Politik

Partiledere lukkede sig inde på kontor - men der er stadig ingen ny regering

Det lignede et gennembrud i forhandlingerne, at partilederne mandag samlede sig på Mette Frederiksens kontor. Forhandlingerne fortsætter i dag.

Næsten tre timer.

Så lang tid stod pressen mandag aften og ventede foran Landstingssalen, hvor det var ventet, at regeringsforhandlingerne skulle genoptages, efter parterne omkring 18-tiden gik til pause.

Men der kom ingen partiledere.

Hvad pressen ikke vidste var, at de fire partiledere faktisk var i fuld gang med at forhandle, men et andet sted på Christiansborg: Mette Frederiksens kontor.

Og denne gang helt uden rådgivere og partifæller. De fire ledere satte sig ned helt for sig selv.

Vi er ved at være der, hvor det i sidste ende er et spørgsmål om politisk vilje

Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand

En 17 sider lang aftale

Da pressen fik nys om, hvad der foregik, var det for sent at spille spørgsmål til partilederne, som på et tidspunkt mellem 18 og 21 indfandt sig på kontoret på Rød Fløj. Her fortsatte forhandlingerne.

Ingen udover en udvalgt skare har set det, som ifølge TV 2s politiske journalist Hans Redder er en 17 sider lang liste med aftaler, som Mette Frederiksen skal forsøge at skabe enighed om i den røde blok. Men knasterne i forhandlingerne kender vi:

Den økonomiske politik, hvordan arbejdsudbuddet skal håndteres og selvfølgelig udlændingepolitikken.

SF, Enhedslisten og Radikale Venstre forlader forhandlingerne på Mette Frederiksens kontor. Video: Philip Christoffersen

Da partierne kort før klokken 23 forlod Mette Frederiksens kontor efter endnu en dag med maratonforhandlinger, kom SF, de radikale og Enhedslisten ud i samlet flok og fortalte med få ord, hvordan tingene stod til:

- Vi er bestemt ikke færdige, sagde Morten Østergaard.

Arbejder stadig på en socialdemokratisk regering

Få minutter senere kom Mette Frederiksen ud, og hun gav sig lidt bedre tid til at fortælle om dagen i arbejdstøjet:

- Den samlede politiske tegning ligger på bordet nu. Den er god, og den er flot. Den er mere grøn og progressiv end noget papir, jeg har set før, sagde hun.

Mette Frederiksen slog samtidig fast, at hun stadig arbejder for en socialdemokratisk mindretalsregering, men gav udtryk for, at det også er ved at være på tide, at der findes fælles fodslag.

- Vi er ved at være der, hvor det i sidste ende er et spørgsmål om politisk vilje, sagde hun.

Lyn-analyse

Det var et markant interview, som Mette Frederiksen gav mandag aften. Hun sendte et helt klart signal til de tre andre partier om, at de ikke kan forhandle for evigt. Jeg tolker Mette Frederiksen sådan, at hun er ved at miste tålmodigheden med, at der tilsyneladende ikke er nogen, der villige til at give sig det sidste stykke.

Alle mødte til forhandlinger med krav

Mandagens forhandlinger begyndte med et ultimativt krav fra de radikale, som ville have lovning på, at “børnefattigdommen” skal reduceres.

Hvis ikke der mandag ville blive fremlagt konkrete initiativer, ville regeringsforhandlingerne sande til, advarede Det Radikale Venstres gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen.

- Der skal leveres på det her, før vi kan komme videre, sagde hun.

Krav var der også at finde hos SF.

Pia Olsen Dyhr bekendtgjorde, at hvis de røde ikke når i mål med indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne og en afskaffelse af kontanthjælpsloftet, vil partiet ikke stemme for regeringens finanslov til november.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, er nu også kommet ud. Hendes parti vil ligesom Radikale Venstre af med kontanthjælpsloftet og give flere penge til børnefamilier.

Det ændrede dog ikke ved, at SF-formanden håber på, at der snart ligger en aftale.

- Jeg tror, vi alle fire partier er opmærksomme på, at vi har et fælles ansvar for at levere den nye retning, danskerne med rette forventer efter det her valg, sagde Pia Olsen Dyhr.

Lidt mindre konkrete lød kravene fra Enhedslisten, som ville have en garanti for, at arbejdsløse “ikke bliver slået i hovedet,” når partierne skal blive enige om den fremtidige økonomiske politik.

- Vi skal finde pengene på en socialt retfærdig måde, lød det da fra partiets politiske ordfører Pernille Skipper.

19 dage siden valget

Mette Frederiksen (S) overhalede mandag sin forgænger, Helle Thorning-Schmidt, som i 2011 brugte 18 dage på at få et regeringsgrundlag på plads.

Der er altså tale om den femte længste regeringsforhandling i efterkrigstiden.

  1. 35 dage - Anker Jørgensen (S) 1975
  2. 24 dage - Poul Schlüter (K) 1988
  3. 22 dage - Anker Jørgensen (S) 1981
  4. 20 dage - Jens Otto Kragh (S) 1971
  5. 19 dage (foreløbig) – Mette Frederiksen (S) 2019
  6. 18 dage - Helle Thorning Schmidt (S) 2011

Forhandlingerne genoptages i dag.