Østergaard: - Det, der er på bordet, er ikke godt nok

Morten Østergaard er i mindre grad positiv over for udviklingen i regeringsforhandlingerne end sine kollegaer.

Radikale Venstres formand, Morten Østergaard, fløjter ikke ligefrem positive toner forud for dagens regeringsforhandlinger. Tidligere tirsdag har ellers både Enhedslisten og SF været ude med positive udmeldinger om fremskridt og snarlige løsninger.

Men tonen var anderledes hård hos den radikale leder.

Den radikale leder, Morten Østergaard, er ikke tilfreds med den aftale, der forhandles om på 20. dag. Video: Albert Schmidt Møller

- Så længe der ikke er en aftale, så kommer der til at være tvivl, om forhandlingerne kan føre til en ny regering. Når der ikke er en aftale endnu, så er det, fordi det, der er på bordet, ikke er godt nok, siger han på TV 2 NEWS.

Han siger desuden, at han ikke ved, hvornår forhandlingerne er overstået, men at det næppe bliver i dag.

Socialdemokratiets formand - og kongelig undersøger - Mette Frederiksen sagde mandag aften, at forhandlingerne "ikke kan vare for evigt". De har tirsdag varet i 20 dage.

Positive toner fra Enhedslisten

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, siger tirsdag til TV 2, at meget af det politiske tovtrækkeri i forbindelse med de igangværende regeringsforhandlinger er ved at være på plads. Og at de skal lukkes "inden for en overskuelig periode".

Den politiske ordfører i Enhedslisten siger, at der er fremskridt i forhandlingerne, men at der stadig er knaster, der skal overkommes. Video: Albert Schmidt Møller

- Vi er ved at være i en mere tilspidset situation. Der ligger mange gode og fine ting på bordet, men der er en stor knast, når det kommer til en garanti for, at man ikke vil lave ulighedsskabende reformer.

- Vi har også den tilgang, at vi alle sammen må bøje os. Og der ligger også ting på bordet, som ikke er kommet der med vores gode vilje, siger Pernille Skipper om forhandlingerne til TV 2.

Der er en grænse

Hun understreger, at det er et kardinalpunkt for Enhedslisten, at den type reformer, der blev gennemført under den sidste socialdemokratiske regering for at øge arbejdsudbuddet og styrke økonomien, ikke bliver gentaget.

- Vi skal alle sammen bøje os, men alle har også en nedre grænse og ting, vi ikke kan acceptere. For os er det, at man ikke slår på dem, der har det dårligst. Det er en garanti, vi har brug for, siger Pernille Skipper.

Adspurgt om, hvor mange dage hun tror, forhandlingerne vil vare yderligere, siger Pernille Skipper:

- Jeg har fejlvurderet, hvor meget der udestod, flere gange i dette her forløb, og jeg ved simpelthen ikke, hvor længe det vil vare. Men meget er ved at være på plads. Så det skal afgøres inden for en overskuelig fremtid.

- Jeg har meget svært ved at forestille mig, at det ikke skal lykkes.

Olsen Dyhr: Lys for enden af tunnelen

SF-formand Pia Olsen Dyhr siger, som sin kollega i Enhedslisten, tirsdag, at "den store tegning er ved at falde på plads".

Hun understreger samtidig, at der fortsat er nogle knaster.

- Status er, at den store tegning er ved at falde på plads, men at der også er nogle knaster. Og det er det, der er udfordringen lige nu, siger hun.

Pia Olsen Dyhr vil ikke komme nærmere ind på, om der er bestemte dele af forhandlingerne, de begynder at kunne lukke. I stedet siger hun:

- Man kan begynde at se konjunkturerne af noget, der betyder, at vi får et anderledes Danmark. Det er både på det grønne, velfærd og børn, hvor jeg synes, at det her bliver et progressivt projekt.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre fik sammen et flertal i Folketinget ved folketingsvalget 5. juni.

Siden da har Socialdemokratiet forhandlet med de andre partier om et politisk program, der kan overbevise dem om ikke at vælte en regering bestående kun af Socialdemokratiet.