Valg 2019

Radikale med ultimatum om børnefattigdom: Der skal leveres, før vi kan komme videre

Socialdemokratiets forslag om at nedsætte en kommission er slet ikke nok for Radikale Venstre. Børnefamilierne skal hjælpes nu, lyder det.

Hvis ikke der mandag bliver fremlagt konkrete initiativer, der reducerer ”børnefattigdom” i Danmark, sander regeringsforhandlingerne til.

Så skarp lyder advarslen fra Radikale Venstre på vej ind til regeringsforhandlinger mandag med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

- Der skal leveres på det her, før vi kan komme videre, siger Radikale Venstres gruppeformand Sofie Carsten Nielsen.

Beskyldes for at sende børn i fattigdom

Radikale Venstre kræver et opgør med integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet, der begge blev indført af den snart forhenværende borgerlige regering, men som er blevet kritiseret for at sende især børnefamilier i fattigdom.

En ydelseskommission er ikke nok. Der skal ske noget nu for de mange børnefamilier, der lever i fattigdom

Sofie Carsten Nielsen

Integrationsydelsen giver en lavere ydelse til nytilkomne end kontanthjælpen, mens kontanthjælpsloftet sætter et loft over, hvor meget der samlet kan modtages fra det offentlige. De tiltag blev indført med argumentet om, at det skal være mere attraktivt at tage et job.

Enhedslisten vil også af med integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet, mens SF truer med at lade være med at stemme for efterårets finanslov, hvis ikke kontanthjælpsloftet afskaffes.

- Der er ikke sket noget endnu

Og når tre partier kræver opgør med de omdiskuterede ydelser, bliver Socialdemokratiet nødt til at komme dem i møde, mener Sofie Carsten Nielsen.

- Nu synes vi, at der skal noget på bordet. Der er alt for mange fattige børn i Danmark, og vi er en samlet flok, der kæmper for at nedbringe fattigdommen. Og den regering, vi gerne vil bringe til verden, skal bekæmpe fattigdom, men der er ikke rigtig sket noget endnu, lyder det fra Sofie Carsten Nielsen.

S vil ikke hæve ydelser til udlændinge

Socialdemokratiet har ikke meldt klart ud, hvad der skal ske med kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Men partiet har tidligere sagt, at kontanthjælpsloftet ikke skal bestå i sin nuværende form, og at der skal flere penge til enlige forsørgere med høj husleje og til flygtningefamilier med børn.

Men partiformand Mette Frederiksen har også gjort det klart, at ydelserne til udlændinge ”som udgangspunkt” ikke vil blive hævet med hende som statsminister.

- Vi har sagt meget klart, at hvis man bare afskaffer ydelserne, som vi kender dem i dag, så vil en familie, der kommer til Danmark med tre børn, få mere end 100.000 kroner ekstra om året til rådighed efter skat. Det, synes jeg ikke, vil være rimeligt over for de mange danskere, der går på arbejde, sagde Mette Frederiksen i april til TV 2.

Afviser at vente på kommission

Socialdemokratiets foreløbige bud har været, at der skal nedsættes en såkaldt ydelseskommission, der skal se på, hvordan ydelserne er skruet sammen, men partiet siger også, at det ikke nødvendigvis er sikkert, at det vil rette sig efter anbefalingerne.

For Radikale Venstre er en ydelseskommission en udmærket ide, men langt fra tilstrækkeligt.

- En ydelseskommission er ikke nok. Der skal ske noget nu for de mange børnefamilier, der lever i fattigdom, siger Sofie Carsten Nielsen.

Frederiksen tør ikke spå om ny regering

Det er nu 19 dage siden folketingsvalget, men Mette Frederiksen vil på vej ind til forhandlingerne ikke spå om, hvornår Danmark får en ny regering.

- Jeg tør ikke konkludere, hvor vi er i forløbet. Det er et godt og vigtigt forløb, og partierne er konstruktive. Vi arbejder ud fra, at dette her kan bære. Og det er også det, partierne har tilkendegivet.

Partierne tog mandag klokken 18 en pause i forhandlingerne, der fortsætter senere på aftenen. I forbindelse med pausen sagde Sofie Carsten Nielsen, at der er kommet gang i diskussionen om, hvad der kan gøres for at hjælpe børnefamilier nu, men at de ikke er i mål.

Regeringsforhandlingerne fortsætter mandag, og der er ingen bagkant.