Valg 2019

Regeringsdannelse tangerer historiske forhandlinger – få overblikket her

Få overblikket over de længste regeringsdannelser i listen nedenfor.

20 dage nåede der at gå, fra at danskerne satte deres kryds i stemmeboksene, og der var fest på Christiansborg.

Men så kom den også.

En aftale om, at Socialdemokratiets Mette Frederiksen bliver statsminister for en mindretalsregering.

Der kommer ikke noget regeringsgrundlag. Men der er lavet en politisk aftale om en ny retning mellem Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet.

Dermed får Mette Frederiksen nøglerne til Statsministeriet, og regeringsdannelsen tangerer de fjerdelængste forhandlinger i historien, der fandt sted i 1971.

Vi skal helt tilbage til 1981 for at finde et længere forløb.

Venstres Lars Løkke Rasmussen brugte 10 dage i 2015. De tre korteste regeringsdannelser fandt sted i 1987, 1979 og 1960. Dengang varede de to, tre og tre dage.

Sammen med professor og historier Thorsten Borring Olesen fra Aarhus Universitet giver TV 2 dig her et overblik over de længste regeringsdannelser i danmarkshistorien. Thorsten Borring Olesen har skrevet flere bøger om emnet.

OVERBLIK: Her er historiens længste regeringsdannelser

 1. 35 dage - Anker Jørgensen (S) 1975

  Valget i 1975 blev udskrevet af statsminister Poul Hartling (V) i december 1974. Et år efter det seneste. Partiet havde kun 22 mandater, men stormede frem og fik 42. Men skulle det blive en borgerlig regering, krævede det støtte fra Fremskridtspartiet. Det havde Hartling dog ikke lyst til. Alternativet var et samarbejde med Socialdemokratiet og deres 53 mandater. Næsten tre ugers forhandlinger endte uden resultat, og Hartling blev væltet af en mistillidsafstemning.

  En ny kongelig undersøger måtte afsøge muligheden for en ny regering. Yderligere tre dronningerunder måtte der til – med flere forskellige undersøgere – inden Anker Jørgensen 13. februar 1975 blev indsat som statsminister – 35 dage efter valgets afgørelse.

  - Man kan diskutere, om forhandlingerne var 35 dage. For der var jo en regering efter valget, der så blev væltet. Og så ender man med fire dronningerunder i løbet af 14-15 dage. De bliver enormt komplicerede, da et borgerligt-socialdemokratisk alternativ er oppe at vende. Og til sidst bliver det så et helt andet alternativ, siger Thorsten Borring Olesen.

 2. 24 dage - Poul Schlüter (K) 1988

  I 1988 skulle der gå 24 dage og fire dronningerunder, inden de konservatives Poul Schlüter kunne præsentere en regering. Herefter stod det klart, at regeringspartnerne gennem seks år, Kristeligt Folkeparti og Centrum-Demokraterne, blev droppet. I stedet fandt Schlüter støtte hos Radikale Venstre og Venstre.

  Valget blev samtidig symbolet på opgøret med udenrigspolitikken fra 1982-1988. En udenrigspolitik, som regeringen var imod, men som var bestemt af et alternativt flertal. Ved at inddrage Radikale Venstre forventede man, at partiet støttede regeringens projekt, og samtidig kunne man række hånden over midten til Socialdemokratiet.

  - Valget i 1988 er kendetegnet ved, at Fremskridtspartiet gik markant frem igen, og KVR-regeringen var afhængig af dem. Det var svært for de radikales bagland at sluge, og derfor er en del af spillet, at de radikales leder, Niels Helveg Petersen, måtte overtale sine egne til at gå i regering med K og V, siger Thorsten Borring Olesen.

 3. 22 dage - Anker Jørgensen (S) 1981

  Valget i 1981 blev udskrevet 12. november og afholdt 8. december samme år. Valgdeltagelsen var lav, og da stemmerne blev gjort op, stod det klart, at Socialdemokratiet og Anker Jørgensen mistede ni mandater. De helt store vindere blev SF og Centrum-Demokraterne, der gik frem med henholdsvis ti og ni mandater.

  Anker Jørgensen indledte som kongelig undersøger forhandlinger med SF og Radikale Venstre, men de blev ikke enige. De radikale pegede dog fortsat på Socialdemokratiet, og Anker Jørgensen dannede en mindretalsregering efter 22 dages forhandlinger.

  - En simpel årsag til de mange dages forhandlinger er, at det blev afholdt i december. Mange dage blev der simpelthen ikke forhandlet. Men Anker Jørgensen overvejede også helt at træde tilbage. Et flertal fik ham overtalt til at blive, og det endte med en mindretalsregering, siger Thorsten Borring Olesen.

 4. 20 dage - Jens Otto Krag (S) 1971

  I tre et halvt år havde den radikale statsminister Hilmar Baunsgaard siddet på magten med Venstre og Konservative. Efter valget fortsatte Radikale Venstre de fine takter, mens de andre partier gik tilbage. Der var ikke flertal. Heller ikke i oppositionen. De havde henholdsvis 88 og 87 mandater. De radikale rakte hånden frem til Socialdemokratiet og Jens Otte Krag, men forgæves.

  De fire nordatlantiske mandater var imidlertid ikke fordelt, og da det færøske valg blev afgjort 5. oktober, stod det klart, at Jens Otte Krag var statsminister i en mindretalsregering med støtte fra SF. Grønland havde givet Socialdemokratiet begge sine mandater, mens Færøerne gav en til hver side.

  - Valget i 1971 vil huskes for, at regeringen bliver skabt på baggrund af de nordatlantiske mandater. Det er det helt afgørende, da det blev på den mindst mulige margin, siger Thorsten Borring Olesen.

 5. 20 dage – Mette Frederiksen (S) 2019

  Valget blev afholdt 5. juni, og frem til 25. juni undersøgte Socialdemokratiets Mette Frederiksen som kongelig undersøger muligheden for at danne regering.

  Den aftale faldt på plads kort før midnat 25. juni og bygger på en politisk aftale indgået mellem Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet.

  Aftalen er ikke udtryk for et regeringsgrundlag, men er et 18 sider langt såkaldt forståelsespapir, hvor der blandt andet gøres op med planerne om et udrejsecenter på øen Lindholm, børnene på udrejsecenter Sjælsmark skal hjælpes, regionerne videreføres, nationale tests for mindre børn afskaffes samt flere andre ting.

 6. 18 dage - Helle Thorning-Schmidt (S) 2011

  Valget i 2011 er kendt for de 18 dages regeringsforhandlinger, der mestendels blev afholdt i ’Det sorte tårn’, Hotel Crown Plaza på Amager. Socialdemokratiet gik et mandat tilbage, men formand Helle Thorning-Schmidt blev alligevel valgt som kongelig undersøger, da partiet med støtte fra Enhedslisten, SF og de Radikale fik 89 mandater – 92 med de nordatlantiske.

  Forhandlingerne på hotellet på Amager endte med en regering, hvor Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF deltog. Især Radikale Venstre fik meget at skulle have sagt. SF trådte ud efter to år.

  - Efter valget i 2011 lukkede de sig inde i tårnet, og det endte med et regeringsgrundlag, der blev enormt stramt. Og det er nok noget af det, som de har taget med til de nuværende forhandlinger. Man fik simpelthen forhandlet et regeringsgrundlag i tårnet, hvor der manglede bevægelsesfrihed, hvilket medførte manglende fleksibilitet og beskyldninger om løftebrud, siger Thorsten Borring Olesen.

Kilder: Folketinget.dk, danmarkshistorien.dk og professor Thorsten Borring Olesen, Aarhus Universitet.