Politik

Fortsat store uenigheder mellem særligt Radikale og Enhedslisten

Lørdag var spørgsmålet om nok hænder på arbejdsmarkedet et af de store diskussionsemner. Søndag fortsætter forhandlingerne.

Lørdag fortsatte regeringsforhandlingerne med Mette Frederiksen (S) for enden af bordet flankeret af hendes politiske løjtnanter Nicolai Wammen og Mattias Tesfaye.

Her forhandlede Socialdemokratiet i fem timer med Radikale Venstre, dernæst SF og til sidst Enhedslisten i Landstingssalen på Christiansborg.

En noget fåmælt forhandlingsleder Mette Frederiksen gjorde efterfølgende status.

- Forhandlingerne skrider frem, men det bliver en lidt kedelig kommentar, for jeg vil ikke udtale mig om, hvad vi konkret taler om derinde.

Alligevel kommenterede hun et af de emner, der deler vandene mest. Beskæftigelsespolitikken, hvor Radikale Venstre på den ene side og de røde partier på den anden står stejlt på hver deres krav.

- Vi har en fælles ambition om at få flere hænder ud på arbejdsmarkedet. Allerede i dag har vi meget udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked. Men som socialdemokrat vil jeg insistere på, at vi skal få dem med, som endnu ikke er på arbejdsmarkedet, siger Mette Frederiksen.

- Vi har flere tusind unge, som ikke er i uddannelse eller job, og dem skal vi have i gang. Vi har også mange indvandrerkvinder, som ikke er i job.

Radikale vil øge beskæftigelsen

Mette Frederiksens afsluttende kommentarer ved dagens forhandlinger har givetvis vakt særlig interesse hos De Radikale, der var første parti i politisk audiens.

Her sagde Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard, at der var en fælles forståelse af, at der er et behov for at øge arbejdskraften de kommende år.

Ellers vil det ifølge Morten Østergaard ikke være muligt at sikre flere pædagoger i daginstitutionerne og flere medarbejdere på eksempelvis plejehjemmene:

- Jeg tænker, det er lidt mærkeligt, at man med lethed kan blive enige om, at nu skal vi have et normeringsløft, eller nu er det på tide at stoppe besparelser og investere i uddannelse, hvis man ikke samtidig er klar til at være ærlig omkring, hvad der skal til, så det kan blive til virkelighed.

- Men det er positivt, at der er en vilje til at se på, hvordan vi kan få mere arbejdskraft, siger Morten Østergaard.

Enhedslisten afviser radikale

Enhedslisten var sidste parti ved forhandlingsbordet. Her afviser man kategorisk de reformer, som Enhedslisten frygter, Radikale Venstre vil gennemføre.

- Hvis man tror, at arbejdsudbudsreformer, hvor man giver skattelettelser i toppen eller sænker ydelserne på folk uden for arbejdsmarkedet, det pludseligt skulle skaffe os de tusindvis af pædagoger, vi får brug for i fremtiden, ja så tror man alt for meget på teoretiske regneark og glemmer at stikke hovedet ud af vinduet, siger partiets politiske ordfører Pernille Skipper.

I stedet mener Enhedslisten, at "man kan komme i mål" med de forslag, som partiet stiller ved at øge arbejdsudbuddet.

Blandt andet ved at flytte flere folk fra deltid til fuldtid, nedbringe sygefraværet og uddanne eksempelvis flere pædagoger.

Hun vil dog ikke sætte tal på, hvor meget Enhedslistens forslag vil øge arbejdsudbuddet med.

- Det afhænger af, hvad vi foreslår, der skal bruges penge på inde ved forhandlingsbordet, siger Pernille Skipper.

SF om minimumsnormeringer: - Det kommer til at tage nogle år

For Pia Olsen Dyhr (SF) er det helt store emne minimumsnormeringer. Hun anerkender, at beskæftigelsen kan spænde ben i forhold til, hvor hurtigt SF's valgønske bliver opfyldt.

- Vi har lidt uenighed om de økonomiske rammer, hvis vi nu skal være helt ærlige. For SF er det ikke et problem at øge beskæftigelsen, bare vi gør det på en klog måde.

Apropos beskæftigelse, så erkendte Pia Olsen Dyhr, at hende løfte om minimumsnormeringer kommer til at tage tid at indfri.

En analyse fra BUPL viser, at man først i 2024 vil have pædagoger nok til at kunne indfri SF's ambition om vuggestuer med maksimalt tre børn per voksen og børnehaver med maksimalt seks børn per voksen.

- Altså man må sige, at så er vi endelig i mål i 2024. Men det er vigtigt, at vi starter med det samme. For hvis vi ikke starter med det samme, så kommer vi aldrig i mål. Det kommer til at tage nogle år, siger Pia Olsen Dyhr.

- Forhandlingerne har rykket sig

TV 2s politiske reporter Jesper Vestergren har fulgt forhandlingerne tæt.

Det er hans fornemmelse, at partierne har rykket sig på eksempelvis klima og velfærd, hvor de er enige et langt stykke hen ad vejen.

- Men især økonomi og udlændinge er store knaster, hvor partierne står milevidt fra hinanden, siger han.

Jesper Vestergren vurderer, at Socialdemokratiet på flere stræk lægger sig tættere op ad SF og Enhedslisten end Radikale Venstre.

- Ser man på den økonomiske 2025-plan, som Socialdemokratiet lancerede, så sagde de nej til arbejdsudbudsreformer, der er skattelettelser, der skal rulles tilbage, og så har de sagt nej til, at det skal være lettere for virksomhederne at hente udenlandsk arbejdskraft. Så på det her spørgsmål er S tættere på EL og SF end de radikale, siger Jesper Vestergren.

Regeringsforhandlingerne fortsætter søndag klokken 11.30, hvor de fire partier sætter sig sammen rundt om forhandlingsbordet.