frygter, at det ender med skattelettelser til de velstillede, mens vilkårene for arbejdsløse forringes.

Det skete ifølge Pernille Skipper under Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid, og det vil Enhedslisten ikke acceptere igen.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten forhandler om retningen for en ny regering under Mette Frederiksens ledelse, og i det dokument, forhandlingerne skal munde ud i, kræver Enhedslisten en garanti for, at nye arbejdsmarkedsreformer ikke øger uligheden.

- Det er vanvittigt vigtigt for os. Og når det er så svært og tager så mange dage at få en garanti, bliver vi ekstra bekymrede. Det er en tilspidset situation, siger Pernille Skipper tirsdag formiddag til TV 2.

Tavshed på Frederiksens kontor

Ifølge TV 2s oplysninger kræver Radikale Venstre på den anden side skrevet ind i slutdokumentet, at arbejdsudbuddet over de kommende år skal øges, og her har en stigning på 30.000 personer været nævnt i forhandlingerne.

Et af de værktøjer, der tidligere har været brugt til øge arbejdsudbuddet, er skattereformer, men Enhedslistens frygter, at det medfører stigende ulighed, og kræver derfor en garanti for, at det ikke sker.

Forhandlingerne skal ikke køre i det uendelige

Mette Frederiksen

Det kan gøre det svært at nå i mål, og det bar stemningen under mødet på Mette Frederiksens kontor også præg af.

De radikale føler sig ikke tilstrækkeligt imødekommet, og ifølge TV 2s oplysninger opstod der flere gange stilhed blandt forhandlingspartnerne mandag aften. Til sidst besluttede Mette Frederiksen at afbryde mødet.

Tirsdag formiddag er Morten Østergaard lidt mere meddelsom.

Da TV 2 fanger ham på vej til sit partis gruppemøde, siger han, at der i den økonomiske politik ”skal være mulighed for at operere”, men han vil ikke svare på, om han ser det som en begrænsning, hvis Enhedslistens krav bliver skrevet ind i dokumentet.

- Vi har ingen problemer med at forpligte os på at bekæmpe ulighed, siger han.

Frederiksen: Vi kan ikke blive ved i det uendelige

Forhandlingsleder Mette Frederiksen har tidligere på måneden virket meget tålmodig, men da hun sent mandag aften kom ud fra sit kontor, var tonen en anden.

- Det er et udtryk for, at det snerper til, og selv om jeg fra starten har sagt, at de her forhandlinger skal tage den tid, det kræver, skal det ikke køre på i det uendelige. Vi har forhandlet hele dagen i dag og i går, lød det fra Mette Frederiksen, 20 minutter efter de øvrige partiledere var gået.

Det store spørgsmål er, hvad hun gør nu.

En mulighed, folk med indsigt i forhandlingerne spekulerer i, er, at hun inden for få dage afslutter drøftelserne og fremlægger det dokument, de lige nu sidder og arbejder på.

På den måde tvinger hun de radikale til at tage stilling, og spørgsmålet er her, om Morten Østergaard er klar til at modsætte sig en regeringsdannelse, hvis offentligheden kan se, at han er blevet imødekommet på en række områder som eksempelvis klima.

Østergaard: Det er ikke godt nok

Om den situation opstår, ved vi ikke endnu, men tirsdag formiddag siger Morten Østergaard, at han ikke er tilfreds.

- Når jeg ikke har lavet aftalen, er det, fordi det, der ligger på bordet, ikke er godt nok.

Så du er klar til mistillid?

- Præmissen for vores opbakning er, at vi laver en aftale.

Det står endnu ikke klart, hvornår forhandlingerne fortsætter.