Politik

Forhandlede i syv timer: - Et godt langt møde, siger Frederiksen

Regeringsforhandlingerne er nu de femtelængste i efterkrigstiden.

Atten dage efter valget er der stadig ikke opnået fælles fodslag i rød blok.

Det stod klart efter partierne søndag var samlet til regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg, der varede syv timer.

- Det har været et godt langt møde. Det har været langt, men det er godt, at det har været langt, siger forhandlingsleder Mette Frederiksen (Soc.dem.).

Hun betegner det som en lang proces:

- Men det gør ikke noget, hvis resultatet står mål med indsatsen.

Partierne står stadig på hver deres mærkesager.

- Der er ting, vi hver især synes er vigtigt, og så er der nogle temaer, som valgkampen har defineret for forhandlingsbehovet. Det gælder ikke mindst behovet for et løft af vores velfærd, fokus på børn og ikke mindst den grønne dagsorden, siger Mette Frederiksen.

Fåmælt Skipper

Med dagens møde har partierne nu været længere tid om at danne et regeringsgrundlag end regeringen under Helle Thorning Schmidt (S) i 2011.

Der er tale om den femte længste regeringsforhandling i efterkrigstiden.

Pernille Skipper var forsigtig i vendingerne efter dagens forhandlinger. Her ville hun ikke svare på, om partierne var kommet nærmere en fælles enighed.

- Der er en grund til, at I ikke får lov at filme inde i forhandlingslokalet, men vi har diskuteret stort set alt i dag.

Skipper fremhæver børnene på Sjælsmark, der er blevet diskuteret, men hun ville ikke sige, hvorledes forhandlingerne har flyttet sig.

Fortsatte uenigheder

SF mener, at partierne udviser en lydhørhed under forhandlingerne.

- Hvis vi kun havde stirret på hinanden, så havde det været anstrengt. Men det har vi jo ikke. Vi har diskuteret hinandens synspunkter og lyttet til hinanden, siger lød det fra Pia Olsen Dyhr efter dagens møde.

Morten Østergaard (Rad. V.) hæfter sig ved, at der stadig er et stykke vej igen. Uenigheder som alle partierne skal hjem og tænke over.

- På nogle områder er der et overblik over, hvad vi kan blive enige om. Men det nytter ikke noget, hvis ikke man er enige også de steder, hvor man står langt fra hinanden, siger den politiske leder for Radikale Venstre.

Regeringsforhandlingerne fortsætter mandag klokken 13, hvor alle partierne mødes igen.