Pia Kjærsgaard og Jens Rohde måtte trække lod om titel og lejlighed

16x9
Jens Rohde (RV) må tage til takke med titlen som 3. næstformand i præsidiet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Ved Folketingsvalget fik Radikale Venstre og Dansk Folkeparti lige mange mandater.

Mens Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen fredag blev indsat som ny formand for Folketinget, var der i det stille en kamp om næstformandsposter i Folketingets præsidium.

Her var den afgående formand, Pia Kjærsgaard, og det nyvalgte medlem fra Radikale Vestre, Jens Rohde, ude i en lodtrækning om titel og lejligheder.

For hvor Henrik Dam Kristensen blev valgt af et flertal i Folketinget, skulle de fire næstformand fordeles efter antallet af mandater. Her opstod problemet.

Ved valget 5. juni fik både Dansk Folkeparti og Radikale Venstre 16 mandater, og derfor var det nødvendigt at trække lod.

Den lodtrækning vandt Pia Kjærsgaard. Dermed kan hun nu kalde sig 2. næstformand, mens Jens Rohde er ny 3. næstformand i Folketinget.

Kamp om syv-otte kvadratmeter

Men det var ikke kun titler, der var på spil ved lodtrækningen fredag.

For med de to titler følger der også to forskellige lejligheder beliggende på Christiansborg.

TV 2 har været i kontakt med Folketingets pressetjeneste, der ikke kan oplyse det nøjagtige antal kvadratmeter i lejlighederne, men ifølge pressetjenesten er der en forskel på syv-otte kvadratmeter på de to toværelseslejligheder. Begge lejligheder er dog noget mindre end den 148 kvadratmeter store formandslejlighed.

Pia Kjærsgaard (DF) før første møde i Folketingssalen efter valget på Christiansborg i København, torsdag 20. juni 2019.
Pia Kjærsgaard (DF) før første møde i Folketingssalen efter valget på Christiansborg i København, torsdag 20. juni 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Næstformandslejlighederne har, udover et sted at sove, også køkken og bad.

Ifølge BT skabte de få kvadratmeter spændinger mellem Pia Kjærsgaard og Jens Rohde. Avisen skriver, at Jens Rohde var villig til at droppe en lodtrækning og give Pia Kjærsgaard titlen som 2. næstformand, hvis han kunne få 2. næstformandsboligen.

Men den var Pia Kjærsgaard ifølge BT ikke med på, og derfor endte det med en lodtrækning.

TV 2 har været i kontakt med både Jens Rohde og Pia Kjærsgaard lørdag. Ingen var dem ønsker at kommentere historien yderligere.

Clausen takkede nej til lejlighed

Lodtrækning om næstformandsposter sker fra tid til anden.

Så sent som i 2014 fandt der også en lodtrækning sted.

Her var det SF og Enhedslisten, der havde lige mange mandater, og de to partier kæmpede om den sidste plads i præsidiet.

Den afstemning vandt Enhedslistens Per Clausen, men han valgte efterfølgende at takke nej til præsidiets lejlighed, da han som jysk folketingsmedlem allerede havde en lejlighed stillet til rådighed i Tordenskjoldsgade ikke langt fra Christiansborg.

De øvrige næstformænd er Kristian Pihl Lorentzen (V) og Trine Torp (SF). Kristian Pihl Lorentzen er midlertidigt genudpeget af Venstre, fordi folketingsgruppen i partiet endnu ikke har konstitueret sig.

Præsidiet vælges for et år af gangen, og formanden bliver valgt af et flertal i Folketinget. Deres opgave er blandt andet at lede møderne i Folketingssalen og være repræsentanter for Folketinget. Personen i formandsstolen skal sørge for god orden og en værdig forhandlingsform. Blandt andet skal folketingsmedlemmerne sige hr. og fru til hinanden, og de må ikke bande.