Riskær støtter afviste asylbørn med 250.000 partikroner
Selv om partiet Klaus Riskær Pedersen ikke blev valgt ind, får det støtte fra det offentlige.
En del af den partistøtte, som partiet Klaus Riskær Pedersen vil modtage, skal bruges til fordel for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.
I 2020 vil partiet donere 250.000 kroner til arbejdet med at skabe bedre forhold for de afviste asylbørn på centeret.
Det blev aftalt på et møde mellem Røde Kors og partiformand Klaus Riskær Pedersen tirsdag formiddag.
- Jeg har aftalt med Dansk Røde Kors, at vi giver en bevilling til afviste asylbørn på Sjælsmark. Vi har fokuseret på, hvordan vi kan finde friske penge til familierelaterede aktiviteter, så vi kan få dem ud af Sjælsmark i nogle forskellige former, siger han til TV 2.
Ifølge Klaus Riskær Pedersen drejer det sig om 66 familier med i alt 132 børn. Og vurderingen er ifølge partistifteren, at der vil blive brugt et par tusinder kroner per barn om året. Derfor har partiet tilført 250.000 kroner.
- Målet er at finde penge til det, som man normalt ikke kan finde penge til. Det er en biograftur eller en tur i Lalandia. Vi taler ting, hvor man ikke lige kan finde pengene i bevillingerne. Det er friske penge til at gøre noget, der ellers ville være svært for Røde Kors, siger Klaus Riskær Pedersen.
Får godt en millioner kroner - i fire år
Selvom Klaus Riskær Pedersen ikke fik nok stemmer nok til at komme i Folketinget ved valget 5. juni, giver stemmerne alligevel partistøtte.
I alt stemte 29.600 vælgere på partiet, der dermed står til at modtage en årlig støtte 976.800 kroner - eller knap en million kroner. Hver stemme giver 33 kroner.
En del af de penge skal bruges til "enhver aktivitet eller anskaffelse", der kan forbedre forholdene for børnene, oplyser partiet.
Og det er netop det, som pengene kan bidrage til, siger Anne la Cour Vågen, der er chef for asylafdelingen hos Dansk Røde Kors:
- Det er begrænset, hvor mange aktiviteter, de kan tage del i udenfor centret, og derfor er vi rigtigt glade for de mange penge, som vil give nogle muligheder for familieaktiviteter.
- Vi ved jo, at børnene har det svært, og familierne i det hele taget har det svært, og derfor er vi meget optagede af at prøve at lave nogle aktiviteter, der samler de her familier, og der kan den her donation bidrage rigtig fint, siger Anne la Cour Vågen og understreger, at de er meget taknemmelige.
"Vi er statsfinansierede influencers"
Dagen efter valget oplyste Klaus Riskær Pedersen til TV 2, at partiet fremover vil blive et politisk projekt med karakter af en digital græsrodsbevægelse. Han ville blandt andet bruge pengene på at påvirke politikerne via digitale kampagner, sagde han.
- Jeg bliver den første statsfinansierede influencer. Vi kommer til at sætte helt nye standarder for, hvordan vi kan komme ud til danskerne, påvirke politikere og fremme vores mål, sagde Klaus Riskær Pedersen.
Ifølge Klaus Riskær Pedersen er donationen ikke udtryk for politisk drilleri. Han har håber derimod, at det kan være med til at stimulere partierne.
- Jeg har sagt, at vi er statsfinansierede influencers mere, end vi er en græsrodsbevægelse. Og det et projekt, hvor vi via sociale medier og samarbejde med græsrodsbevægelser vil hjælpe, hvor det tjener vores vælgeres interesse, siger han til TV 2.
Det er dog ikke nyt, at børnene på Sjælsmark har Klaus Riskær Pedersens fokus.
Ved den næstsidste partilederrunde inden valget lukkede han op for en mere personlig side. Her redegjorde han for, at han, modsat sine partilederkollegaer, har været frihedsberøvet. Og dermed gjorde han det klart, at han forstår, hvordan børnene på Udrejsecenter Sjælsmark har det.
Genopstiller ikke
Partiet genopstiller ikke til næste valg. I stedet vil det søge sine politiske mål fremmet ad anden vej end parlamentarisk deltagelse, lød forklaringen.
Under valgkampen var det et af partiets fokuspunkter, at forholdene for børnene på udrejsecenteret skulle forbedres.
Partier må ikke bruge partistøtten til lige præcis det, de vil. Af Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside fremgår det, at støtten skal anvendes til "politisk arbejde", som ikke nødvendigvis skal udføres af partiet selv.
Klaus Riskær Pedersen har tidligere været medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og har desuden forsøgt at blive medlem af Konservative, Kristendemokraterne og Alternativet.
Han stiftede og solgte internetudbyderen Cybercity for 500 millioner kroner i år 2000.
Klaus Riskær Pedersen blev i 2008 idømt seks års fængsel for bedrageri.